Скупштина РС

Чубриловић: Ово су пресудни дани – треба нам дугорочно српско јединство

НИЈЕ ДОБИО ПОЗИВ ЗА САСЛУШАЊЕ: „НИСМО ИЗАШЛИ ИЗВАН ОКВИРА УСТАВА БиХ – НИ СКУШТИНА НИ ВЛАДА“
  • На округлом стоплу поводом три деценије од њеног формирања, Недељко ЧУБРИЛОВИЋ рекао: Улога Народне скупштине Српске од пресудног је значаја борби за опстанак и самоопредјељење српског народа на овим просторима и успостављање Републике Српске као државотворне заједнице
  • Можемо – нагласио је – са правом констатовати да је, у протеклих 30 година, Народна скупштина Републике Српске одиграла значајну, па можда и кључну улогу у развоју Српске, изградњи правног система, у политичкој еманципацији српског народа и очувању његове слободе и права на самоодређење, те права на властиту државност и очување националног идентитета

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је данас у Бањалуци да није добио позив Тужилаштва БиХ за саслушање и истакао да РС, односно Народна скупштина и Влада, нису изашли из уставних оквира и надлежности.

„Све што знам о саслушањима у Тужилаштву БиХ – знам из медија. Сигурно је да Република Српска није изашла из уставних оквира и надлежности“, рекао је Чубриловић новинарима.

У Тужилаштву БиХ трају саслушања у вези са посебном сједницом Народне скупштине Републике Српске.

У борби за опстанак и самоопредјељење српског народа на овим просторима и успостављање Републике Српске као државотворне заједнице, улога Народне скупштине Српске од пресудног је значаја, истакао је Чубриловић.

Он је за округлим столом у Бањалуци, поводом 30 година постојања Народне скупштине Републике Српске, нагласио да је она имала историјску мисију и одговорност.

Додао је да чињеница да је након њеног формирања створена, одбрањена, легализована и учвршћена Република Српска, најбоље потврђује оправданост стварања Народне скупштине.

„Можемо са правом констатовати да је, у протеклих 30 година, Народна скупштина Републике Српске одиграла значајну, па можда и кључну улогу у развоју Српске, изградњи правног система, у политичкој еманципацији српског народа и очувању његове слободе и права на самоодређење, те права на властиту државност и очување националног идентитета“, навео је он.

Према његовим ријечима, парламент Српске је извор легитимитета и основ легалности, темељ државотворности Републике Српске.

Фото: РТРС

Чубриловић је оцијенио да изазови са којима се суочава ововремени сазив Народне скупштине, као и Република Српска у цјелини, нису ништа мањи и лакши него што су били они у ранијем периоду.

„Због тога сматрам да треба нагласити да се и данас, у критичним тренуцима и изазовима за опстанак наше Републике, мора промовисати и дугорочно постићи српско јединство у вези са основним и виталним националним интересима“, истакао је Чубриловић.

Он је навео да је, без обзира на структуру свих досадашњих сазива, Народна скупштина Републике Српске сачувала свој дигнитет као политички и најважнији законодавни орган.

„Народна скупштина и даље ће бити мјесто сабора народних представника, без обзира на њихово политичко опредјељење, кроз њу ће говорити и дјеловати дух нашег народа. Народну скупштину треба да чувамо и сачувамо, бранимо и одбранимо те неокрњену предамо у насљеђе будућим генерацијама“, поручио је Чубриловић.

Он је напоменуо да се на овом скупу обраћа у име десет сазива Народне скупштине, која је до сада имала седам предсједника и 30 година парламентаризма.

Према његовим ријечима, ове чињенице говоре саме за себе, говоре о континуитету, о зрелости, институционалности и државотворности нашег народа на овим просторима.

„Веома је важно да и академска заједница обиљежава овај јубилеј, расправља и проноси мисао о државотворности српског народа, Републике Српске и свих њених грађана“, додао је Чубриловић.

Чубриловић је нагласио да се овим скупом на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци показује приврженост заједничком нациoналном, народном, есенцијалном и сваком другом циљу – циљу опстанка и развоја Републике Српске.

„Готово сваки пут када су се дешавале велике промјене у свјетској политици, ми смо директно осјећали посљедице тих промјена. Тако је било прије 30 година, а тако је, нажалост, и данас. Међутим, данас имамо Републику Српску и нашу Народну скупштину која наставља правни, политички и институционални континуитет српског народа у БиХ“, рекао је Чубриловић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар