Скупштина РС

Чубриловић: Закључци НС РС отварају нове демократске процесе у оквирима БиХ

СКУПШТИНА ЈЕ ПОТВРДИЛА И ОЈАЧАЛА СУВЕРЕНИТЕТ СРПСКЕ У ОКВИРИМА ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА
  • Предсједник народне скупштине РС Недељко ЧУБРИЛОВИЋ: Закључцима је остваљен простор за компромис унутар БиХ. Уколико будемо имали довољан капацитет за компромис, сматрам да ће овај акт помоћи да буду пронађена ефикаснија рјешења унутар БиХ, како за ентитете тако и за грађане и народе који овђе живе. Рокови нису дефинисани у закључцима јер је ово отварање процеса и прилика за све остале да се укључе. За многе ствари мора постојати партнер, а он је Федерација БиХ

ПРЕДСЈЕДНИК Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је данас да је закључцима који су усвојени на посебној сједници парламента потврђен суверенитет Српске у оквирима Дејтонског мировног споразума и ојачана њена позиција.

„Овим актом нису угоржена ничија права, ни другог ентитета, нити других народа у БиХ“, нагласио је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Он каже да је дефинисан и начин преиспитивања преношења неких надлежности са Републике Српске на БиХ и заузет став да треба сагледати да ли би функционисање било ефикасније да су остале на нивоу ентитета.

„Ријеч је о неким агенцијама и одлукама које су важне за суверенитет Српске“, истакао је Чубриловић.

Он је оцијенио да је на посебној сједници парламента потврђена и досљедна политика владајућих странака у Српској, која се огледа у опредјељењу за очување институција и надлежности Републике Српске у оквиру дејтонске БиХ.

„Посланици су показали озбиљност и саборност тиме што су 53 посланика гласала за, а нико није био против. Сматрам да је ово отварање новог демократског процеса у оквирима БиХ“, каже Чубриловић.

Он је оцијенио да је у закључцима остваљен простор за компромис унутар БиХ.

„Уколико будемо имали довољан капацитет за компромис, сматрам да ће овај акт помоћи да буду пронађена ефикаснија рјешења унутар БиХ, како за ентитете тако и за грађане и народе који овђе живе. Рокови нису дефинисани у закључцима јер је ово отварање процеса и прилика за све остале да се укључе. За многе ствари мора постојати партнер, а он је Федерација БиХ. Очекујемо разумијевање и да тај процес тече“, рекао је Чубриловић.

Коментаришући чињеницу да је и на посебној сједници Народне скупштине било оштре расправе и дискусија мимо теме, Чубриловић је навео да је све још у демократским оквирима и нема разлога за посебно наглашавање тих питања.

„Иза нас је више од 20 година рада и не би се могло рећи да није било довољно времена да се спознају неке ствари, али то није ништа битно различито од других парламената. Руководство парламента или предсједавајући не може баш увијек да стриктно примјењује Пословник о раду, али се трудимо да то буде у прописаним оквирима“, рекао је Чубриловић и додао да се посланици понашају у складу са нивоом образовања и културе, па и навикама.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар