Главно Скупштина РС

Чубриловић затражио од Уставног суда БиХ да одбаци оспоравање Дана РС

ПОСТАВИО ПИТАЊЕ: ЗАШТО ДАН РС НЕМА ТРЕТМАН КАО 1. МАРТ – ТАКОЗВАНИ ДАН НЕЗАВИСНОСТИ БиХ?
  • Упозорио да вјерски празници не могу бити предмет уставно-судског спора, те да Уставни суд БиХ не би требало да се упушта у оцјењивање перцепције историјских и политичких чињеница

ПРЕДСЈЕДНИК  Народне скупштине, Републике Српске, Недељко Чубриловић затражио је данас од Уставног суда БиХ да одбаци захтјев Клуба Бошњака, односно 10 делегата Вијећа народа Српске, који од те правне институције траже да Закон о Дану Републике буде проглашен неуставним.

Чубриловић је, након сједнице скупштинског Одбора за уставна питања о утврђивању одговора Уставном суду БиХ поводом овог захтјева, рекао да је Тим за припрему одговора у овом предмету интензивно радио на сагледавању стварног односа Уставног суда према питању Дана Републике – 9. јануара.

Постављајући питање зашто Дан Републике нема исти третман као 1. март, такозвани дан независности БиХ, Чубриловић је рекао да је Одбор за уставна питања данас прихватио одговор Уставном суду БиХ који је припремио Тим.

„Дан Републике Српске обиљежава се као секуларни, а не вјерски празник и њиме се равноправно и једнако третирају сви народи, грађани и остали без обзира на националну и религијску припадност“, нагласио је Чубриловић.

Он је додао да вјерски празници не могу бити предмет уставно-судског спора, те да Уставни суд БиХ не би требало да се упушта у оцјењивање перцепције историјских и политичких чињеница.

„Суд не би смио да различитост оцјењује као проблем, већ као богатство БиХ друштва. Дан Републике се односи само на Српску и празник је свих њених конститутивних народа, због чега ниједан закон, судска одлука или други акт не могу промијенити историјске и политичке чињенице у вези са временом и околностима проглашења и оснивања Српске“, поручио је Чубриловић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да Српска тражи да Уставни суд, с обзиром на важност овог уставно-судског спора, организује јавну расправу у оквиру пленарне сједнице.

„Тај суд треба да о томе одлучи. Ми такав захтјев према том суду имамо“, рекао је Чубриловић.

Одбор Народне скупштине Републике Српске за уставна питања је данашњој сједници утврдио одговор Уставном суду БиХ поводом захтјева 10 делегата из Вијећа народа Српске који од Уставног суда БиХ траже да Закон о Дану Републике прогласи неуставним.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар