Скупштина РС

Цвијановић: Хрвати би штошта дали када би могли да имају механизме заштите које има Српска

ИЗ ГОВОРА ПРЕДСЈЕДНИЦЕ СРПСКЕ НА ПОСЕБНОЈ СЈЕДНИЦИ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС
  • „Владајућа већина у Српској није се повукла у односу на раније донесене скупштинске закључке. Нико није ретерирао. Политика је саткана од различитих корака и процјена, дозволићете да овдје постоји једна већина која одлучује шта и кад се ради. Када дође вријеме моћи ће да се процијени шта је урађено
  • „Политиком, какву спроводи министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић, жели се рушити све што је Република Српска и зато је не сматрам својим министром
  • Поводом тврдњи посланика у Клубу СДС-а Небојше Вукановћа да га је напало њено обезбјеђене: „Вас нико није напао, инсценирали сте ситуацију да бисте снимили фамозни видео клип. То ће бити филм у коме је једно лице лош глумац и режисер. На нама овдје лијечите фрустрације, а ваше колеге из опозиције причају да сте циркусант. Нисам очекивала да копирате Драшка Станивуковића који је сада само сјенка, јер га је елиминисала његова колегиница Јелена Тривић“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да се власт у Српској бави њеном позицијом, како се не би дошло у ситуацију да се брани њена суштина.

Захвална сам лидеру ХДЗ-а БиХ Драгану Човићу што је рекао да треба да чувамо Републику Српску, јер знам да би они /Хрвати у БиХ/ штошта дали када би могли да имају механизме које има Српска“, рекла је Цвијановићева на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске о економско-политичкој ситуацији у БиХ.

Она сматра да је штета што је лидер СДА Бакир Изетбеговић одбио позив да се обрати у Народној скупштини, те да Република Српска с њим има бројна неслагања о којима је требало да се разговара.

Цвијановићева, која је потпредсједник СНСД, тврди да опозиција подмеће да СНСД прави коалицију са СДА, те да се владајућа већина у Српској није повукла у односу на раније донесене скупштинске закључке.

Нико није ретерирао. Политика је саткана од различитих корака и процјена, дозволићете да овдје постоји једна већина која одлучује шта и кад се ради. Када дође вријеме моћи ће да се процијени шта је урађено“, додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, званичници Републике Српске се на баве формирањем трећег ентитета и не желе да се дође у ситуацију да неко доминира у БиХ.

Ако је држава заједничка, онда заједно морамо рјешавати проблеме. Увијек ћу позивати на разговоре и добро је што је Народна скупштина отворена за свакога ко жели да презентује ставове. Вољела бих да се данас обратио и /лидер СДА Бакир/ Изетбеговић са којим имамо многа неслагања. Мене и ове људе овдје када би неко позвао било гдје разговарали бисмо о рјешавању проблема“, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да се политиком, какву спроводи министар иностраних послова БиХ Бисера Турковић, жели рушити све што је Република Српска и зато је не сматра својим министром.

Коментаришући тврдње опозиције о криминалу у „Шумама Српске“, јавним предузећима и здравству, Цвијановићева је навела да уколико имају доказе све доставе правосудним институцијама.

Она је, када је ријеч о тврдњи посланика у Клубу СДС-а Небојше Вукановћа да га је напало њено обезбјеђење, навела да га нико није напао.

Вас нико није напао, инсценирали сте ситуацију да бисте снимили фамозни видео клип. То ће бити филм у коме је једно лице лош глумац и режисер. На нама овдје лијечите фрустрације, а ваше колеге из опозиције причају да сте циркусант. Нисам очекивала да копирате Драшка Станивуковића који је сада само сјенка, јер га је елиминисала његова колегиница Јелена Тривић“, рекла је Цвијановићева.

Представници опозиције о српском јединству

Шеф клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић изјавио је да подржава сваки договор у БиХ који није против Републике Српске.

Он је навео да српско јединство јесте неопходно, али да представници опозиције нису консултовани приликом сазивања посебне сједнице.

Тако се не ради, него су требали бити консултовани сви како би било постигнуто јединство“, рекао је Станић на посебној сједници парламента током расправе о политичко- економској ситуацији у БиХ.

Посланик ПДП-а Јелена Тривић сматра да се у односе између Бошњака и Хрвата не треба мијешати.

Ми смо се борили за Републику Српску и међународно је призната, то је нешто што ми треба да чувамо као очи у глави. Све друго, било чије залагање за било која друга питања, је слабљење Републике Српске. Не видим аргументацију да ће нама било какво савезништво са Хрватима у будућности донијети неки вид тежине и јачине. Ми имамо Републику Српску, она је наш гарант“, рекла је Тривићева у парламенту Српске.

Она је рекла да неће узети у обзир предложене закључке Народне скупштине.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар