Скупштина РС

Цвијановић: Ви из ПДП и СДС сте увијек сарадници оних који желе да покажу да је БиХ банана-држава

ОДБАЦИЛА ОПТУЖБЕ ДА СУ ПЕНЗИОНЕРИ У ВРИЈЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊАБИЛИ „ЗАКЉУЧАНИ“
  • Реплицирајући посланику ПДП Игору Црнатку, предсједник РС рекла: „Када причате о бананадржавама, морам рећи да само у оваквим државама можете увече нелегално и мимо закона и процедура да изаберете Централну изборну комисију (ЦИК) БиХ. И да на мјеста на којима треба да сједе аполитичне личности поставите личности које су блиске вашим политичким партијама или њихови функционери
  • „Постоји и веће људско право од слободе кретања, зато смо стварно заштитили животе пензионера. Да смо пустили да пензионери ходају свугдје, онда би опозиција рекла да је власт у Републици Српској неодговорна, а да су сви други предузимали мјере

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у Народној скупштини Републике Српске да се све што се тиче доношења уредби за вријеме ванредног стања у Републици Српској дешавало у складу са Уставом Републике Српске.

Током скупштинске расправе о укидању ванредног стања у Српској, Цвијановићева је рекла да је њена једина обавеза као предсједника Републике Српске да не изађе изван Устава и да се не понаша противзаконито.

Реплицирајући посланику ПДП-а Игору Црнатку, Цвијановићева је рекла да нема обавезу по Уставу и закону да, иако је то обећала, у доношење одлука у вези са ванредним стањем укључује опозицију, јер би опозиција била штетна за тај процес и одуговлачила да се донесу уредбе и одлуке које су биле потребне за грађане и привреду Републике Српске.

„Када причате о банана државама, морам рећи да само у оваквим државама можете увече нелегално и мимо закона и процедура да изаберете Централну изборну комисију (ЦИК) БиХ. И да на мјеста гдје треба да сједе аполитичне личности поставите личности које су блиске вашим политичким партијама или њихови функционери“, истакла је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да је то урађено у БиХ, која је бананадржава, како би одгодили локалне изборе, јер опозицији није у интересу да се они одрже, а посебно је тиме послата порука грађанима да овдје нема договора шта год ПДП и СДС радили у заједничким институцијама и да су увијек сарадници оних који желе да покажу да је БиХ бананадржава.

Она је рекла да је нетачна тврдња Црнатка да су пензионери у Републици Српској за вријеме вируса корона били закључани, али да опозиција то покушава да спакује у причу како је неко намјерно, а без икакве потребе закључао пензионере.

„Има и веће људско право, а то је да стварно заштитите нечији живот. Да смо ми пустили да пензионери ходају свугдје, онда би опозиција рекла да је власт у Републици Српској неодговорна, а да су сви други предузимали мјере. Опозиција ради шминкање и то није никаква политика“, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је опозиција кроз свој рад највише допринијела томе да се живи у БиХ банана држави.

„У Републици Српској ствари су се одвијале у складу са процедурама и процјенама оних којима је народ дао мандат да доносе одлуке“, рекла је Цвијановићева.

Коментаришући стављање ван снаге Уредбе о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредног стања у Републици Српској, Цвијановићева је рекла да је то урађено на основу процјене да се прописане мјере за сузбијање ширења епидемије у највећој мјери поштују, те да се смањила могућност како за манипулацију информацијама, тако и за изазивање нереда у условима епидемије, односно ванредног стања.

„Када су институције процијениле да постоји апсолутна могућност да види шта јесте, а шта није истина и да ли се нечега требамо придржавати или не требамо, ова уредба је укинута. Не стоји прича опозиције да је то урађено јер су нас стисли неки странци, па ми промијенили уредбу“, закључила је Цвијановићева.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар