Скупштина РС

Додик: Направили смо добар посао за Српску – више се не прејудицира чланство БиХ у НАТО

ПОСЛАНИЦИ ОПОЗИЦИЈЕ ПОКУШАВАЛ ИДА ОМЕТУ НАСТУП СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ
  • Тврдили да документ који је Додик доставио Скупштини не одговара оригиналу на енглеском који је послан у Брисел у сједиште НАТО
  • Милорад ДОДИК је наставио излагање и рекао да је и текст на енглеском већ на страници Предсједништва БиХ и да се и то може погледати,  да је доставио превод на српски документа који је упућен у НАТО, те да ће посланици моћи остварити увид у све релевантне документе
  • Потом је нагласио: „Ово је резултат озбиљног напора како бисмо дошли до документа који је конзистентан а који не прејудицира чланство. То су кључне ријечи и волио бих да то упамтите и ви и јавност… Не ради ни о каквој подвали или издаји, али се о издаји може разговарати јер су неки посланици унијели заставе НАТО и тиме га промовишу. Било би добро да се мало консолидујете!

ПОСЕБНА сједница Народне скупштине Републике Српске о Програму реформи БиХ почела је бурно након што су представници опозиције почели да тврде да документ који је Милорад Додик доставио Скупштини не одговара оригиналу на енглеском који је послан у Брисел у сједиште НАТО.

Миладин Станић, предсједник Клуба СДС-а и Небојша Вукановић, члан посланичког клуба СДС-а, наставили су да говоре током Додиковог обраћања народним посланицима, у којем је почео образлагање свог приједлога да скупштина прихвати овај документ.

Опозициони посланици су звиждали и ометали Додиков говор узвицима“подвала“, „преварили сте народ“, „издаја“ и „нећемо у НАТО“.

У неколико наврата чуло се и како траже да им се дозволи пауза.

Додик је рекао да је доставио превод на српски документа који је упућен у НАТО, те да ће посланици моћи остварити увид у све релевантне документе.

„Ово је резултат озбиљног напора како бисмо дошли до документа који је конзистентан а који не прејудицира чланство. То су кључне ријечи и волио бих да то упамтите и ви и јавност“, рекао је Додик.

Опозиција током Додиковог излагања тражи повреду пословника, а почели су и да лупају по клупама.

Упркос томе, Додик је наставио излагање и рекао да је и текст на енглеском већ на страници Предсједништва БиХ, и да се и то може погледати.

„Ја разумијем да је ово демократија и поштујем њихов став. Поштујем и чињеницу да нису гласали о војној неутралности, као што поштујем чињеницу да су усвојили Акциони план од 156 страна у којем је био дио и о реформи полиције“, рекао је Додик.

Рекао је да је опозиција док је била на власти у Сарајеву починила националну издају и позвао опозицију „да наставе да лупају“.

Додао је да опозиција није поштовала резолуцију о војној неутралности Републике Српске, и да је послао писмо тадашњем српском члану Предсједништва који му је одговорио, како тврди, да Додик то није разумио.

Додик је истакао да се не ради ни о каквој подвали или издаји, али да се о издаји може разговарати уз опаску да су неки посланици унијели заставе НАТО и да га тиме промовишу.

„Било би добро да се мало консолидујете“, рекао је Додик.

Недељко Чубриловић, предсједник НС РС, изрекао је опомену Драшку Станивуковићу.

Додик је истакао да вјерује да је направљен добар посао за Републику Српску јер сада БиХ не прејудицира чланство у НАТО, чиме је Српска, како је истакао, остала досљедна војној неутралности РС.

Сједници присуствују предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, представници Републике Српске у институцијама БиХ и предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар