Скупштина РС

Додик: Протекле 24 године су године које су нам појели – странци у интересу Бошњака

НА ПОСЕБНОЈ СЈЕДНИЦИ НС РС ГОВОРИО О НАСИЉУ НАД ДЕЈТОНСКОМ СТРУКТУРОМ БиХ
  • Сједињене Државе су 1995. биле отворене за давање дозволе Србима да спроведу референдум о независности, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ. Подсјетио је да је то изнио Сенди Бергер, који је тада био један од троје најважнијих људи у америчкој спољној политици, те да је Медлин Олбрајт тим поводом Бергеру рекла да није против спровођења референдума, али да форсира укидање ембарга на испоруке оружја Бошњацима
  • Указао је да је право на самоопредјељење неотуђиво право према међународним нормама те да се отцјепљење може према међународном праву дати оном народу који трпи дискриминацију, одрицање права на владу, и гдје постоји јака вјероватноћа да се с одузимањем права неће стати. Нагласио је да су те норме испуњене у случају РС и српског народа у БиХ
  • “Али, пробајте данас да изгласате одлуку о самосталности па ћете видјети колика је ваша моћ, колику ћете буру изазвати у свјетским медијима”, рекао је Додик и додао да Народна скупштина РС има ту моћ, а да је БиХ на путу распада
  • Додик је рекао да године затвора које су досуђене Србима у Хашком трибуналу говоре да је била намјера да се кривица за рат пребаци искључиво на Србе, па нагласио да ће доћи вријеме када ће НС РС одбацити те одлуке као тендециозне
  • “ОХР и земље које су га подржавале наметали су рјешења која су називали компромисом. Сада знамо да је то лажан компромис на штету Срба и зато је вријеме да се подвуче црта да видимо гдје смо били 1995, а гдје сада скоро 25 година послије”

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Народној скупштини да све што је урађено на наводном унапређењу функционисања БиХ заправо је удаљавало од функционалности, а Републику Српску развлашћивало и угрожавало.

“Ова сједница Народне скупштине није сазвана да би се мјерио било чији патриотизам. Овдје у огромном броју сједе људи који воле Републику Српску, без обзира што неки од вас доводе у питање и сврху одржавања ове сједнице”, рекао је Додик.

Он је истакао да је ова сједница практично наставак засједања на коме је 18. октобра 2017. године донесена Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности.

“Резолуција је обавезала све органе и институције Републике Српске на доследно спровођење, али је на то обавезала и све представнике Српске у заједничким институцијама БиХ и међународним организацијама и форумима”, додао је Додик.

Према његовим ријечима, да бисмо разумјели садашњост, морамо схватити прошлост.

У Народној скупштини су, навео је, представници политичких партија које су у протеклих 25 година имали илузију да се неке ствари и процеси дешавају с циљем општег напретка.

“Те партије су вјеровале да ће учинити боље свом народу ако пристану на реформе које су се дешавале, неколико пута гласом свих политичких партија, без обзира да ли су биле дио власти или опозиције у Републици Српској”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су гласали за то јер им је речено да ће то касније моћи да мијењају у парламенту на нивоу БиХ.

“Да ли су десетине агенција, дирекција, канцеларија, које су насиљем високих представника успостављене, донијеле напредак, или су само повећале број запослених у управи која се мјери са бројем запослених у Југославији која је имала око 22 милиона становника? Шта смо и као Република и као народ добили? Ништа, или готово ништа. Углавном смо имали штету”, поновио је Додик.

Српски члан Предсједништва истакао је да је посебна сједница Народне скупштине Републике Српске у функцији одбране Српске, њених права, надлежност и обавеза потврђених Дејтонским мировним споразумом, а највише његовим анексом четири.

“ОХР и земље које су га подржавале наметали су рјешења која су називали компромисом. Сада знамо да је то лажан компромис на штету Срба и зато је вријеме да се подвуче црта да видимо гдје смо били 1995, а гдје сада скоро 25 година послије”, рекао је Додик у обраћању на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске.

Он је подсјетио да је циљ “реформи” био јачање државности БиХ, те да од њих не живе боље Срби, Хрвати и Бошњаци, него само странци који имају високе плате.

“Питам вас да ли су реформе и закони који су наметани донијели бољитак БиХ, да ли смо задовољни правосуђем које је наметнуо високи представник и да ли је од почетка било зависно од различитих центара моћи. Проводећи селективну правду правосуђе је довело до још веће подијељености”, рекао је Додик.

Сједињене Државесу 1995. биле отворене за давање дозволе Србима да спроведу референдум о независности, нгласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Подсјетио је да је то изнио Сенди Бергер, који је тада био један од троје најважнијих људи у америчкој спољној политици, те да је Медлин Олбрајт тим поводом Бергеру рекла да није против спровођења референдума, али да форсира укидање ембарга на испоруке оружја Бошњацима.

Додик тврди да је након тога превладала политика која је фаворизовала бошњачке интересе које је, како тврди, формулисао Алија Изетбеговић кроз Исламску декларацију.

“Дошло је вријеме да ове проблеме морамо ријешати. Идуће године навршава се 25 година од закључивања Дејтонског мировног споразума. То су године које су нам појели странци испуњавајући захтјеве бошњачке стране“, рекао је Додик.

Додао је да је право на самоопредјељење неотуђиво право према међународним нормама те да се отцјепљење може према међународном праву дати оном народу који трпи дискриминацију, одрицање права на владу, и гдје постоји јака вјероватноћа да се с одузимањем права неће стати.

Додик тврди да се из анализе која ће бити изнесена на сједници може закључити да су те норме испуњене у случају РС и српског народа у БиХ.

Додик је рекао да се РС залаже за мир, поштовање демократске изборне воље и аутономије РС предвиђене Дејтонским споразумом, као и право РС на слободу.

„Слободе нема ако нема државе и српски народ то добро зна, и зато му се држава покушава одузети“, рекао је Додик.

“Пробајте данас да изгласате одлуку о самосталности па ћете видјети колика је ваша моћ, колику ћете буру изазвати у свјетским медијима”, рекао је Додик и додао да НС РС има ту моћ, те је додао да је данас БиХ на путу распада.

Додик је рекао да године затвора које су досуђене Србима у Хашком трибуналу говоре да је била намјера да се кривица за рат пребаци искључиво на Србе, те је додао да ће доћи вријеме када ће НС РС одбацити те одлуке као тендециозне.

Истакао је да међународна заједница намјерава да ослаби српски народ и РС, њену потентност и економску моћ, те је Србе позвао на окупљање и да се томе одупру.

Додик је на крају истакао да је посебна сједница Народне скупштине Републике Српске у функцији одбране Српске, њених права, надлежности и обавеза потврђених Дејтонским мировним спразумом, а највише његовим анексом четири.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар