Скупштина РС

Додик: Српској су преко високих представника отете 83 надлежности – желимо да их вратимо

ОДРЖАНА ПОСЕБНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ РС О ВИСОКОМ ПРЕДСТАВНИКУ И АНЕКСУ 10
  • Најава да би у БиХ требало да буде упућен нови високи представник, мимо процедуре која предвиђа његово именовање, рекао је Милорад Додик, више је него довољан разлог да се о томе разговара у Народној скупштини
  • Јасно је – наставио је предсједавајући Предсједништва БиХ – да је институција Високог представника, установљена анексом 10. превазиђена и непотребна јер је годинама уназад дио сваког проблема у БиХ и никад дио рјешења. Зато се поставља логично питање: зашто бисмо подржали још један проблем ако знамо да их имамо сасвим довољно и без њега?“
  • Уочи посебне сједнице је, након разговора са министром одбране Србије Небојшом Стефановићем, Додик је рекао: „Ако не може да се вратимо изворном Дејтону, ми ћемо видјети на који начин ћемо покренути наше право предвиђено Повељом Уједињених нација, а то је право на самоопредјељење. Нећемо од тога одустати
  • Предсједавајући Предссједништва БиХ нагласио да ће РС тражити да се војна мисија у БиХ Алтеа угаси: „Ако постоји овдје онда се третира да стање није мирно и да има конфликта. А то није тачно. Преко 20 година није примијећено икакво масовније кршење споразума“
  • Нагласио је да је РС спремна за дијалог, без уплива странаца и позвао Скупштину на јединство, указавши да је важну да остану заједно у свим одлукама: „Видите да пријете санкцијама. Ја се тих санкција не плашим и позивам опозицију да прихвати да се затражи независност РС, а онда ћу сазвати референдум којим ће се то изгласати“
  • Додик је нагласио да на сједници не може изнијети све детаље, али да постоје разлози због којих је важно да се одржи и да се донесу одговарајући закључци

У БАЊАЛУЦИ је одржана посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на којој је једина тачка дневног реда била – оцјена рада високог представника и примјена Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ у периоду разговора о именовању новог високог представника.

Скупштина се састала на захтјев српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Сједници су присуствовали предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске и представници Републике у заједничким институцијама.

Образлажући свој захтјев да се одржи посебна сједница, Додик је прво указао да су Републици Српској преко високих представника отете 83 надлежности и да она жели да те надлежности врати.

Истакао је да Српска нуди враћање концепту БиХ какав је предвиђен Дејтоном.

Истакао је да је институција високог представника, установљена Анексом 10, превазиђена и непотребна, те да је сасвим сигурно да не одговара данашњем тренутку у којем се налази БиХ.

Упозорио је да је институција високог представника већ годинама дио сваког проблема у БиХ, а никад дио рјешења.

– Колико сте пута чули ријеч „владавина права“, најчешће од представника тзв. међународне заједнице, ЕУ и земаља чланица, САД, међународних мултилатералних организација, и колико пута је било јасно да су баш они највећи кршиоци „владавине права“, не треба ићи даље од данашње теме – ‘“Високи представник“ – наметали, блефирали, кажњавали –  истакао је Додик.

Он је нагласио да је Народна скупштина Републике Српске кључно мјесто на којем треба да се расправља о свим виталним питањима за Републику Српску и доносе најважније одлуке које се тичу Републике Српске и њених грађана, те да зато није имао дилему ко треба да се изјасни о питању због којег је затражио одржавање сједнице Народне скупштине.

– Пандемија која је заокупила цијели свијет, усмјерила је пажњу и наше јавности на спашавање живота и очување економије, што и јесте врховни циљ сваког одговорног друштва. Међутим, пандемија не смије бити изговор никоме, па ни нама, зашто би нам, жаргонски речено, испод радара промицали догађаји, од којих зависи наша будућност. Зато сам сматрао да без одлагања овај високи дом мора да заузме став по овом важном питању, које може одредити саму будућност Републике Српске – рекао је Додик.

Најава да би у БиХ требало да буде упућен нови високи представник, мимо процедуре која предвиђа његово именовање, рекао је Додик, више је него довољан разлог да се о томе разговара у Народној скупштини, јер Република Српска није тражила да у БиХ дође нови високи представник, нити је ико од Српске тражио сагласност за то, иако Анекс 10 изричито прописује ко и како бира високог представника и ко потврђује његов избор.

– Јасно је да је институција Високог представника, установљена анексом 10. превазиђена и непотребна и ако је одговарала неком послијератном тренутку из објективних разлога, сасвим сигурно не одговара данашњем тренутку у којем се налази БиХ. Институција Високог представника годинама уназад је дио сваког проблема у БиХ и никад дио рјешења. Онда се поставља логично питање: зашто бисмо подржали још један проблем ако знамо да их имамо сасвим довољно и без њега? – нагласио је Додик.

Он је рекао да огроман број проблема којима се баве политичари БиХ потичу управо од активности високих представника.

– Срби захтијевају досљедно поштовање текста (а не волшебног „духа“) изворног Дејтонског споразума, Хрвати би да се ријеши проблем њихове реалне дискриминације у начину на који се тумачи и примјењује правни, посебно изборни систем заснован на „креативном приступу“ Дејтону, док Бошњаци споразум као такав сматрају превазиђеним и зрелим за корјениту ревизију која би, наводно, обезбједила истинску грађанску демократију, враћање на предратно стање организације државе, блефирају са принципом „један човјек – један глас“ и укинули су начело конститутивности три народа, којим се обезбјеђује њихова равноправност – нагласио је Додик.

Указао је да је цијели друштвени и политички живот заробљен и замрзнут у том конфликтном троуглу, а за стално одржавање, па и раст напетости уредно брину бошњачки политичари /и понеки хрватски и српски/ који упорно одбијају да схвате немогућност да се несугласице превазиђу неуважавањем мишљења друга два конститутивна народа и наметањем свог, као јединог и политички и морално исправног.

– Они коче све процесе и доношење одлука на нивоу заједничких органа законодавне и извршне власти, а повремено дају запаљиве, па и пријетеће изјаве, молећивог погледа упртог ка Западу, очекујући одатле пресудну помоћ и интервенцију којом би били наметнута њихова визија јединствене, а заправо унитарне БиХ – рекао је Додик.

Он је навео да од побједе Џоа Бајдена на предсједничким изборима у САД и оглашавања „збора дервиша“ из времена кад су се проблеми рјешавали бомбардовањем Срба, хор заговорника „преузимања одговорности“ за БиХ од стране тзв. „међународне заједнице“ (западних земаља) за неколико октава је појачао своје запјевање.

– Пробудили су и високог представника Валентина Инцка, па је и он похрлио да оправда своју, такође високу, плату, пријетећи конкретним посљедицама Скупштини Републике Српске ако се не повинује неким његовим понижавајућим налозима, подгревајући причу о доношењу закона о криминализацији порицања како кажу „геноцида у Сребреници“ и најављујући „трећу фазу“, наравно робуснију, спровођења Дејтонског споразума –  нагласио је Додик.

Фото: Народна скупштина РС/Anadolu Agency

Уочи посебне сједнице је, након разговора са министром одбране Србије Небојшом Стефановићем, Додик је рекао:

– Ако не може да се вратимо изворном Дејтону, ми ћемо видјети на који начин ћемо покренути наше право предвиђено Повељом Уједињених нација, а то је право на самоопредјељење. Нећемо од тога одустати“.

Додао је да је посебна сједница била неопходна зато што се покушава угрозити Дејтонски мировни споразум.

– Ми тражимо да се поштују Анекс десет и Дејтонски мировни споразум – казао је Додик.

Истакао је да се представници Запада често позивају на владавину права, а крше међународно право.

Додао је да остајање ОХР-а иде највише на штету Бошњака, јер продужава заблуду да је могуће створити унитарну државу, те је нагласио да РС неће пристати на пренос надлежности.

„Кристијан Шмит је човјек коме биографија даје легитимитет за неке политичке борбе у његовој земљи али он није прихватљив за РС ако не буде изабран у складу с Анексон X Дејтонског споразума“, рекао је Додик и додао да је присуство високог представика суспендовало могућност за договор због одбијања једне стране да се разговара.

Додао је да се само унутрашњим дијалогом, одлукама домаћих институција и уз поштовање Устава БиХ могуће кретати напријед.

Нагласио је да је ФБиХ заробљена унутрашњим сукобима и чињеницом да није ријешено питање Хрвата.

„РС нема скривене политичке намјере, наше дјеловање иде ка намјери политичке стабилности и одржавања политике мира, али као демократска власт ћемо имати демократске одговоре ако они одлуче другачије, а притом мислим ловци у мутном који искориштавају заокупљеност међународне заједнице великим свјетским проблемима да би овдје водили своје личне ратове против стабилности ради прављења личних каријера“, рекао је Додик.

Додик је рекао да високи представник нема извршна овлаштења, јер да има, то би било експлицитно наведено.

„Инцко каже да је он тумач Дејтонског споразума. Инцко је један обичан лажов који блефира“, рекао је Додик.

Додик је указао на то да је команданту ИФОР-а, војне мисије за обезбјеђење мира након завршетка рата у БиХ, дато извршно право у анексима Дејтонског споразума, али да високом представнику никада није дато извршно овлаштење.

Истакао је да је формално било потребно да се обезбиједи сагласност три стране – БиХ, Републике Српске и ФБиХ за анекс који се односи на војну имплементацију споразума, што, како је објаснио, значи да стране морају дати одобрење за све оно што се односи на анексе и спровођење Дејтонског споразума.

Додик, даље, истиче да то значи да ни високи представник не може бити изабран нити дјеловати без сагласности страна.

„Он мора да доставља извјештај НС РС. Он извјештај неће доставити али он онда не поштује Дејтонски споразум јер тако пише да то мора радити све док канцеларија постоји“, рекао је Додик.

Додик је рекао да је ова посебна сједница сазвана да се одбаци све оно што је нелегално.

„И зато ако не буде прихваћен од стране страна потписница, за нас нови високи представник неће бити важећи и зато је важна ова скупштина“, рекао је Додик.

Нагласио је да ће сутра на сједници Предсједништва БиХ поново блокирати да се изведе војска на границу са Србијом, и додао да док је он у Предсједништву, то се неће десити.

Додик је рекао да неће бити могуће испунити 14 препорука из Мишљења ЕУ јер се тражи пренос надлежности ако се не може постићи договор у БиХ.

„Изетбеговић неће хтјети да се постигне договор јер хоће пренос надлежности“, рекао је Додик.

Поновио је да је РС за укидање високог представника, а да исто желе и Хрвати, као и Србија и Хрватска.

Додик је истакао да се РС треба залагати за враћање надлежности.

„Ја сам спреман да носим ту политичку борбу“, рекао је Додик.

Додао је да су страни државници на састанцима тражили да се мимо протокола и записника саговорници изјасне да ли се могу договорити сами, те да у ЕУ многи сматрају да БиХ не може функционисати.

Рекао је да ће РС тражити да се војна мисија у БиХ Алтеа угаси, и да је крајње вријеме да се не дозволи њено постојање.

„Ако постоји овдје онда се третира да стање није мирно и да има конфликта. А то није тачно. Преко 20 година није примијећено икакво масовније кршење споразума. Појединачни инциденти не могу да буду изговор. Зато треба да тражимо да се војна мисија укине а да се високи представник може именовати само ако га потврде стране на основу Анекса 10“, истакао је Додик и нагласио да је РС спремна за дијалог, без уплива странаца.

Додик је позвао скупштину на јединство и додао да треба да остану заједно у свим одлукама.

„Видите да пријете санкцијама. Као што видите, ја се тих санкција не плашим“, рекао је Додик и позвао опозицију да прихвати да се затражи независност РС, а да ће онда он сазвати референдум којим ће се то изгласати.

Додик је нагласио да на овој сједници не може изнијети све детаље, али да постоје разлози због којих је важно да се ова сједница одржи и донесу одговарајући закључци.

Додао је да ће подржати Небојшу Вукановића, посланика СДС-а, ако предложи да мандат буде власништво странака, а не појединаца посланика. Објаснио је да ће на тај начин бити смањена корупција и одузето средство притисака странцима над посланицима у парламенту.   

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар