Скупштина РС

Додик: Тражићу заштиту виталног интереса Републике Српске увијек кад буде угрожен

„ПОСЕБНА СЈЕДНИЦА СКУПШТИНЕ РС ПРЕДСТАВЉА АФИРМАЦИЈУ НАШИХ ИНТЕРЕСА И ПРАВА“
  • „Усвајање закључка Предсједништва БиХ којим је гласовима Шефика Џаферовића и Жељка Комшића на дан када је потписан споразум о градњи моста на Сави код Градишке оспорена изградња моста Комарна-Пељешац у Хрватској, , указује да штета која се жели произвести није само усмјерена на Хрватску, већ се индиректно жели угрозити пројекат моста који је од виталног интереса за Српску
  • „Предмет данашње расправе је заштита виталног интереса ентитета – Републике Српске, а не заштита виталног националног интереса. БиХ је успостављена мировним споразумом и његовим анексима, а може постојати и опстати на основу договора. Све што је наметнуто, донесено прегласавањем, уз подвале и преваре високих представника, није трајно. Требало би да сви то имају у виду – и представници народа и представници међународне заједнице
  • „Мијешање питања разграничења са питањем изградње моста, а у контексту наводног кршења права БиХ на слободан приступ отвореном мору, прерасло је у једно од политичких питања којим се цијела БиХ држи у својеврсном политичком заробљеништву и спречава економски и друштвени развој. Није то само питање односа са Хрватском, већ има много шире регионалне и европске импликације”

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је у Народној скупштини Републике Српске да данашња посебна сједница представља афирмацију интереса и права Српске, поготово када дође до прегласавања, те истакао да ће увијек користити право заштите виталног ентитетског интереса кад буде угрожен.

Народна скупштина је мјесто наше заштите, а не институције БиХ. Први пут користим право заштите виталног ентитетског интереса и увијек ћу га користити ако буде угрожен”, поручио је Додик у уводном обраћању на почетку сједнице на којој ће бити разматран приједлог одлуке о потврђивању његове изјаве по којој је закључак о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на сједници Предсједништва, веома штетан по виталне интересе Српске.

Он је своје данашње обраћање почео цитирањем члана Устава БиХ према којем члан Предсједништва који није сагласан са неком одлуком Предсједништва може да изјави да је она штетна по виталне интересе ентитета или за територију са које је изабран, под условом да то учини у року од три дана од њеног усвајања.

Таква одлука се одмах упућује Народној скупштини Републике Српске, ако је такву изјаву дао члан са те територије. Ако је та изјава потврђена двотрећинском већином у року од десет дана по упућивању, оспорена одлука Предсједништва БиХ неће ступити на снагу”, навео је Додик.

Он је подсјетио да је ову уставну одредбу већ користио српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић када је раније прегласаван.

Додик је поручио да се, примјењујући ову уставну одредбу, исказује и потврђује воља за поштовањем Дејтонског мировног споразума и залагање за БиХ као заједницу два ентитета и три конститутивна народа, онако како и пише у Уставу БиХ, а не у одлукама ОХР-а и Уставног суда БиХ као инструмената кршења и прекрајања Дејтонског споразума.

БиХ је настала на основу Дејтонског мировног споразума, уз неколико кључних одредаба Устава БиХ које подразумијевају договор ентитета и представника конститутивних народа”, рекао је Додик.

Он је појаснио да су у Устав БиХ уграђени механизми заштите права ентитета и народа, попут ентитетског гласања у Представничком дому, састава Вијећа народа по пет представника конститутивних народа и гласања по националним клубовима, сразмјерне заступљености припадника конститутивних народа и са територије ентитета у Савјету министара на нивоу БиХ.

Један од тих механизама је и супротстављање чланова Предсједништва БиХ одлукама донесеним прегласавањем од друга два члана, као штетним по витални интерес ентитета. То се разликује у односу на механизам заштите виталног националног интереса Срба, Бошњака и Хрвата у Парламентарној скупштини. Ови појмови се често бркају, па се све подводи под заштиту виталног националног интереса, што није тачно”, навео је Додик.

Он је рекао да је предмет данашње расправе заштита виталног интереса ентитета – Републике Српске, а не заштита виталног националног интереса.

БиХ је успостављена мировним споразумом и његовим анексима, а може постојати и опстати на основу договора. Све што је наметнуто, донесено прегласавањем, уз подвале и преваре високих представника, није трајно. Требало би да сви то имају у виду – и представници народа и представници међународне заједнице”, напоменуо је Додик.

Он је подсјетио да према Уставу БиХ Предсједништво БиХ има надлежност за вођење спољне политике, али у случају када једног члана Предсједништва прегласају друга два, посљедњу ријеч имају ентитети и њихове скупштине.

Зато је БиХ заједница ентитета, а не унитарна држава”, нагласио је Додик.

Он је констатовао да Народна скупштина Републике Српске неспорно има прописану и дефинисану уставну надлежност и специфичну улогу у доношењу одлука, односно утврђивању званичних ставова БиХ.

То значи да се нити једна одлука која је донесена прегласавањем и о којој је покренут поступак заштите виталног интереса ентитета не може сматрати усвојеном и коначном све док се не заврши процедура прописана Уставом БиХ, а која подразумијева изјашњење Народне скупштине Републике Српске о изјави члана Предсједништва из Републике Српске”, додао је Додик.

Он је појаснио да будући да се као српски члан Предсједништва није могао сложити са закључком који су прегласавањем усвојила друга два члана, одлучио да Народној скупштини Српске упути изјаву да доношење закључка Предсједништва БиХ којим је оспорена изградња моста Комарна-Пељешац у Хрватској гласовима Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, на дан када је потписан споразум о градњи моста на Сави код Градишке, указује да штета која се жели произвести није само усмјерена на Хрватску, већ се индиректно жели угрозити поменути пројекат који је од виталног интереса за Српску.

Закључак два члана предсједништва БиХ угрожава витални интерес Српске

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да закључак два члана Предсједништва БиХ угрожава витални интерес Републике Српске као ентитета у БиХ.

Сагледавши све потенцијалне посљедице овакве одлуке и узевши у обзир моју уставну и моралну обавезу да, обављајући дужност српског члана Предсједништва, урадим све што је у мојој моћи и надлежности да заштитим виталне интересе наше Републике, дужан сам ово питање предочити Народној скупштини Републике Српске”, појаснио је Додик, обраћајући се данас на посебној сједници Народне скупштине.

Он је истакао да би ступање на снагу овог закључка и усвајање таквог званичног става БиХ било изразито деструктивно и веома штетно по виталне интересе Републике Српске, додајући да коначну одлуку о овом питању, у складу са надлежностима прописаним Уставом БиХ, препушта Народној скупштини – највишем законодавном тијелу Републике Српске.

Они који говоре да ће Република Српска и њена Народна скупштина оспоравањем овог закључка нанијети штету БиХ и умањити или оспорити права која јој у складу са међународним конвенцијама припадају, нису притом узели у обзир неозбиљност и неодговоран приступ два члана Предсједништва БиХ који доносе овакве одлуке не водећи рачуна о стварним интересима земље коју представљају”, рекао је Додик.

Он је навео да постоје злонамјерне тврдње да Република Српска, проглашавајући виталним интересом питање наставка градње Пељешког моста жели да нанесе штету БиХ, а заправо је ријеч о потреби да се спријечи политичка злоупотреба чињенице да је БиХ поморска земља која има приступ мору.

Према ставовима међународне заједнице и ЕУ, као и свој до сада поднесеној документацији – излаз на отворено море, односно право на приступ мору у складу са међународним конвенцијама неће бити ускраћено изградњом тог моста јер се он гради 500 метара од привремене линије разграничења, а и његови су габарити такви да ту сметњу неће представљати”, навео је Додик.

Он је појаснио да је већ раније утврђено да ће и када мост буде изграђен, пловила из БиХ моћи приступити мору јер је обезбијеђен несметан приступ унутрашњим морским водама и територијалном мору.

Права БиХ неспорно треба поштовати и омогућити њихово коришћење, али притом треба водити рачуна о осталим интересима земље и не правити тензије тамо гдје су оне сувишне. Један од стратешких циљева БиХ је и чланство у ЕУ. Да ли усвајање оваквог закључка значи да два члана Предсједништва БиХ сматрају да и ЕУ свјесно крши одредбе међународног права, односно међународних конвенција?”, упитао је Додик.

Он је додао да образложење закључка јесте да је неопходно да се утврди да је БиХ поморска земља, да јој припадају сва права из Конвенције о праву на заштиту мора и да је то суштина.

То не би било спорно да се овим закључком не покушавају произвести ометања других кључних пројеката, а посебно се то веже за коначно потписани споразум о изградњи моста на ријеци Сави код Градишке који је потписан у Загребу истог дана када су два члана Предсједништва прегласавањем донијели оспорени закључак”, сматра Додик.

Он је оцијенио да је изградња моста код Градишке у Републици Српској од посебног виталног интереса за Републику Српску, али и за БиХ, имајући у виду да је ријеч о једном од најзначајнијих граничних прелаза према Хрватској и ЕУ преко кога се одвија скоро половина прекограничне размјене и врло важној путничкој комуникацији.

Политичке игре и подметање која су усмјерена на покушаје да се представи да српски члан Предсједништва подрива интересе БиХ и штети њеним правима депласирани су, док суштински проблем подривања суверенитета БиХ лежи превасходно у доношењу одлука прегласавањем, занемаривању интереса једног, па чак и два од три конститутивна народа у БиХ”, рекао је Додик.

Он је нагласио да суверенитет и интегритет БиХ треба чувати досљедном примјеном Устава, формирањем институција у складу са законом, доношењем заједничких одлука који су у интересу свих грађана ове земље, а не само једног од народа чиме се занемарују остала два народа.

У овом случају, мијешање питања разграничења са питањем изградње моста, а у контексту наводног кршења права БиХ на слободан приступ отвореном мору, прерасло је у једно од политичких питања којим се цијела БиХ држи у својеврсном политичком заробљеништву и спречава економски и друштвени развој. Није то само питање односа са Хрватском, већ има много шире регионалне и европске импликације”, оцијенио је Додик.

Он је појаснио да би ступањем на снагу прегласавањем усвојеног закључка био стопиран пројекат моста који финансира ЕУ, а гради кинеска компанија Чајна роуд енд бриџ корпорејшн”, изабрана на тендеру у Хрватској.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар