Skupština RS

Dodik: Vanredno stanje nije nikakav atak na slobodu, ništa se neće promijeniti za građane

NARODNA SKUPŠTINA RS ZASJEDALA POD POSEBNIM USLOVIMA U BANSKOM DVORU
  • Srpski član Predsjedništva BiH naglašava da se u Srpskoj prvi put uvodi vanredno stanje kako bi efikasnije spriječila širenje pandemije i ublažila neminovnu ekonomsku štetu. Ukazao je da bi, na primjer, za prolongiranje plaćanja obaveza, bila potrebna promjena zakona, što će se omogućiti uvođenjem vanrednog stanja. A među prvim mjerama biće uplata doprinosa za radnike ugostiteljskog sektora Republike Srpske
  • Predsjednik RS Željka CVIJANOVIĆ: Vanredno stanje znači jedan sasvim novi režim rada, a posebno predsjednika RS koji dobija sasvim nove nadležnosti. Može da donosi uredbe, ali neće raditi samostalno, već sa drugim institucijama. Ovo ne znači suspenziju Narodne skupštine

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je cilj uvođenja vanrednog stanja u Republici Srpskoj efikasnije odlučivanje u novonastalim okolnostima i pooštravanje mjera kako bi se što prije stalo u kraj širenju virusa korona.

– Od početka je bilo zahtjeva za proglašenje vanrednog stanja, jer moramo brzo donositi odluke. Vanredno stanje nije ništa, nije nikakav atak na slobodu ljudi, ništa se neće promijeniti za građane – rekao je Dodik.

Dodik je za ATV naveo da Republika Srpska prvi put u istoriji uvodi vanredno stanje kako bi efikasnije spriječila širenje pandemije i ublažila neminovnu ekonomsku štetu.

On je naglasio da je, na primjer, za prolongiranje plaćanja obaveza, potrebna promjena zakona, što će se omogućiti uvođenjem vanrednog stanja.

Dodik je rekao da će među prvim mjerama biti uplata doprinosa za radnike ugostiteljskog sektora Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske, na posebnoj sjednici je na zahtjev Vlade Srpske, proglasila vanredno stanje na teritoriji RS.

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

U saopštenju NSRS je naglašeno: „Odluka je donesena na osnovu Amandmana CVII na član 70. stav 3. Ustava Republike Srpske, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom, proglašava vanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja bezbjednosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike“.

Uz pojašnjavanje da je u članu 38. Zakona o Vladi Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 118/08), propisano da Narodna skupština Republike Srpske na prijedlog Vlade Republike Srpske proglašava vanredno stanje kada je na teritoriji Republike ili dijelu Republike ugrožena bezbjednost usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotres, požar i dr.), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcionisanja ustavnih organa Republike, kao i da sama predlaže akte za preduzimanje mjera u takvim okolnostima.

Sjednica je održana u Banskom dvoru u Banjaluci. Da bi bila stvorena potrebna distanca između učesnika zasjedanja.

Prisutan je 61 od 83 poslanika.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je da sjednica bude zatvorena za javnost.

Sjednici su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Radovan Višković i ministri u Vladi Srpske.

Stolice u sali su raspoređene tako da je između njih obezbijeđeno preporučeno rastojanje s ciljem smanjenja rizika od prenošenja virusa korona.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da su učesnici posebne sjednice parlamenta zaštićeni koliko je to moguće u ovom trenutku iako postoji svijest da veliki broj ljudi na jednom mjestu nosi rizik.

Opozicione stranke, PDP i SDS juče su saopštile da nisu za uvođenje vanrednih mjera, kao ni za to da sjednica bude zatvorena i nisu podržali dnevni red

Neki opozicioni poslanici nisu prisustvovali sjednici.

Cvijanović: Ovo će trajati nekoliko sedmica ili nekoliko mjeseci

– Narodna skupština RS danas je proglasila vanredno stanje, što znači jedan sasvim novi režim rada, a posebno predsjednika RS koji dobija sasvim nove nadležnosti, rekla je predsjednica RS Željka Cvijanović na konferenciji za novinare u Palati Republike.

Proglašenjem vanrednog stanja predsjednik može donositi uredbe, neće raditi samostalno, već sa drugim institucijama.

Ona je istakla da to ne znači suspenziju Narodne skupštine.

„Sve naše mogućnosti koje smo imali  prethodnih sedmica su iscrpljene, neophodno je da uđemo u zakodnodavnu sferu što će nam omogućiti da mijenjamo određene zakone kako bismo mogli efikasnije uticati na virus korona“, rekla je Cvijanović.

To se, rekla je ona, odnosi na privredu koja je pogođena epidemijom, kao i o obrazovnoj sferi.

Ona je izrazila nadu da će ovo biti privremeno stanje koje će trajati nekoliko sedmica, eventualno nekoliko mjeseci.

Narodna skupština proglasila je danas vanredno stanje u Republici Srpskoj usljed virusa korona.

Šarović: Potrebne su konkretne mjere a ne vanredno stanje

MIRKO Šarović, predsjednik SDS, izjavio je da ta stranka ne može podržati uvođenje vanrednog stanja dok ne dobije jasne mjere koje bi to stanje podrazumijevalo.

Šarović traži da budu uvedene konkretne mjere u borbi protiv virusa korona i pomoći ekonomiji, umjesto proglašenja vanrednog stanja, saopšteno je iz SDS-a.

Stanje u kojem se trenutno nalazimo je isuviše ozbiljno i kao takvo zahtijeva potpuno ozbiljan pristup, bez bilo kakve improvizacije i maglovitosti u donošenju ovako važnih odluka“, smatra Šarović.

On kaže da je za SDS potpuno neprihvatljivo da sjednica bude zatvorena jer smatra da je riječ o važnom pitanju „da bi se krilo od očiju javnosti“.

Šarović je istakao da su u SDS-u svjesni ozbiljnosti pandemije i da su spremni da podrže svaku konkretnu mjeru nadležnih institucija u Republici Srpskoj čiji bi cilj bio da pojača borbu protiv virusa korona, pomoć zdravstvenim radnicima, privredi i kompanijama.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar