Скупштина РС

Додик: Ванредно стање није никакав атак на слободу, ништа се неће промијенити за грађане

НАРОДНА СКУПШТИНА РС ЗАСЈЕДАЛА ПОД ПОСЕБНИМ УСЛОВИМА У БАНСКОМ ДВОРУ
  • Српски члан Предсједништва БиХ наглашава да се у Српској први пут уводи ванредно стање како би ефикасније спријечила ширење пандемије и ублажила неминовну економску штету. Указао је да би, на примјер, за пролонгирање плаћања обавеза, била потребна промјена закона, што ће се омогућити увођењем ванредног стања. А међу првим мјерама биће уплата доприноса за раднике угоститељског сектора Републике Српске
  • Предсједник РС Жељка ЦВИЈАНОВИЋ: Ванредно стање значи један сасвим нови режим рада, а посебно предсједника РС који добија сасвим нове надлежности. Може да доноси уредбе, али неће радити самостално, већ са другим институцијама. Ово не значи суспензију Народне скупштине

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је циљ увођења ванредног стања у Републици Српској ефикасније одлучивање у новонасталим околностима и пооштравање мјера како би се што прије стало у крај ширењу вируса корона.

– Од почетка је било захтјева за проглашење ванредног стања, јер морамо брзо доносити одлуке. Ванредно стање није ништа, није никакав атак на слободу људи, ништа се неће промијенити за грађане – рекао је Додик.

Додик је за АТВ навео да Република Српска први пут у историји уводи ванредно стање како би ефикасније спријечила ширење пандемије и ублажила неминовну економску штету.

Он је нагласио да је, на примјер, за пролонгирање плаћања обавеза, потребна промјена закона, што ће се омогућити увођењем ванредног стања.

Додик је рекао да ће међу првим мјерама бити уплата доприноса за раднике угоститељског сектора Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске, на посебној сједници је на захтјев Владе Српске, прогласила ванредно стање на територији РС.

Oдлука ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Српске“.

У саопштењу НСРС је наглашено: „Одлука је донесена на основу Амандмана CVII на члан 70. став 3. Устава Републике Српске, у којем је прописано да Народна скупштина, у складу са Уставом и законом, проглашава ванредно стање за Републику или дио Републике у случају угрожавања безбједности, усљед елементарних непогода (поплава, земљотреса и пожара), природних катастрофа, епидемија, повреда људских права и слобода и нормалног функционисања уставних органа Републике“.

Уз појашњавање да је у члану 38. Закона о Влади Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“, број 118/08), прописано да Народна скупштина Републике Српске на приједлог Владе Републике Српске проглашава ванредно стање када је на територији Републике или дијелу Републике угрожена безбједност усљед елементарних непогода (поплава, земљотрес, пожар и др.), природних катастрофа, епидемија, повреда људских права и слобода и нормалног функционисања уставних органа Републике, као и да сама предлаже акте за предузимање мјера у таквим околностима.

Сједница је одржана у Банском двору у Бањалуци. Да би била створена потребна дистанца између учесника засједања.

Присутан је 61 од 83 посланика.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске одлучио је да сједница буде затворена за јавност.

Сједници су присуствовали и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Радован Вишковић и министри у Влади Српске.

Столице у сали су распоређене тако да је између њих обезбијеђено препоручено растојање с циљем смањења ризика од преношења вируса корона.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да су учесници посебне сједнице парламента заштићени колико је то могуће у овом тренутку иако постоји свијест да велики број људи на једном мјесту носи ризик.

Опозиционе странке, ПДП и СДС јуче су саопштиле да нису за увођење ванредних мјера, као ни за то да сједница буде затворена и нису подржали дневни ред

Неки опозициони посланици нису присуствовали сједници.

Цвијановић: Ово ће трајати неколико седмица или неколико мјесеци

– Народна скупштина РС данас је прогласила ванредно стање, што значи један сасвим нови режим рада, а посебно предсједника РС који добија сасвим нове надлежности, рекла је предсједница РС Жељка Цвијановић на конференцији за новинаре у Палати Републике.

Проглашењем ванредног стања предсједник може доносити уредбе, неће радити самостално, већ са другим институцијама.

Она је истакла да то не значи суспензију Народне скупштине.

„Све наше могућности које смо имали  претходних седмица су исцрпљене, неопходно је да уђемо у закоднодавну сферу што ће нам омогућити да мијењамо одређене законе како бисмо могли ефикасније утицати на вирус корона“, рекла је Цвијановић.

То се, рекла је она, односи на привреду која је погођена епидемијом, као и о образовној сфери.

Она је изразила наду да ће ово бити привремено стање које ће трајати неколико седмица, евентуално неколико мјесеци.

Народна скупштина прогласила је данас ванредно стање у Републици Српској усљед вируса корона.

Шаровић: Потребне су конкретне мјере а не ванредно стање

МИРКО Шаровић, предсједник СДС, изјавио је да та странка не може подржати увођење ванредног стања док не добије јасне мјере које би то стање подразумијевало.

Шаровић тражи да буду уведене конкретне мјере у борби против вируса корона и помоћи економији, умјесто проглашења ванредног стања, саопштено је из СДС-а.

Стање у којем се тренутно налазимо је исувише озбиљно и као такво захтијева потпуно озбиљан приступ, без било какве импровизације и магловитости у доношењу овако важних одлука“, сматра Шаровић.

Он каже да је за СДС потпуно неприхватљиво да сједница буде затворена јер сматра да је ријеч о важном питању „да би се крило од очију јавности“.

Шаровић је истакао да су у СДС-у свјесни озбиљности пандемије и да су спремни да подрже сваку конкретну мјеру надлежних институција у Републици Српској чији би циљ био да појача борбу против вируса корона, помоћ здравственим радницима, привреди и компанијама.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар