Скупштина РС

Грајф: У Сребреници није било геноцида и тај термин треба избрисати из историје

„ТАМО НИЈЕ БИЛО ВИШЕ ОД 3.714 БОШЊАЧКИХ ЖРТАВА, АЛИ ГЛАВНО ЈЕ – НИЈЕ БИЛО НАЈМЕРЕ“
  • Предсједник Независне међународне комисије Гидеон ГРАЈФ: „Геноцид подразумијева намјеру, а у случају Сребренице није постојала никаква намјера. То је огромна разлика, потпуно други ниво. Они који и даље користе термин `геноцид` имају лоше намјере. Од сада термин `геноцид` уопште се не смије везивати за те догађаје, зато што је то погрешно“
  • Почињен је злочин, али тај злочин уопште се не може називати `геноцид` и мислим да је то веома важно”, наглашава Грајф и указује да као Јеврејин зна шта геноцид значи, јер припада старом народу над којим је извршен највећи геноцид у историји човјечанства
  • „Ако се термин `геноцид` уопште може користити, онда га треба користити када се говори о страдању српског народа, а не обрнуто. Постојали су планови у тзв. НДХ да се српски народ уништи и то многим методима. Лично сам се бавио истраживањем на ту тему, о злочиначком режиму у Хрватској у периоду 1941-1945. Ако је геноцид уопште почињен, онда су га починиле хрватске усташе. Те се никада не смије заборавити”

У СРЕБРЕНИЦИ се није догодио геноцид и тај термин треба да се избрише из историје, у догађајима у јулу 1995. године тамо није било више од 3.714 жртава Бошњака, рекао је Гидеон Грајф, предсједник Независне међународне комисије која је истраживала страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године.

Грајф је навео да термин “геноцид” подразумијева намјеру, а да у овом случају није постојала никаква намјера и да у томе лежи разлика.

“То је огромна разлика, потпуно други ниво, и тај термин треба избрисати из историје. Они који и даље користе термин `геноцид` имају лоше намјере. Од сада термин `геноцид` уопште се не смије везивати за ове догађаје, зато што је то погрешно”, рекао је Грајф за РТРС.

Он је навео да су током истраживања дошли до два закључка, а први се тиче геноцида за који су доказали да га није било.

„То се не може назвати `геноцид`, ако неко користи тај термин, треба га избрисати из историје… Почињен је злочин, али тај злочин уопште се не може називати `геноцид` и мислим да је то веома важно”, истакао је Грајф који је истакао да као Јеврејин зна шта геноцид значи, јер припада старом народу над којим је извршен највећи геноцид у историји човјечанства.

Други закључак, навео је, односи се на број жртава, који је коригован, и тамо, како је нагласио, “није било више од 3.714 жртава”.

„Говорим о догађајима у јулу 1995. У нашој комисији имали смо стручњаке за бројање и израчунавање броја жртава и установили су тај број. Тај број треба бити записан у историји, ни мање ни више”, рекао је Грајф.

Када је ријеч о српски жртвама на том подручју, Грајф је рекао да су Срби били жртве, а не агресори. На том подручју, како је навео, било је на хиљаде српских жртава, нападнуто је неколико стотина села, страдали су углавном цивили.

“Дакле, ако се термин `геноцид` уопште може користити, онда га треба користити када се говори о страдању српског народа, а не обрнуто. Постојали су планови у тзв. НДХ да се српски народ уништи и то многим методима. Лично сам се бавио истраживањем на ту тему, о злочиначком режиму у Хрватској у периоду 1941-1945. Ако је геноцид уопште почињен, онда су га починиле хрватске усташе. Те се никада не смије заборавити”, рекао је Грајф.

Он сматра да могу бити задовољни зато што су припремили озбиљан, професионалан извјештај, вјеран истини, историјским догађајима, уравнотежен, а допринос том изузетном документу, како је навео, дали су велики стручњаци, њих десет из различитих земаља.

Појаснио је да су у питању чувени стручњаци у својим научним дисциплинама, тако да сматра да је, као допринос истини и науци, ово изузетно битан документ, те напоменуо да у раду ни у једном тренутку није било притисака ни од кога нити је ко покушао да утиче на њих.

“У овом документу исправили смо и одговорили на предрасуде против српског народа и оних који су учествовали у догађајима у периоду 1992-1995. Задатак смо урадили добро, професионално и озбиљно. И управо у томе лежи његов значај”, рекао је Грајф уз оцјену да је документ на 1.200 страница доказ озбиљности тог рада.

Он је навео да је основни циљ извјештаја да донесе мир разумијевање рата у БиХ, те да се, поред анализе догађаја, брисања термина “геноцид” и утврђивања стварног броја жртава тих догађаја, све стране окрену будућности, да не гледају само у прошлост.

“Мислим да они који буду прочитали наш обиман извјештај – а за то треба времена – треба да прихвате да смо били објективни, да смо примјењивали научне методе и имали добре намјере, никако лоше. Прихватање ове основне чињенице може да буде кључна тачка, прекретница ка бољој будућности”, рекао је Грајф.

Он се нада да предрасуде против српског народа неће утицати на тумачење извјештаја, те је додао да би желио да га сви прочитају објективно, ако је могуће, да забораве сву мржњу и предрасуде и лоше мишљење управо ради пута ка бољој будућности.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар