Скупштина РС

Калабухов: Српска брани Дејтон, а то се проглашава антидејтонским – то је апсурд

РУСКИ АМБАСАДОР НАСТУПИО У СКУПШТИНИ РС И НАГЛАСИО: „БиХ ЈЕ ЗА РУСИЈУ – ПРИЈАТЕЉСКА ЗЕМЉА“
  • Игор КАЛАБУХОВ: Вријеме је да ОХР постане прошлост и да сву одговорност преузму домаћи лидери. Погубним сматрамо западне санкције појединим домаћим лидерима. Русија има право да нагласи потенцијалне проблеме ако БиХ приступи онима који су против Русије. Желимо да проширујемо везе и са Бошњацима и са Хрватима. Република Српска је наш кључни партнер у БиХ. Наши привредни субјекти желе да остану овдје

РУСКИ амбасадор у БиХ Игор Калабухов је истакао да му је велика част што је у највишем законодавном тијелу Српске, додавши да је НСРС један од темеља Српске.

Калабухов је подвукао да Русија као гарант Дејтонског споразума се досљедно залаже за стриктно поштовање права три народа и два ентитета.

– Децентрализована БиХ осигурава нормално функционисање и представља добар оквир за мир и суживот. Русија и данас сматра БиХ пријатељском земљом и жели још бољу сарадњу – казао је Калабухов.

Руски амбасадор је поручио да свако наметање рјешења оставља далекосежне посљедице.

– Дио међународне заједнице је изабрао пут подривања земље и тиме ерозију Дејтона. Дошло је да тога да Српска брани Дејтон, а то се проглашава антидејтонским. То је апсурд – истакао је Калабухов.

Вријеме је да ОХР постане прошлост и да сву одговорност преузму, како је рекао, домаћи лидери. Поновио је да нису испоштоване процедуре приликом именовања Кристијана Шмита за високог представника у БиХ те да погубним сматрају и санкције појединим домаћим лидерима од западних земаља.

– Русија има право да нагласи потенцијалне проблеме ако БиХ приступи онима који су против Русије. Желимо да проширујемо везе и са Бошњацима и са Хрватима. РС је наш кључни партнер у БиХ. Наши привредни субјекти желе да остану овдје – рекао је Калабухов.

Руски циљеви у Украјини ће бити, рекао је, испуњени.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар