Скупштина РС

НС Српске: Бојкот одлучивања у Сарајеву до ступања на снагу закона о УС БиХ без странаца

УСВОЈИЛА ИЗВЈЕШТАЈ О АНТИДЕЈТОНСКОМ ДЈЕЛОВАЊУ УС БиХ И ОСАМ ЗАКЉУЧАКА
  • Народна скупштина Републике Српске обавезала све институције Српске да не прихватају и не спроводе било какве будуће антидејтонске и недемократске одлуке Високог представника и Уставног суда БиХ
  • Задужила Владу РС да настави раније започете преговоре са Владом Федерације БиХ ради дефинисања граничне линије између Републике Српске и Федерације БиХ, а у складу са Анексом II Општег оквирног споразума за мир у БиХ

НАРОДНА скупштина Републике Српске усвојила је на посебној сједници Информацију у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ и осам закључака.

О Информацији и закључцима изјаснила су се 74 посланика – 72 била су за, а два против.

Информација је усвојена на посебној сједницу НС РС коју је затражила предсједник Српске Жељка Цвијановић.

Усвојени су сљедећи закључци:

1. Народна скупштина Републике Српске потврђује приврженост Републике Српске Општем оквирном споразуму за мир у БиХ, посебно изворном тексту Устава БиХ као Анекса IV.

2. Народна скупштина Републике Српске обавезује представнике Републике Српске у инстутицијама БиХ да предложе у Парламентарној скупштини БиХ усвајање Закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.

3. Народна скупштина Републике Српске задужује Владу Републике Српске да настави раније започете преговоре са Владом Федерације БиХ са циљем дефинисања граничне линије између Републике Српске и Федерације БиХ, а у складу са Анексом II Општег оквирног споразума за мир у БиХ.

4. Народна скупштина Републике Српске обавезује представнике Републике Српске у институцијама БиХ да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања Закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ и његовог ступања на снагу.

5. Народна скупштина Републике Српске наглашава да је Република Српска страна потписница свих анекса Општег оквирног споразума за мир у БиХ, самим тим и Анекса IV који је Устав БиХ.

6. Народна скупштина Републике Српске потврђује да су Високи представници и Уставни суд БиХ кршили Дејтонски споразум и Устав БиХ и на тај начин измијенили политички систем супротно Општем оквирном споразуму за мир у БиХ, а који је уговор међународноправног карактера.

7. Народна скупштина Републике Српске обавезује све институције Републике Српске да не прихватају и не проводе било какве будуће антидејтонске и недемократске одлуке Високог представника и Уставног суда БиХ.

8. Народна скупштина Републике Српске тражи да представници Републике Српске у заједничким органима БиХ обавијесте Народну скупштину о провођењу ових закључака у року од 60 дана.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар