Скупштина РС

Представници РС у ПС БиХ предложиће закон о забрани злоупотребе појма геноцид

НАРОДНА СКУПШТИНА СРПСКЕ СВОЈУ ПОСЕБНУ СЈЕДНИЦУ ЗАВРШИЛА УСВАЈАЊЕМ 12 ЗАКЉУЧАКА
  • Представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ, Савјету министара и Предсједништву БиХ могу да присуствују сједницама, али на начин да у одлучивању уважавају ставове и одлуке Народне скупштине, Владе и предсједника Републике Српске
  • НСРС тражи да представници Српске изабрани у ПС БиХ предложе закон о забрани злоупотребе појма геноцид
  • НСРС ће основати радно тијело за борбу против корупције у својим актима предвидјети да на челу тог радног тијела буде представник опозиције
  • Од институција БиХ (ПС, Савјет министар и Предсједништво) затражено да органима РС „у адекватном року“ достављају „све материјале“ о којима ће расправљати и одлучивати

НАРОДНА скупштина Републике Српске усвојила је 12 закључака о политичко-економској ситуацији у БиХ.

Закључцима се тражи од Владе Републике Српске да у парламентарну процедуру упути Закон о финансирању невладиних организација.

Наводи се да у складу са закључцима 20. посебне сједнице Народне скупштине представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ, Савјету министара и Предсједништву БиХ могу да присуствују сједницама, али на начин да у одлучивању уважавају ставове и одлуке Народне скупштине, Владе и предсједника Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске констатује да нису престали разлози због којих је усвојила закључке на 20. посебној сједници која је одржана 30. јула прошле године.

Констатује се да су се представници Републике Српске у институцијама БиХ понашали и дјеловали у складу са закључцима усвојеним на 20. посебној сједници.

Народна скупштина подржава што скорије усвајање и ступање на снагу закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину.

НСРС тражи да представници Српске изабрани у ПС БиХ предложе закон о забрани злоупотребе појма геноцид.

НСРС ће основати радно тијело за борбу против корупције у својим актима предвидјети да на челу тог радног тијела буде представник опозиције.

Закључима се тражи од Парламентарне скупштине БиХ да прије сваке сједнице достави Народној скупштини све материјале на разматрање ради заузимања ставова у адекватном временском року.

Такође се од Савјета министара тражи да прије сваке сједнице достави све материјале Влади Републике Српске на разматрање ради заузимања ставова у адекватном временском року.

Од Предсједништва БиХ се тражи да прије сваке сједнице достави све материјале предсједнику Републике Српске ради заузимања ставова у адекватном временском року.

Предлаже се предсједнику Републике да упути поновни позив представницима институција и других конститутивних народа из Федерације БиХ за разговор и дијалог о могућим рјешењима за превазилажење тренутне кризе у БиХ.

Народна скупштина Републике Српске остаје при ставу да БиХ може егзистирати само на бази Устава БиХ и договора два ентитета и три конститутивна народа.

Закључке су потписали представници посланичких клубова СНСД-а, СП-а, ДЕМОС-а, Уједињене Српске и НПС-а.

За предложене закључке гласало је 50, колико је било и присутно народних посланика.

Након усвајања закључака окончана је посебна сједница Народне скупштине Републике Српске.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар