Скупштина РС

Скупштина Српске обавезала све представнике РС у Сарајеву да гласају против увођења санкција Русији

ОЦИЈЕНИЛА И ДА ЈЕ У ИНТЕРЕСУ РС НЕУТРАЛНА ПОЗИЦИЈА ПОВОДОМ СУКОБА ИЗМЕЂУ РУСИЈЕ И УКРАЈИНЕ
  • НСРС посебним закључком указала да је – вођење спољне политике БиХ у надлежности Предсједништва БиХ и да само одлуке донијете консензусом и на уставан начин у Предсједништву могу бити сматране за званичан став БиХ о спољнополитичким питањима, те је у складу с тим осудила једностране постпупке и иступања представника институција БиХ мимо званичних ставова
  • Народна скупштина Српске констатује да се примена закључака у вези са Информацијом о преносу надлежности са Српске на ниво БиХ од 10. децембра 2021. године одлаже за шест месеци како би се избегло додатно усложњавање спољнополитичке ситуације.

НАРОДНА скупштина Републике Српске сматра да је у интересу Републике Српске неутрални став о питању сукоба између Русије и Украјине и противљење увођењу санкција Руској Федерацији у оквиру тренутне међународне, политичке и безбједносне позиције Српске, истиче се у закључцима које је вечерас усвојио парламент.

Закључци су усвојени на посебној сједници на приједлог клубова посланика СНСД-а, Социјалистичке партије, Демоса, Уједињене Српске, НПС-а и посланичке групе НДП.

Гласању о закључцима није присутвовала већина посланика опозиције.

Народна скупштина усвојила је и закључак којим усваја Информацију о међународној, политичкој и безбједносној ситуацији – мјесто и улога Републике Српске, те нагласила да Српска остаје посвећена очувању мира у БиХ и региону кроз сарадњу на регионалним интеграцијским и безбједносним иницијативама, као и да подржава укључење БиХ у иницијативу „Отворени Балкан“.

Како се наводи, Република Српска је опредијељена за поштовање, придржавање и спровођење Дејтонског споразума, као и за интеграцију БиХ и Републике Српске у ЕУ уз поштовање принципа међусобног уважавања, те да су ова два процеса компатибилна и да се међусобно надопуњавају.

Народна скупштина Српске констатује да је доношење одлука о сукобу између Русије и Украјине у надлежности Предсједништва БиХ и да Предсједништво БиХ није донијело одлуку о увођењу санкција Руској Федерацији.

– Вођење спољне политике БиХ је у надлежности Предсједништва БиХ и само одлуке донијете консензусом и на уставан начин у Предсједништву могу бити сматране за званичан став БиХ о спољнополитичким питањима, те у складу с тим осуђује једностране постпупке и иступања представника институција БиХ мимо званичних ставова – наводи се у закључцима.

Народна скупштина тражи од представника Српске у заједничким институцијама БиХ да гласају против увођења санкција Руској Федерљацији и да заступају неутралан став БиХ и Републике Српске у руско-украјинском сукобу у складу са заштитом интереса Српске.

У закључцима се наводи и да Народна скупштина Српске сматра да је мисија „Алтеа“ потребна ради очувања мира и стабилности и да треба да остане у БиХ у складу са мандатом који је резолуцијом даје Савјет безбједности УН.

Парламент Српске, додаје се у закључцима, задужује Владу да предузме све мјере како би обезбиједила свим грађанима Српске довољну количину животних намирница, енергената и електричне енергије, те ублажила инфлаторни удар на животни стандард грађана.

Народна скупштина Српске констатује да се примјена закључака у вези са Информацијом о преносу надлежности са Српске на ниво БиХ од 10. децембра 2021. године одлаже за шест мјесеци како би се избјегло додатно усложњавање спољнополитичке ситуације.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар