Скупштина РС

„Српска поштује суверенитет и интегритет Србије у складу са Повељом УН и Резолуцијом СБ УН 1244“

СКУПШТИНА РС ПОСЕБНИМ ЗАКЉУЧКОМ ОДБАЦУЈЕ „ЈЕДНОСТРАНО ПРОГЛАШЕНУ НЕЗАВИСНОСТ КиМ“
  • Народна скупштина РС закључцима, који су пред усвајањем, тражи од свих представника Републике Српске у институцијама БиХ да иницирају поступке доношења одлука којима ће се осудити кршење људских права и слобода и наставак етничког чишћења Косова и Метохије од косовских Албанаца и њихове власти

Извор: РТРС

РЕПУБЛИКА Српска подржава заштиту права и слобода српског народа и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и осуђује терористичке активности косовских Албанаца и њихових власти које представљају пријетњу међународном миру и безбједности – први је предложени закључак скупштинске већине у вези са резолуцијом о заштити Срба на Космету и о територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Клубови посланика СНСД-а, Социјалистичке партије, ДЕМОС-а, Уједињене Српске, НПС-а и Посланичке групе СПС-а и ДНС-а предлажу и заључак који гласи: „Република Српска поштује суверенитет и територијални интегритет Србије у складу са Повељом УН и Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244 усвојеном 10. јуна 1999. године и не прихвата једнострано проглашену независност Косова и Метохије“.

Закључцима се тражи од свих представника Републике Српске у институцијама БиХ да иницирају поступке доношења одлука којима ће се осудити кршење људских права и слобода и наставак етничког чишћења Косова и Метохије од косовских Албанаца и њихове власти.

Позивају се државе чланице УН, Савјета Европе и ЕУ, које су признале независност Косова и Метохије, да преиспитају своје одлуке о признању и да их пониште.

У приједлогу закључака наводи се да ће они бити упућени Генералној скупштини и Савјету безбједности УН, Парламентарној скупштини Савјета Европе, Европском парламенту, парламентима бивших држава СФРЈ и представницима Републике Српске у институцијама БиХ.

Предложено је да ови закључци ступе на снагу наредног дана од дана доношења.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар