Вијести Скупштина РС

Станић: Није случајно што је Уставни суд РС до сада оспорио 24 закона

ПОСЛАНИК СДС ТВРДИ ДА СКУПШТИНА СРПСКЕ РАДИ „МИМО УСТАВА И ЗАКОНА“
  • Шеф Клуба посланика НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Крсто ЈАНДРИЋ сматра да је недопустиво што се до сада у скупштини још није расправљало о ситуацији у здравству која је, као тврди, катастрофална

ПОСЛАНИК СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић изјавио је да представници опозиције на сједници скупштинског Колегијума нису подржали предложени дневни ред предстојеће сједнице парламента јер, како тврди, највиша законодавна институција ради противно Уставу и законима.

„Народна скупштина Републике Српске све је више ненародна и ради мимо Устава и закона. Доказ овим мојих тврдњи јесу и одлуке Уставног суда Републике Српске који је до сада оспорио 24 закона”, рекао је новинарима Станић након сједнице Колегијума.

Он је додао да након овогодишњих избора у Народну скупштину Републике Српске морају ући одговорнији и озбиљнији људи.

„Поновићу да је и Влада Републике Српске неспособна и некомпетентна јер Српска зависи од Међународног монетарниог фонда /ММФ/. Предсједник Републике Српске Милорад Додик је раније изјавио да је јадно друштво које зависи од ММФ-а, па га питам јесмо ли сада такво друштво”, додао је Станић.

Он тврди да ће реорганизацију здравства у Српској радити ММФ и да не вјерује у реализацију Стратегије за борбу против корупције јер је, како је рекао, руководство Српске у потпуности корумпирано, те да ће ситуација у Инвестиционо-развојној банци бити нова афера у банкарском сектору.

Одговарајући на питање да ли ће опозиција присуствовати скупштинским сједницама, Станић је рекао да вјероватно хоће.

„Сада смо видјели да је нама мала скупштинска сала забрањена, а да је могу користити други. Немам ништа против ветерана који су користили малу салу, али су ту били и представници `Србске части`, против којих немам ништа, али није дефинисано на који начин се може користити простор највише законодавне институције”, навео је Станић.

Он сматра да није проблем што су у скупштинским просторијама били људи који су кривично одговарали.

„И Алија Изетбеговић је био у затвору, па након тога предсједник /Предсједништва/ БиХ. Проблем је што се у Скупштини одлучује из једне фотеље и у складу са неквалитетним правилницима коме се могу уступити просторије”, рекао је Станић.

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Мирослав Брчкало рекао је да опозиција чека одговоре на питања које је поставила у Скупштини.

„О нашем дјеловању на сједницама одлучићемо у наредним данима. Све опције су отворене и могуће је да напустимо засједање”, рекао је Брчкало.

Шеф Клуба посланика НДП-а у Народној скупштини Републике Српске Крсто Јандрић сматра да је недопустиво што се до сада у скупштини још није расправљало о ситуацији у здравству која је, као тврди, катастрофална.

Он тврди да ни интерпелације, које је предложила опозиција, неће бити уврштене у коначну верзију дневног реда наредне скупштинске сједнице.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске заказао је за 6. фебруар редовну скупштинску сједницу на којој би требало да буде разматран Приједлог закона о средњем образовању.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар