Скупштина РС

Стевандић: Подметања су да Српска представља „руску платформу“ и да води неку „антиевропску причу“

ДЕЛЕГАЦИЈА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС У МОСКВИ – НА ПОЗИВ РУСКОГ ПАРЛАМЕНТА
  • Послије разговора са првим замјеником министра иностраних послова РФВладимиром Титовом рекао: „Република Српска води своју политику која са руском политиком има сагласност по питању заштите виталног националног интереса Српске“
  • „Српска нема обавезу, нагласио је, да се усагласи са резолуцијама Европског парламента, јер оне су промјењивог карактера. Европска политика и њене вриједности се могу брзо промијенити. С друге стране, непромјењиве су вриједности које ми његујемо, а односе се на војну и политичку неутралност, на породичне вриједности и на задржавању могућности да сами доносимо одлуке о својој судбини, а да при том не наносимо никакву штету ни БиХ, ни Европској унији, ни било којој земљи која тренутно има погоршане односе са Русијом“

Извор: РТРС

ДЕЛЕГАЦИЈА Народне скупштине Републике Српске, са предсједником Скупштине Ненадом Стевандићем на челу, разговарала је данас у Москви са првим замјеником министра иностраних послова Руске Федерације Владимиром Генадијевичем Титовим о актуелном политичком тренутку и његовом утицају на билатералне односе Републике Српске, БиХ и Русије.

– Закључили смо да нико нема право да намеће одлуке, нити да тражи да се одлучује по диктату. Република Српска води своју политику која са руском политиком има сагласност по питању заштите виталног националног интереса Српске, што је Русија показала својим гласањем у Уједињеним нацијама и демонстрацијом своје воље у савјету за имплементацију мира – изјавио Стевандић.

Он је поновио да одбацује било каква подметања да Република Српска представља „руску платформу“ или да „прави неку антиевропску причу“ и додао да је Српска остала вјерна идеји приступања Европској унији, што је наишло на разумијевање и поштовање с руске стране.

Стевандић се осврнуо на резолуције Европског парламента, које се представљају као обавезујуће, истичући да се генерише прича о европским вриједностима како би се оправдало увођење санкција Русији.

– Српска нема обавезу да се усагласи са резолуцијама, јер оне су промјењивог карактера. Европска политика и њене вриједности се могу брзо промијенити, с друге стране, вриједности које ми његујемо, а односе се на војну и политичку неутралност, на породичне вриједности и на задржавању могућности да сами доносимо одлуке о својој судбини, а да при том не наносимо никакву штету ни БиХ, ни Европској унији, ни било којој земљи која тренутно има погоршане односе са Русијом, су непромјењиве – рекао је Стевандић.

Делегација НСРС посјетила је данас московски Државни институт за међународне односе Министарства спољних послова Русије и разговарала са ректором института Анатолијем Торкуновом.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар