Главно Скупштина РС

Уједињена Српска покреће иницијативу да РС поврати свој стари грб

УСТАВНИ СУД РС 2008. УВАЖИО ВЕТО КЛУБА БОШЊАКА У ВИЈЕЋУ НАРОДА
  • Потпредсједник Народне скупштине РС и функционер Уједињене Српске Милан ПЕТКОВИЋ: Дошло је вријеме да се то питање поново покрене и да Република Српска поново добије свој грб. Сигурни смо да већина српског народа сматра да је стари грб са двоглавим орлом и оцилима одражавао праву слику Републике Српске и да нам је најближи срцу, али свјесни смо да о том питању мора да постоји сагласност свих народа који живе у Републици Српској
  • Посланик СНСД и чланица скупштинског Одбора за уставна питања Душица ШОЛАЈА: Разговараћемо са коалиционим партнерима, као и са представницима свих осталих политичких партија да видимо да ли та иницијатива може проћи. Сада постоји комотна већина у НСРС, али очекујемо и разумијевање од стране опозиције
  • Шеф Клуба посланика ДНС Дарко БАЊАЦ: Треба покренути питање свих спорних одлука којима су одузимане надлежности Републике Српске. И тодлука о грбу у ствари је резултат дјеловања ОХР-а и страних судија у Уставном суду БиХ. Постојећи амблем осликава Републику Српску, а ако нешто треба враћати, онда треба вратити стари грб Републике Српске са двоглавим орлом

СТРАНКА Уједињена Српска покренуће у Народној скупштини РС иницијативу за измјене или усвајање новог Уставног закона о застави, грбу и химни како би Република Српска поново добила грб без кога је остала 2008. године када је Уставни суд РС уважио вето Клуба Бошњака у Вијећу народа РС, оспорио закон и донио пресуду да је неуставан грб РС.

Клуб Бошњака је вето уложио на данашњи дан 2008. године након што је Народна скупштина Републике Српске 15. јула те године усвојила поменути уставни закон. Према том закону, грб Српске чинио је црвени штит са сребрним двоглавним орлом који су придржавала два пропета црвена лава, од којих је десни крунисан затвореном краљевском круном са пет полуаркуса, а лијеви отвореном краљевском круном са три љиљана.

Међутим, Уставни суд Српске у децембру 2008. године тај грб је прогласио неуставним уз образложење да не садржи ниједно обиљежје бошњачког народа. Од тада је умјесто грба у употреби амблем Републике Српске који је усвојен као привремено рјешење у јуну 2007. године зато што је стари грб Републике Српске који је чинио двоглави орао са четири оцила, Уставни суд БиХ прогласио неуставним 31. марта 2006. године.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске и функционер Уједињене Српске Милан Петковић каже за „Глас Српске“ да је дошло вријеме да се то питање поново покрене и да Република Српска поново добије свој грб.

„Међутим, то питање се не смије користити у дневнополитичке сврхе, јер је ријеч о одлуци која се доноси за будуће генерације и будуће вијекове, а не због дневнополитичких потреба. Сигурни смо да већина српског народа сматра да је стари грб са двоглавим орлом и оцилима одражавао праву слику Републике Српске и да нам је најближи срцу, али свјесни смо да о том питању мора да постоји сагласност свих народа који живе у Републици Српској. Спремни смо да разговарамо са представницима свих народа и да усвојимо грб који ће на најбољи начин репрезентовати и представљати Републику Српску“, каже Петковић.

Милан Петковић

Посланик СНСД-а и чланица скупштинског Одбора за уставна питања Душица Шолаја дијели његово мишљење и каже да је прошло довољно времена да се то питање може поново ставити на дневни ред.

„Разговараћемо са нашим коалиционим партнерима, као и са представницима свих осталих политичких партија да видимо да ли та иницијатива може проћи. Оно што је сада другачије у односу на претходни период је што постоји комотна већина у НСРС, али очекујемо и разумијевање од стране опозиције“, каже Шолаја.

Шеф Клуба посланика ДНС Дарко Бањац каже да треба покренути питање свих спорних одлука којима су одузимане надлежности Републике Српске.

„И та одлука коју је донио Уставни суд Републике Српске у ствари је резултат дјеловања ОХР-а и страних судија у Уставном суду БиХ који су прије тога оспорили стари грб Републике Српске. Постојећи амблем осликава Републику Српску, а ако нешто треба враћати, онда треба вратити стари грб Републике Српске са двоглавим орлом“, каже Бањац.

Шеф посланика ПДП-а Перица Бундало каже да постојећи амблем представља компромис.

„Да је било памети, ми бисмо до сада створили услове да промијенимо или чак донесемо нови Устав Републике Српске. Та најављена иницијатива ми изгледа као покушај политичког поентирања, али нисам сигуран да ће проћи Вијеће народа Републике Српске“, каже Бундало.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак каже да би био најсрећнији када би Република Српска вратила свој стари грб, али није сигуран да је то могуће.

„Нисам сигуран ни у искрене намјере заговорника те иницијативе и плашим се да то не буде још једна тема за дневнополитичку употребу, као што је била прича о формирању резервног састава полиције и бројне друге“, каже Гламочак.

(Глас Српске)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар