Скупштина РС

Вишковић: Неки су чекали да Српска клекне, да им љуби скуте и да моли за њихов новац

ПОВОДОМ ЗАДУЖИВАЊА НА ЛОНДОНСКОЈ БЕРЗИ: ХТЈЕЛИ СУ ДА ДИКТИРАЈУ УСЛОВЕ, ПА СУ САД НЕРВОЗНИ
  • Предсједник Владе РС нагласио: „Да нисмо успјели – то би био у најмању руку био мобинг Међународног монетарног фонда. А  за нас пренос надлежности Републике Српске нема цијену
  • Посланицима је предочио: „Не може се очекивати да буџет Српске све плати реалном и јавном сектору. До сада смо се из буџета Српске, по разним основама, одрекли неколико десетина милиона КМ, а буџет за ову годину проширили смо за готово 100 милиона КМ

ПРЕДСЈЕДНИК Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да су многи, након што је Република Српска изашла на Лондонску берзу и обезбиједила средства за овогодишњи буджет, постали нервозни јер нису очекивали да ће новац за функционисање успјети да обезбиједи на другим финансијским тржиштима.

Зато је дошла нервоза од многих који нису очекивали да ће Република Српска бити спремна да обезбиједи на другим финансијским тржиштима новац за своје функционисање“, рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске.

Он је навео да се очекивало да ће Српска морати да клекне и љуби скуте и моли за њихов новац, а онда ће они диктирати услове које мисле да могу.

Али, то није прошло“, истакао је Вишковић и додао да је Република Српска урадила све што се од ње очекивало.

Према његовим ријечима, да није успјела изаћи на Лондонску берзу и обезбиједити средства за овогодишњи буџет, који је усвојен половином децембра прошле године, вјероватно би данас преживљавали и то би у најмању руку био мобинг Међународног монетарног фонда.

Он је навео да „пренос надлежности Републике Српске нема цијену“.

Током скупштинске расправе о сету закона којима се уређује повећање плата и побољшање материјалног положаја свих радника у Српској, премијер Вишковић је рекао да ће предложено повећање плата свих радника у Српској коштати локалне заједнице 10 милиона КМ.

Вишковић је истакао и да Влада Српске помаже све пројекте из било које локалне заједнице у складу са могућностима.

Вишковић је навео да очекује да пословна заједница прати мјере Владе Српске и да из својих новчаних резерви повећа плате запосленима.

Сет закона о повећању плата смо у овом моменту могли да понудимо. Ако буду створени услови радићемо и неке додатне мјере”, рекао је Вишковић у Народној скупштини Републике Српске у расправи о Приједлогу закона о измјенама Закона о порезу на доходак.

Он је додао да се не може очекивати да буџет Српске све плати реалном и јавном сектору.

До сада смо се из буџета Српске, по разним основама, одрекли неколико десетина милиона КМ, а буџет за ову годину проширили смо за готово 100 милиона КМ”, нагласио је Вишковић.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Наташа Кулашинац рекла је да је повећање плата у Српској значајно за раднике, а томе је допринио раст наплате директних и индиректних пореза.

Ово ће имати позитивне ефекте на куповну моћ становника и повећање јавне потрошње”, рекла је Кулашинац.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић сматра да ће од смањења износа основе личног одбитка корист имати они који имају високе плате и да реални сектор једва преживљава.

Он је навео да су поскупјеле основне животне намирнице, да је зато повећање плата симболично, те да би најнижа плата у Српској требало да буде 800 КМ.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Јелена Тривић сматра да је смањење збирне стопе доприноса једино рјешење за привреду што то би резултирало новим запошљавањима.

“Није спорно да је свако повећање плата добро, али од овога што је понуђено не треба стварати велику причу. Било је и много бољих рјешења за раднике у Републици Српској”, рекла је Тривићева

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар