Скупштина РС

Вишковић: Српска у борбу са посљедицама епидемије унијела 100 милиона КМ суфицита из 2019.

УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА РС, ПРИХОДИ ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ МАЊИ ЗА 240 МИЛИОНА КМ
  • Премијер Радован ВИШКОВИЋ: „Нема ниједног разлога због којег би данас овдје требало да се стидим било чега или кога за протеклих годину дана, поготово за протекле двије и по године, јер је све урађено најчасније и најпоштеније што је било могуће“
  • Поводом критике на рачун Владе РС шефа посланичког клуба СДС Миладина Станића, Вишковић  нагласио да нема никакве везе са актуелном Владом и његовим мандатом: „Спреман сам у сваком тренутку, ако Станић нема храбрости да поднесе пријаве против људи за које тврди да зна да су починили незаконите радње у вези са пољопривредним ђубривом, шумама и водама, да ми то достави и ја ћу поднијети пријаве“

НАРОДНА скупштина Републике Српске усвојила је данас по хитном поступку ребаланс буџета за ову годину у износу од 3,613 милијарди КМ, што је повећање за 188 милиона КМ.

Буџетски приходи до краја године процјењују се на 2,757 милијарди КМ, што је мање за 240 милиона КМ, рекла је раније министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

Он је навела да укупно повећање расхода износи 229,2 милиона КМ, а до краја године предвиђен је дефицит од 412 милиона КМ.

Видовићева је у завршној ријечи рекла да није било епидемије вируса корона да Република Српска не би имала потребу да се задужује на иностраном тржишту већ би то могло да се уради да домаћем тржишту.

„Буџет Републике Српске не може поднијети овако тешке ударе. Овако тешке економске ударе који су посљедица вируса корона не може поднијети ниједна земља. Не слажем се са оцјенама неких посланика да Република Српска нема никакве резерве, јер да их није имала не би сигурно успјела све ово до сада да плати“, истакла је Видовићева.

Посланици из редова опозиције нису присуствовали гласању о апсолвираним тачкама дневног реда.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да нису тачне критике опозиције да Српска није имала властитих средстава за ублажавање посљедица епидемије вируса корона, јер је у ову кризу унијела 100 милиона КМ буџетског суфицита из прошле године.

Вишковић је у парламенту Српске рекао да је суфицит унесен, јер се у супротном не би могло функционисати.

Према његовим ријечима, Влада је и у вријеме епидемије обезбиједила средства да се за све здравствене раднике уплаћују порези и доприноси, почев од 1. јануара ове године или чак и мјесец раније.

„Већина здравствених установа није плаћала порезе и доприносе. У овогодишњем ребалансу буџета за 2020. годину предвиђено је додатних 52 милиона КМ за Фонд здравства Републике Српске за ове намјене“, појаснио је Вишковић током расправе о Приједлогу одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина (9048-БА).

Он је рекао да је Република Српска до 15. марта имала раст директних и индиректних пореза и да би тај тренд био настављен да није било вируса корона, као и да би био остварен планирани буџет, рјешаване обавезе и неке друге ствари.

„Злонамјерно се прећуткује чињеница да је у јавном сектору већ годину дана забрана запошљавања, те да се само по одлукама Владе може дозволити да се неко запосли, али и има таквих злоупотреба“, истакао је Вишковић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске дала до знања свим директорима јавних предузећа да они који не буду остваривали очекиване резултате неће моћи остати на својим позицијама.

„Нема ниједног разлога да би ја данас овдје требало да се стидим било чега или кога за протеклих годину дана, поготово за протекле двије и по године, јер је све урађено најчасније и најпоштеније што је било могуће“, истакао је Вишковић.

Ако је у Федерацији БиХ неко отворио аферу „респиратор“, Вишковић каже да не види никакав проблем да се у складу са процедурама испита и ако неко сматра да је у Републици Српској нешто урађено незаконито.

„Институт за јавно здравство Републике Српске и Фонд здравственог осигурања Српске једине су двије институције које су у вријеме пандемије корона вируса вршиле јавне набавке, а за то их је задужио Републички штаб за ванредне ситуације“, објаснио је Вишковић.

Вишковић је нагласио да критике које је на рачун Владе Републике Српске изнио шеф посланичког клуба СДС-а Миладин Станић немају никакве везе са актуелном Владом и његовим мандатом.

„Спреман сам у сваком тренутку, ако Станић нема храбрости да поднесе пријаве против људи за које тврди да зна да су починили незаконите радње у вези са пољопривредним ђубривом, шумама и водама, да ми то достави и ја ћу поднијети пријаве“, поручио је Вишковић.