Странке

Додик: Ако условљавања потрају – СНСД ће одбити да буде дио власти на нивоу БиХ

„УЧЕШЋЕ У ВЛАСТТИ САМО У САВЈЕТУ МИНИСТАРА БиХ ЗНАЧИЛО БИ ДА СМО ИКЕБАНА“
  • „Нећемо прихватити активирање Акционог плана за чланство у НАТО (МАП), нити слање АНП. Одређене облике сарадње са НАТО већ имамо, то има и Србија, па чак и Русија и у том облику нам сарадња не представља проблем. Али да урадимо било шта што би личило на АНП – за нас је неприхватљиво и ми то нећемо урадити. Уколико они мисле да треба да истрајавају на том захтјеву, онда нека бирају друге партнере“        
  • „Неформирање власти је направило озбиљну штету читавом друштву и кретању БиХ. Република Српска има озбиљну штету због нефмормирања власти, али нико не треба да рачуна на то да нам је власт толико привлачна да бисмо урушли своје основне принципе. Српска је против пута у НАТО и тамо неће ни стићи“

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД, изјавио је да треба одбацити условљавање у процесу формирања власти на нивоу БиХ и упозорио да ће, уколико то потраје још извјесно вријеме, СНСД јавно рећи да не жели да буде дио власти.

„Условљавање су прихватили неки представници међународне заједнице приклањајући се бошњачким напорима да наметну одређене одлуке које би требало да буду донесене у вези са националним годишњим планом за НАТО (АНП). То и не може бити национални план јер у БиХ живе најмање три народа“, рекао је Додик новинарима у Српцу.

Он је поновио да неће прихватити активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у (МАП), нити слање АНП-а.

„Одређене облике сарадње са НАТО већ имамо, то има и Србија, па чак и Русија и у том облику нам сарадња не представља проблем. Али да урадимо било шта што би личило на АНП – за нас је неприхватљиво и ми то нећемо урадити. Уколико они мисле да треба да истрајавају на том захтјеву, онда нека бирају друге партнере. Неки из Републике Српске су се охрабрили да то ураде. Ми водимо принципијелну и јасну политику која не оставља дилему. Сигурно то нећемо урадити“, каже Додик.

Он је додао да остају отворени за разговоре уколико друга страна жели да имплементира изборне резултате, али да људи из СНСД губе интерес за учешће у институцијама власти на нивоу БиХ како вријеме пролази.

„Та амбиција наших људи опада у условима када су на свим мјестима на нивоу БиХ извршена именовања у оквиру старе структуре. Учешће само на нивоу Савјета министара би било више икебана и одговорност, а не могућност за реформе“, нагласио је Додик.

Коментаришући изјаву новог предсједавајућег Дома народа Драгана Човића да ће увести нову динамику у преговоре о формирању власт, Додик је навео да су разговарали о томе у недјељу навече у Словачкој, али да не зна да ли ће ускоро доћи до формирања власти.

Додик је истакао да ће формирање власти вјероватно бити и тема на опроштајној вечери у уторак са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини и њеним тимом који је радио на прикључењу Балкана ЕУ, као и другим састанцима на високом нивоу у Бриселу.

„Та прича је већ дегутантна. Неформирање власти је направило озбиљну штету читавом друштву и кретању БиХ. Република Српска има озбиљну штету због нефмормирања власти, али нико не треба да рачуна на то да нам је власт толико привлачна да бисмо урушли своје основне принципе. Српска је против пута у НАТО и тамо неће ни стићи. Ако они базирају своје политике на нечему другом – то значи стајање и ја ту не могу ништа“, истакао је Додик.

Он је прецизирао да је предвиђено да у Бриселу буду чланови Предсједништва БиХ и предсједници држава региона.

„Биће организован низ састанака укључујући и разговор са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом који остаје у новом сазиву Европске комисије као један од важних комесара“, рекао је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар