Странке

Додик: Ако Уставни суд БиХ прихвати апелацију СДА – Народна скупштина ће одлучивати о статусу РС

НАМЈЕРЕ СДА УЈЕДИНИЛЕ ВЛАСТ И ОПОЗИЦИЈУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ
  • Милорад ДОДИК: Потписали смо заједничку изјаву у којој се наводи да је евентуално подношење апелације СДА Уставном суду БиХ у потпуности антиуставно и антидејтонско те да представља удар на Републику Српску. Сваки улазак у НАТО би значио политички крај РС
  • Ненад СТЕВАНДИЋ, предсједник Уједињене Српске: Добро је да народ РС види да су странке спремне да сарађују. Хвала СДА што је допринијела да ојача јединство у РС
  • Споменка СТЕВАНОВИЋ, потпредсјеник ДЕМОС:  Лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу послата је порука да ће оспоравање РС само довести до оспоравања БиХ
  • Вукота ГОВЕДАРИЦА, предсједник СДС: Сви смо се сагласили око најбитнијих ствари упркос политичким разликама које постоје међу странкама. Угрожена су уставна позиција РС и Дејтонски споразум на који су гаранцију дале међународне силе
  • Бранислав БОРЕНОВИЋ, предсједник ПДП СДА дјелује антидејтонски и антиуставно.  Странке које су изашле са овим закључком спремне су да дјелују. ПДП сматра да док год има овакве ставове – са СДА не треба да се разговара

МИЛОРАД Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, рекао је након данашњег састанка са предсједницима парламентарних странака да су потписали заједничку изјаву у којој се наводи да је евентуално подношење апелације СДА Уставном суду БиХ у потпуности антиуставно и антидејтонско те представља удар на Републику Српску.

„Уколико буде прихваћена ова апелација од стране Уставног суда БиХ, сматраћемо то флагрантним кршењем Дејтонског мировног споразума и позваћемо на заказивање сједнице НС РС на којој ћемо одлучивати о будућем статусу РС“, рекао Додик који је прочитао заједничке закључке.

Додик је, обраћајући се у име свих присутних партија које су биле на састанку, рекао да је апелација представља удар на интегритет и суверенитет БиХ од успостављања Дејтонског мировног споразума.

„Општи оквирни споразум за мир у БиХ потврђује име Републике Српске. То је јасно назначено у члану један, став три Устава БиХ којим је дефинисано да се БиХ састоји од Републике Српске и Федерације БиХ“, рекао је новинарима Додик након састанка у Бањалуци.

Он се захвалио свима који су се одазвали састанку.

„Ово је била прилика да проширимо наше могуће сарадње на различитим нивоима и наставићемо да одржавамо састанке. Не прихватамо никакве рокове, покушаћемо да заштитимо РС на најбољи могући начин, нећемо дапустити да се наше име скрнави. Јединствено дјеловање свих политичких фактора свакако је најбољи одговор на сваки атак на РС“, истакао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Одговарајући на новинарско питање, Додик је рекао да никад са СДА из Сарајева није било разговора о учешћу те странке у власти у РС, а да је став РС о НАТО познат.

„Сваки улазак у НАТО би значио политички крај РС“, рекао је Додик.

„Нема разговора са СДА о власти док се не повуче ова иницијатива“

Додао је да је систем правосуђа у БиХ накарадан, а да је Гордану Тадић, новоизабраног главног тужиоца Тужилаштва БиХ, видио само једном у животу на једној комеморацији у Српцу, те да не зна зашто је СДА толико узнемирена.

Нагласио је да неће разговарати с СДА о успостављању власти док се не повуче ова иницијатива.

Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, рекао  је да је добро да народ РС види да су странке спремне да сарађују, а СДА је захвалио што је допринијела да ојача јединство у РС.

Споменка Стевановић, потпредсјеник ДЕМОСА-а, казала је да је овај потез ујединио странке из РС, а да је лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу послата порука да ће оспоравање РС само довести до оспоравања БиХ.

Петар Ђокић, предсједник Социјалистичке партије, је рекао да му је драго да су странке из РС усагласиле свој став, а да је СДА својим потезом показала да је спремна да изазове највећу политичку кризу у БИХ те да је овим кренула да поткопава мир, стабилност и изграђене односе у БИХ. Он је затражио да ОХР каже да ли је оваква иницијатива антиуставна или не, јер су у прошлости на исти начин карактерисале неке потезе РС.

Упркос политичким разликама опозиција сагласна са владајућом коалицијом

Вукота Говедарица, предсједник СДС-а, је рекао да су се сви сагласили око најбитнијих ствари упркос политичким разликама које постоје међу странкама.

Додао је да упозоравају да је угрожена уставна позиција РС и Дејтонски споразум на који су гаранцију дале међународне силе.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, рекао је да је СДА дјеловала антидејтонски и антиуставно и подсјетио да су они након разговора с СНСД-ом и изјаве да су спремни да спусте тензије умјесто тога запалили ватру.

Додао је да су странке које су изашле са овим закључком спремне да дјелују, а да ПДП сматра да док год имају овакве ставове, са СДА не треба да се разговара.

Драган Чавић, предсједник НДП-а, нагласио је да је право на страни РС, али да је познато да Уставни суд БиХ често суди прегласавањем.

Састанку су присуствоавли потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић, предсједник ДНС-а Марко Павић, предсједник СП-а Петар Ђокић, предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић, потпредсједница ДЕМОС-а Споменка Стевановић, предсједник НДП-а Драган Чавић, предсједник СДС-а Вукота Говедарица, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, те Обрен Петровић и Борис Јеринић.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Apelacija-SDA-upotpunosti-antiustavna-i-antidejtonska/519525

 

3 Коментара

Кликни овде да поставиш коментар