Stranke

Dodik: Komšić poziva Lavrova da poštuje stavove institucija BiH, a sam ih ne poštuje

OBJAVIO DA ĆE SNSD ZATRAŽITI DA NAJNIŽA PLATA IZ BUDŽETA OD NOVE GODINE BUDE 500 KM
  • One plate koje su sada 500 KM biće povećane za 20 odsto, plate od 500 do 1.000 KM biće povećane za 10 odsto, a plate od 1.000 do 1.800 KM biće povećane za sedam odsto, dok će plate budžetskih korisnika preko 1.800 KM biti povećane za pet odsto
  • Nije stav Republike Srpske u vezi sa NATO integracijama stav Ruske Federacije, to je stav Srpske

MILORAD Dodik, lider SNSD, izjavio je da će SNSD predložiti Vladi Republike Srpske i drugim nivoima koji su za to nadležni, da obezbijede povećanje plata budžetskim korisnicima od 1. januara 2020. godine.

„Predlažemo da najniža plata bude 500 KM, utvrđeno od 1. januara, što će omogućiti da se značajnije vidi povećanje plata„, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci nakon sastanka Radne grupe za izradu prijedloga politike povećanja plate.

Dodik je rekao da su oni napravili razreze u javnoj upravi za sve one koji rade u upravi, obrazovanju, policiji i pravosuđu, mimo sudija i tužilaca jer su oni u drugom režimu plata.

One plate koje su sada 500 KM biće povećane za 20 odsto, plate od 500 do 1.000 KM biće povećane za 10 odsto, a plate od 1.000 do 1.800 KM biće povećane za sedam odsto, dok će plate budžetskih korisnika preko 1.800 KM biti povećane za pet odsto“, precizirao je Dodik.

On je rekao da će to zahtijevati da u budžetu za 2020. godinu bude povećanje od 70 miliona KM platnog fonda, samo za ovaj nivo plata.

Srpski član Predsjedništva BiH izjavio je danas Srni da je smiješno i neozbiljno da jedan član Predsjedništva BiH poziva šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da poštuje stav institucija BiH, a da ih pri tom sam ne poštuje.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić uporno negira činjenicu da se Republika Srpska jasno opredijelila za politiku vojne neutralnosti i da, koliko mi je poznato, nema partije iz Srpske koja tu činjenicu ne poštuje“, naglasio je Dodik.

On je upitao zašto se, ako je u BiH sve završeno u vezi sa pitanjem NATO integracija, još o tome priča i zašto se od Srba traži potpis na Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO.

„Ako Bošnjaci mogu da nastave sa NATO integracijama bez Srba i Republike Srpske, zašto to ne učine? Ako u stav BiH ne može biti ugrađen i stav Republike Srpske, neka javno kažu“, rekao je Dodik.

On je istakao da je Ruska Federacija veoma dosljedna u svojoj politici prema BiH, baziranoj na poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„To bi i Komšić i ostali trebalo da poštuju. Nije stav Republike Srpske u vezi sa NATO integracijama stav Ruske Federacije, to je stav Srpske, a o razlozima za takvu odluku govorili smo više puta“, kaže Dodik.

Reagujući na izjavu Lavrova da SAD i jedan broj država Zapadne Evrope vode politiku uvlačenja BiH u NATO, Komšić je pozvao šefa ruske diplomatije da poštuje odluke institucija BiH, te dodao da je „jednoglasna odluka Predsjedništva BiH koja nikada nije opozvana, povučena ili promijenjena da BiH želi da bude članica NATO.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar