Странке

Додик: Нећемо ратовати, али ћемо ојачати границе Српске

НАГЛАСИО ДА – ЗА РАЗЛИКУ ОД ИЗЕТБЕГОВИЋА – НЕЋЕ ЖРТВОВАТИ МИР ЗАРАД ОСАМОСТАЉЕЊА РС
  • „Мора постојати свијест о неуспјеху БиХ… Имамо своју ентитетску границу. Немамо намјеру даје помејрамо, скраћујемо, повећавамо, али имамо намјеру да је ојачамо и једног дана ћемо то и урадити“
  • „Независност Републике Српске не би довела до рата иако они који немају другог аргумента говоре да би. У БиХ су проблем историја и однос међу народима“
  • „Српска није против изворног Дејтона, жели да врати позиције које су у Дејтону договорене па да БиХ као заједничка државна заједница егзистира, али је неприхватљива с оваквим скрављењем Дејтонског споразума и устава. Овдје је неподношљиво, нама су отели права“
  • „Имајући у виду да се не жели разговарати с нама, ми сматрамо да је једина одржива српска заједница и Република Српска уколико изађе из БиХ, и да је то наше легитимно право“
  • О својим плановима за изборе 2022. године рекао да су опције – члан Предсједништва БиХ и предсједник Републике Српске, а да неће на парламентарну листу или да се не кандидује уопште

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да између Републике Српске и Федерације БиХ постоји ентитетска граница, коју српска страна нема намјеру да помјера, већ да је ојача.

Додик је рекао да није спреман да жртвује мир зарад осамостаљења Републике Српске, али је указао да мора постојати свијест о неуспјеху БиХ.

„Ми нећемо ратовати, али се хоћемо бранити… Нит’ сам ја ратни човјек, нити би то ишта ријешило. Између Републике Српске и ФБиХ постоји граница, која се зове ентитетска. Она није упитна што се нас тиче, ми немамо намјеру да је помјерамо, скраћујемо, повећавамо, али имамо намјеру да је ојачамо и једног дана ћемо то и урадити“, рекао је Додик за Euro News.

Он је истакао да независност Републике Српске не би довела до рата, а они који немају другог аргумента говоре да би.

У БиХ је, сматра Додик, проблем историја, однос међу народима, што не може да се направи грађански уређена држава због свега што се дешавало у прошлости.

Он је напоменуо да Српска није против изворног Дејтона, да врати позиције које су у Дејтону договорене и да БиХ као заједничка државна заједница егзистира, али је неприхватљива с оваквим скрављењем Дејтонског споразума и устава.

Према његовим ријечима, ова Република Српска није она која је предвиђена Дејтоном, њена уставна позиција је другачија.

„Овдје је неподношљиво, нама су отели права“, нагласио је Додик.

Он је додао да је све урађено на бази насиља међународне заједнице и високог представника.

„Имајући у виду да се не жели разговарати с нама, ми сматрамо да је једина одржива српска заједница и Република Српска уколико изађе из БиХ, и да је то наше легитимно право“, истакао је Додик.

Рекао је да у том контексту разумије позицију Србије, али да то не значи да у Српској не могу да имају свој став.

Он је напоменуо да су народи у БиХ послије 25 година завађенији него прије, а основна мисија међународне заједнице била је да их помири.

О томе зашто се жестоко противи новом високом представнику за БиХ, Додик је рекао да је он синоним за незаконистост, за рушење права, међународног прије свега.

Додик је поновио да је високи представник прекршио мандат, првенствено Анекс 10, да није поштовао стране потписнице које су га увеле у мандат већ је постао експонент неформалне групе земаља које су себе назвале Савез за имплементацију мира (ПИК), гдје су САД и многе друге земље, што је ван Дејтонског споразума, у којем ПИК не постоји.

Поновио је и да БиХ није ни предвиђена да успије, већ је експеримент наметнут од групе политичких личности, окупљених око Била Клинтона која је хтјела да покуша немогуће гурнувши народ који је ратовао поново у БиХ по истом принципу као што је била СФРЈ која се распала у рату.

Додик је рекао да БиХ, док он одлучује, никада неће ући у НАТО јер је бомбардовао Србе, Србију, осиромашеним уранијом.

„Ја сам разговарао с представницима НАТО, они кажу да је све што се тиче сарадње у реду, а што се тиче чланства, мора постојати нова одлука. На крају крајева, није НАТО неозбиљна организација да овако несређену и неартикулисану државу прими у своје чланство да направи проблеме. То сам, рецимо, чуо од четири предсједника држава који су чланови НАТО“, рекао је Додик.

Рекао је и да се неком народу не може забранити да према свом осјећају обиљежава неко вријеме које је прошло.

Сматра да је глорификацији Радована Караџића више допринио, најблаже речено, нејасан рад Хашког трибунала у коме је било предвиђено да се осуде сви Срби који тамо оду, а да се послије првостепене пресуде ослободи Анте Готовина или ослободи Насер Орића.

На питање да ли ће бити повучена одликовања особа које су осуђене за ратне злочине, Додик је подсјетио да је то ствар парламента, који је одлучио да неће.

„Мислим да неће, мислим да не треба“, додао је Додик.

Он је навео примјере како у Сарајеву имају школе које носе називе доказаних фашиста из муслиманског народа, да се у Улици Зелених беретки налазе институције БиХ, а оне су синоним зла за српски народ у Сарајеву.

О плановима за изборе 2022. године, Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да су опције члан Предсједништва и предсједник Републике Српске, али да неће на парламентарну листу или да се не кандидује уопште.

„СНСД не треба за своју будућност јер је најмасовнији и најјачи“

Оцијенио је СНСД не треба да брине за своју будућност јер је ријеч о најјачој партији чије је обиљежје масовност и окупљање.

Додик је најавио да ће за двије до три седмице бити одржан велики скуп више хиљада чланова СНСД-а на Мањачи код Бањалуке, као и широм Српске.

„Мислим да је СНСД имао хендикеп на прошлим изборима зато што је била забрана окупљања, коју смо поштовали. То смо продубили тиме што нисмо хтјели ни оно што је било дозвољено да чинимо. Обиљежје наше партије је масовност и окупљање и ово овде је тек почетак“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је пред финалну утакмицу турнира у малом фудбалу који је организовала Градска организација СНСД-а Бањалука, а посвећен је лицима са Дауновим синдромом, рекао да је важно показати хуманост у времену када је то неопходно и када је вирус корона учинио све да се људи додатно отуђе.

Додик је навео да је био на обиљежавању 950 година постојања манастира Прохор Пчински у близини Врања, али да није желио да пропусти и овај догађај у Бањалуци, честитајући предсјднику бањалучке Градске организације СНСД-а Влади Ђајићу на организацији турнира.

„СНСД је у Бањалуци на челу са Ђајићем добио много енергије, много младих људи учлањује се у СНСД, а снажнија је и организација пензионера унутар странке“, рекао је Додик.

Навео је да ће пратити изборе у бањалучком СНСД-у који су предвиђени за јесен.

„Наша потреба је да анализирамо организацију, њено стање, њену затеченост у прошлом времену и да видимо која је најпримјеренија организација партије у овом граду и да ту организацију успоставимо са мобилним и јаким Градским одбором и са предсједником који ће имати жеље и снаге да ради“, навео је Додик.

Као важно је истакао питање рехабилитације и јачања мјесних одбора и рејонских организација, како би били спремни и способни да приђу сваком човјеку.

Ђајић је рекао да је СНСД показао да је то једна хумана и хуманитарна партија, која је уз народ и има осјећај за народ Републике Српске.

„Циљ дружења ова два дана је било скретање пажње на особе са Дауновим синдромом и истовремено да им и помогнемо. Они су освојеним медаљама на свјетским првенствима показали да су људи који имају своје потребе и могућности и да заслужују нашу пажњу и љубав“, навео је Ђајић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар