Странке

Додик: Постоји енормно мијешање страних земаља – нарочито САД и Британије – у ствари БиХ

УПЛИТАЊЕ СТРАНАЦА ЈЕ ДОКАЗ ДА ЈЕ БиХ ЗЕМЉА ПРОТЕКТОРАТА
  • Лидер СНСД након консултација унутар владајуће коалиције:„Постоји мијешање у конкректна питања која се тичу суверенитета једне земље. Странци су без разлога дуго задржани у оперативном вођењу послова у овој земљи и апсолутно су претјерали у много чему
  • „Лажу они који говоре да су пријетње мојој безбједности глупости. А када кажу да нема ништа од тога то значи да врше прегруписавање
  • Навео да је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ, од команданта ЕУФОР тражио да причају на ту тему, али да одговор из ЕУФОР није добио

OЧИГЛЕДНО је да постоји енормно мијешање страних земаља прије свега Велике Британије и САД у унутрашња питања БиХ и то је само доказ да је БиХ земља протектората, рекао је предсједник СНСД Милорад Додик након састанка владајуће коалиције у Бањалуци.

Постоји мијешање у конкректна питања која се тичу суверенитета једне земље. Странци су без разлога дуго задржани у оперативном вођењу послова у овој земљи и апсолутно су претјерали у много чему“, рекао је Додик.

Упитан за пријетње његовој безбједности, српски члан Предсједништва БиХ рекао је да све зна о томе, али да није његово да говори.

Они који кажу да су то глупости, значи да лажу“, рекао је Додик и додао да када кажу да нема ништа од тога, то значи да врше прегруписавање.

Он је додао да су неки пријатељи који нису одавде нашли за сходно да обавијесте о томе, на основу чега су предузете мјере за разоткривање таквих активности. Такође је навео да је Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ, од команданта ЕУФОР тражио да причају на ову тему, али одговор из ЕУФОР није добио.

Додик је изразио задовољство што коалиција која чини власт у Републици Српској остаје јединствена у настојању да креира најбољи могући приступ за предстојеће изборе.

Очекујемо да ће Централна изборна комисија БиХ, без обзира што не признајемо њен легитимит, покушати са различитим малверзацијама како би те изборе довела у позицију апсолутног хаоса. У том погледу остаје нам само да чекамо да видимо на који начин ће се то дешавати“, изјавио је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци након састанка владајуће коалиције.

Предсједник СНСД-а је нагласио да се припрема као да ће сутра бити одржани избори и да је на састанку коалиције разговарано како приступити том питању.

Позивамо данас народ, а ми ћемо у коалицији увести ванредно стање што се тиче нашег ангажовања, да пажљиво прати како се ко понаша у овом времену. Увјерени смо да коалиција има одговорност за Републику Српску и може бити гарант њене сигурности“, истакао је Додик.

Он је напоменуо да се те гаранције не виде на другој страни, те да није ријеч о политичкој борби него егзистенцијалној.

Додик је рекао да се коалиција која чини власт сматра обавезаном да штити интересе Републике Српске.

Он је истакао да је створена „нека атмосфера“ јер његов вето у Предсједништву БиХ није добио подршку у Народној скупштини Републике Српске, указавши да је ту ријеч о институционалној одговорности, а не о појединачној.

Био сам одговоран да то урадим, а Народна скупштина је одлучила да то не учини. Шта да радим, идемо даље. То не значи да нећу у сваком тренутку учинити све и свака сљедећа тачка која буде на дневном реду ја ћу се тако понашати“, рекао је Додик.

Треба да се чује руски глас разума

Додик је изјавио  да иако сматра да је Савјет за спровођење мира (ПИК) непостојеће тијело, Русија треба да остане у њему како би се чуо глас разума.

ПИК је самоорганизовано, непостојеће тијело. Што се нас тиче, а ни по Дејтонском споразуму нема никакве ингеренције, оно је самонаметнуто и кориштено је са позиције силе“, рекао је Додик и додао да такав орган није могао дати овлаштење високом представнику јер није предвиђен Дејтонском споразумом, као ни резолуцијама Савјета безбједности.

Додик подсјећа да се цијели свијет налази у превирању и да је немогуће предвидјети како ће се то завршити.

„Ако ме Руси буду питали да ли да изађу из тога, без обзира на мој став да је то тијело које не треба БиХ, мислим да треба да остане. Веома је важно да се ту чује глас против против неразума који долази од оних који крше Дејтонски споразум и за све окривљују друге“, истакао је Додик.

„Савјет безбједности УН је јасан, гласа се са већинама, те је Русија ставила вето, када је Русија хтјела да се гласа о високом представнику они нису хтјели. Значи да нема одлуке. Кристијан Шмит нема никаква бонска овлашћења“, навео је Додик.

Без обзира на актуелну ситуацију стање у Српској добро

Додик је указао да је стање у Републици Српској, без обзира на актуелну ситуацију, добро, подсјећајући да ће мајска пензија бити повећана за 10 одсто и да ће се обавити калкулација у вези са повећањем плата.

То је наш договор у коалицији. Влада ће на најбољи могући начин одредити динамику. Постоји спремност Владе за тако нешто и ресурси са којима то можемо учинити“, рекао је Додик.

Он сматра да је далеко квалитетније интервенисати са повећањем основних примања, него то чинити неким ад хок уступцима који не дају дугорочне ефекте за све.

Састанку коалиције су присуствовали предсједници СНСД Милорад Додик, Социјалистичке партије Петар Ђокић, НДП-а Драган Чавић, НПС-а Дарко Бањац, затим замјеник предсједника Демоса Споменка Стевановић, потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић, те чланови страначких руководстава.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар