Странке

Додик: Република Српска неће рат, хоће Дејтон или – мирни разлаз

„ХАЈДЕ ДА РАЗГОВАРАМО О МИРУ, УСТАВУ БиХ, ДЕЈТОНУ БЕЗ СТРАНАЦА – КАКО ДА ТО ФУНКЦИОНИШЕ“

Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

  • Након састанка владајуће коалиције у на Козари најавио формирање тима за разговоре с представницима друга два народа и рекао: „Прије неколико сати нас је Изетбеговић све заједно назвао погрдним именом. Ако желе да спријече ситуацију која иде ка распаду, онда треба да избјегавају такву врсту језика. Ми се не припремамо ни за какав рат. Ово што причају Бакир, Комшић и Џаферовић је реторика губитника. Мислим да немају сљедбенике за то“

МИЛОРАД Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, најавио је, након састанка владајуће коалиције у Републици Српској на Козари, формирање преговарачког тима за разговоре с представницима друга два народа.

Додик је истакао да је ситуација у БиХ доста сложена и да ова групација странака треба да има „ваљану процјену“ шта да чини.

„То је наш одговор овима из ФБиХ који стално позивају на рат. Прије неколико сати нас је Изетбеговић све заједно назвао погрдним именом. Ако желе да спријече ситуацију која иде ка распаду, онда треба да избјегавају такву врсту језика. Ми нећемо ратовати, не припремамо се ни за какав рат. Ово што причају Бакир, Комшић и Џаферовић је реторика губитника. Мислим да немају сљедбенике за то.

– Дајте да разговарамо о миру, Уставу БиХ, Дејтону без странаца, да се договоримо како ово да функционише и да то поштујемо. Сада нам у кулоарима кажу да се разиђемо, али на миран начин, а не ратом. Република Српска се неће разићи ратом“, рекао је Додик након састанка владајуће коалиције у РС.

Он је рекао и да – ако не буде иницијатива које Српској дају прилику да се даље развија – мирни разлаз ће бити рјешење.

„Али ако не буде иницијатива које дају Републици Српској да буде успјешна, наравно да имамо право да о томе размишљамо. Дакле, никаква позивања на насиље, дисолуције, никакво наметање нечега лошег другима“, додао је Додик.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је за О канал да не може рећи да неће бити рата и да би „радије данас умро него допустио да геноцидаши завладају дијелом БиХ“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар