Странке

Додик: „Шмитов новац“ за изборе дестабилизује БиХ, опомена је да би он и да кроји листе

САВЈЕТ МИНИСТАРА БиХ НЕКАКО ОБЕЗБИЈЕДИО НОВАЦ ЗА ИЗБОРЕ, АЛИ СЕ У СВЕ УПЛЕО ШМИТ
  • Српски члан Предсједништва БиХ Милорад ДОДИК: „Ово је пораз међународне заједнице, није наш. Ово је наша побједа, јер показујемо да БиХ не може, а странци показују да су све, што су до сада урадили, погрешно урадили… Аплаудираће му муслимани, ми нећемо“
  • Предсједник Уједињене Српске Ненад СТЕВАНДИЋ: Одлука Кристијана Шмита да наметне финансирање избора у БиХ само долива уље на ватру, компликује ствари у БиХ и појачава кризу. Врло је чудно што је Шмит наметнуо одлуку о финансирању избора када је Савјет министара већ обезбиједио новац за изборе
  • Градоначелник Добоја Борис ЈЕРИНИЋ: Гдје престаје логика ту почиње БиХ. Невјероватна одлука, још једна од глупости која се може десити само у БиХ, што имплицира да БиХ није суверена држава

ЊЕМАЧКИ држављанин Кристијан Шмит, којег Српска, Русија и Кина не признају за „високог представника“, објавио је да обазбиједи присилно финансирање октобарских општих избора у БиХ.

Сасвим конкретно: да је донио одлуку да Централној изборној комисији БиХ буде пребачено 12,5 милиона КМ.

Услиједила су бурна реаговања званичника из Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Шмитова одлука пораз међународне заједнице и да се њоме дестабилизује БиХ:

„Ово је пораз међународне заједнице, није наш. Ово је наша побједа, јер показујемо да БиХ не може, а странци показују да су све, што су до сада урадили, погрешно урадили и да је и ова одлука, само једна у низу погрешних одлука која је донесена“, рекао је Додик.

Нагласио је да је згађен и да се Шмитовом „одлуком“ дестабилизује БиХ, као и да шаље порука и сигнал да су они спремни да иду до краја, да креирају листе, одлучују ко ће ићи на изборе, а ко неће.

„То су наши избори, наше паре, нису њихове. Ако тај Шмит има новац да то као физичко лице дозначи – нико му не брани да помогне, да даје донацију. Нисам разочаран, нисам резигниран, једноставно сам згађен на све. Поготово на њихове такве одлуке и понашање“, рекао је Додик новинарима у Београду.

Он сматра да Шмитов потез само говори да они желе да буду главни момци у БиХ, да желе БиХ држе у протекторату, напоменувши да је било „сто начина“ да се питање финансирања избора ријеши и да је Република Српска предложила да Српска дозначи средства ЦИК-у, а када се заврше унутрашњи процеси везани за буџет, да се та средства врате Српској, што је са своје стране могла да уради и Федерација БиХ.

„На почетку те иницијативе у једном тренутку многи западњаци су то подржали и лично ми говорили неки од амбасадора да је то добра идеја. А када су закмечали у Сарајеву да то урушава БиХ и да они не могу да поднесу да Република Српска евентуално то финансира, онда су и ти западњаци одустали“, рекао је Додик.

Он је упитао да ли више урушава БиХ да Република Српска да позајмицу заједничким институцијама или овакво наметање одлука, те додао да ће муслимани „полетјети“ да пригрле ту одлуку Шмита, јер мисле да само на тај начин могу да изграде БиХ.

Кристијан Шмит (Фото: Анадолија / Елман Омић)

Додик је навео да се овом одлуком потпуно дестабилизује БиХ, да они не дозвољавају народу да одлучи, већ желе да они то ураде, као што хоће да одлучују о нашим ресурсима.

Као примјер је навео некадашњу Аустроугарску, која је правила пруге и тјерала српски народ да то слави, иако је тим пругама односила шуму, коју су покрали.

„Тако и данас на тим њиховим глупим одлукама хоће аплаузе са наше стране. Аплаудирају муслимани, ми нећемо. Не знам како ће се понашати Хрвати. Али, ово је доказ да БиХ потпуно безвезна прича, да нема смисла“, оцијенио је Додик.

Подсјетио је и на ријечи српског нобеловца Иву Андрића да „логика престаје, када се уђе у Босну“, нагласивши да је био у праву, те навео како је у случају Шмита ријеч о човјеку који није формално именован, да се бонска овлашћења лажно користе годинама, а сада покушавају да рехабилитују на том питању.

„Мислим да је то само доказ да је БиХ пропала земља, да је колонија и то на најгрубљи могући начин“, рекао је Додик.

Осврнуо се и на Савјет за имплементацију мира у којем више нема Русије, а годинама покушава да постави високе стандарде за БиХ и онда криви домаће лидере што не испуњавају њихове жеље.

„Тако је и овдје, апсолутно је јасно да ће БиХ тешко доћи до било које одлуке у својим институцијама, ако је то тако. Ево Шмита, па нека он одлучује о свему. Нека он буде кандидат на изборима – све што треба“, рекао је Додик.

Он не види начина како ће се то технички спровести, с којег рачуна мисли да скине новац, с којих средстава, како то да уради. Ако је то игра ,која треба да оснажи јучерашњу одлуку Савјета министара БиХ, онда је, каже Додик, то потпуно карикатурално.

Додик је поновио да Шмит није признат, да у вези са њим нема консензуса и да нема ни бонских овлаштења, јер је то било блефирање и када су их донијели.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је Срни да је одлука Кристијана Шмита да наметне финансирање избора у БиХ само начин додавања уља на ватру, компликовања ствари у БиХ и појачавања кризе.

Он је рекао да је врло чудно што је Шмит наметнуо одлуку о финансирању избора када је Савјет министара већ обезбиједио новац за изборе што, како каже, изазива врсту сумње у његове намјере или представља начин да се покаже нека сила.

„Да поруче да можда хоће да нас бичују на неки начин, да уводе неку врсту политичког апартхејда. Да је то учинио прије пет дана, прије него што је Савјет министара направио ту реалокацију средстава из РАК-а, па да човјек размишља, него зашто је то учинио данас само он зна“, рекао је Стевандић.

Ненад Стевандић

Он сматра да је таква Шмитова одлука вјероватно у некој корелацији са новим пријетњама које стижу и покушајем да се утиче на изборе.

Он каже да је ово покушај да од домаћег законодавца отме дио изборног процеса, за који је по Дејтонском споразуму задужен домаћи законодавац.

„По Дејтону, високи представним не може да се мијеша у изборе, а он се овим најдиректније умијешао у изборе и то представља злоупотребу“, истакао је Стевандић.

Он је рекао да не зна како ће се Шмитове одлуке спроводити будући да представници Републике Српске у Савјету министара не морају да пропусте ниједну одлуку на тај начин него да гласају за своје одлуке.

„За нас из Републике Српске, одлуком Народне скупштине Републике Српске, он није високи представник. Нема легитимитет у Савјету безбједности који су остали именовани имали“, додао је Стевандић.

Предсједник НДП-а Драган Чавић изјавио је Срни да међународни фактор од почетка жели да буде инволвиран у изборни процес, што подразумјева и пројектоване изборне резултате.

„Све су прилике да ће бити тако“, рекао је Чавић коментаришући одлуку Кристијана Шмита да се Централној изборној комисији пребаци 12, 5 милиона КМ за финансирање избора.

За Шмитове наводе да би земља, која жели да се придружи ЕУ сама требало да обезбиједи спровођење избора, Чавић је рекао да је то цинично образложење, јер је БиХ обезбједила та средства.

„Ова земља обезбиједила је средства за финансирање избора и то на начин који је поприлично проблематичан, јер се ради о средствима из резерве која су повеучена од Регулаторне агенције за комуникације, реалокацијом средстава с обзиром на то да буџет заједничких институција није усвојен“, подсјетио је Чавић.

Према његовим ријечима, ако нека земља жели у Европу, мора поштовати свој устав, а онда и законе које произилазе из устава, што се у БиХ не дешава, већ се свакодневно нарушава и не поштује Устав.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да је посљедња одлука Кристијана Шмита о финансирању избора доказ да је БиХ још далеко од самосталности у доношењу одлука.

Бореновић је рекао новинарима у Сарајеву да наметнуте одлуке нису одраз доброг стања у друштву.

Бранислав Бореновић

Он је додао да је одговорност унутар БиХ, те да до те одлуке није требало ни доћи.

„Савјет министара је требао сам да обезбиједи средства у складу са законом, а не да ово иде у неку врсту утакмице и бусања у прса са Шмитом и међународном заједницом. Ово показује да домаћа власт није у стању да обезбиједи средства и усвоји буџет“, рекао је Бореновић и додао да је тиме „дат алат у руке најпознатијем туристи у БиХ“.

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да наметнута одлука Кристијана Шмита о финансирању избора дефинитивно представља додатно и непотребно компликовање ситуације, стварну демонстрацију силе и да још само преостаје да се неко усуди да прогласи изборне побједнике.

„Ово је још један од доказа да дио међународне заједнице која је присутна у БиХ не функционише у правцу проналаска рјешења уз помоћ успостављања унутрашњег дијалога, него ради управо супротно“, изјавила је Бурсаћева новинарима у Сарајеву.

Она је указала и на упитност спроводивости данашње одлуке Шмита, подсјећајући да је јуче донијета нека друга одлука домаћих институција, која такође има за предмет финансирање избора, као и на чињеницу да је споран мандат високог представника у овом тренутку.

„Као што знате, за нас мандат високог представника у овом тренутку није попуњен. Тако не знам како и којим механизмима неко мисли да спроведе све одлуке које господин Шмит покушава да донесе“, навела је Бурсаћева.

Она је рекла да још само недостаје да се неко усуди да прогласи изборне побједнике, да се ова земља прогласи званичном диктатуром неког странца и да дефинитивно не постоји као суверена и демократска.

„Коријен проблема сеже у нелегално именовање Централне изборне комисије /ЦИК/“, указала је Бурсаћева.

Сњежана Новаковић Бурсаћ

Она је појаснила да је прекршен основни принцип транспарентности именовања и све друге процедуре, јер је доказано да су именовани људи који долазе из политичких структура и који немају потребне предуслове. „Налазимо се у ситуацији гдје просто не можете да видите ниједан добронамјеран потез који иде у правцу оног што ми сматрамо да је услов повећања функционалности, а то је унутрашњи дијалог. Имамо упорно дио међународне заједнице који мисли да служи испуњавању политичких жеља једне од страна у БиХ“, додала је шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић рекао је Срни да је одлука Кристијана Шмита о финансирању избора још једна потврда да БиХ нема суверенитет, да је протекторат и да је неопходно наћи начин да се стане на пут наметнутим одлукама високих представника.

Нешић је истакао да је то још једна потврда и да БиХ има гувернера који нема легитимитет. „Ово је проблем који показује да је БиХ заиста немогућа држава, те српски народ у овом тренутку мора бити јединствен како би сачувао и очувао Републику Српску“, рекао је Нешић.

Он сматра да све политичке партије морају штитити интересе српске, јер се поставља питање – шта је послије овог сљедеће наметање.

Нешић сматра да је неопходно наћи начин да се стане на пут наметнутим одлукама високих представника, нарочито оног који нема легитимитет, јер није потврђен у Савјету безбједности УН. па самим тим и није високи представник.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић поручио је да се Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ поставља изнад закона и институција БиХ и упитним оцијенио легалитет данас наметнуте одлуке о финансирању општих избора у БиХ, с обзиром да Кристијан Шмит без формалног именовања не може користити бонска овлаштења.

„Гдје престаје логика ту почиње БиХ. Невјероватна одлука, још једна од глупости која се може десити само у БиХ, што имплицира да БиХ није суверена држава“, изјавио је Срни Јеринић.

Он је навео да се ЦИК поставља изнад закона и институција БиХ односно Предсједништва, Савјета министара и Парламента БиХ и поручио да њен вапај према Шмиту подсјећа на „уцвијељену младу“ у контексту да им све смета и за све траже изговор како не би радили свој посао.

„ЦИК БиХ још једном показује да не поштује устав и законе БиХ, што не чуди јер законом није ни изабрана“, навео је Јеринић.

Он сматра да Кристијан Шмит није у могућности да користи бонска овлаштења и намеће одлуке с обзиром да није формално изабран за високог представника.

Кристијан Шмит рекао је данас новинарима да је донио одлуку да Централној изборној комисији БиХ буде пребачено 12,5 милиона КМ.

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/burna-reagovanja-iz-srpske-povodom-odluke-njemackog-diplomate/415105

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар