Странке

Додик: Уставни суд БиХ је инквизицијски суд, а земљом кандидатом за ЕУ не смију управљати странци

У БРИСЕЛУ РАЗГОВАРАО СА ОЛИВЕРОМ ВАРХЕЉИЈЕМ И МИРОСЛАВОМ ЛАЈЧАКОМ
  • Послије сусрета са Вархељијем упозорио: „Уколико неко мисли да су одлуке лажног високог представника Кристијана Шмита рјешење, онда ризикује да радикализује ситуацију у БиХ. Ако баш хоће радикализацију, ето им Шмит, не треба им нико други. Он је довољно радикализовао и подијелио БиХ“
  • Нагласио да је одлука Уставног суда БиХ да привремено стави ван снаге Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи – неуставна: „Нема никаквог уставног основа за то јер је надлежност промета лијекова на ентитетима“

МИЛОРАД Додик, лидер СНСД, рекао је након састанка у Бриселу са комесаром за сусједство и проширење ЕУ Оливером Вархељијем да је приоритет усвајање закона о јавним набавкама и рјешавање проблема функционисања судства у БиХ.

„Наредно питање је стање о јавним набавкама, као и закон о сукобу интереса и питање ВСТС БиХ. Уколико би се ријешила та питања, Европски савјет би дао кандидатски статус БиХ“ – рекао је Додик.

Рекао је да ће се залагати за рјешавање питања о јавним набавкама и судовима.

„Даћу све од себе да се ова питања што прије ријеше. Нисам за законе који воде ка централизацији БиХ“ навео је Додик.

Захвалио се Вархељију на спремности да појасни став Европске уније о додјели кандидатског статуса Украјини и Молдавији, а БиХ не.

Остаје још нејасно да ли БиХ мора да испуни свих 14 тачака или ће постојати флексибилност уколико се око неке тачке не постигне договор.

Милорад Додик и Оливер Вархељи

Одлука Уставног суда БиХ неуставна, здравство и промет лијекова у надлежности ентитета

Додик је навео да је у БиХ здравство и промет лијекова у надлежности ентитета, те да је одлука Уставног суда БиХ да привремено стави ван снаге Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи – неуставна.

„Нема никаквог уставног основа за то јер је надлежност промета лијекова на ентитетима“ рекао је Додик.

Каже да ће Република Српска наставити да се бори за уставну позицију.

„Уставни суд БиХ је инквизицијски суд. Има двоје страних судија и три Бошњака, који увијек гласају против интереса Српске. Ако хоћете земљу кандидата за ЕУ, њоме не смију да управљају странци“ каже Додик и додаје да је то против самих вриједности ЕУ.

Он је навео да стране судије у Уставном суду БиХ извршавају политичке, а не уставне одлуке, што је видљиво и кроз одлуку да стави привремено ван снаге Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи.

„Судије странци не могу да буду компетентни да одлучују, то нема нигдје, то је политичка злоупотреба политичких права, процеса. Они покушавају да тиме нешто спашавају БиХ. БиХ се може спасити само ако буде уставна, а ако не буде уставна онда неће бити никаква“, рекао је Додик.

Додик је истакао да је Република Српска веома одлучна у одбрани свог статуса, што је рекао и у Бриселу, гдје се данас састао са европским комесаром за сусједство и проширење Оливером Вархељијем.

„Уколико неко мисли да су одлуке лажног високог представника Кристијана Шмита рјешење, онда ризикује да радикализује ситуацију у БиХ. Ако баш хоће радикализацију, ето им Шмит, не треба им нико други. Он је довољно радикализовао и подијелио БиХ“, закључио је Додик.

Он је данас у Бриселу разговарао и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и Балкан Мирославом Лајчаком.

„О политичкој ситуацији у региону и БиХ“, написао је Додик на свом Твитер налогу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар