Странке

Додик: Враћање Уставу БиХ једини је начин да Република Српска у њој остане

УПОЗОРИО: „АКО ТО НЕ БУДЕ МОГУЋЕ – СРПСКИ НАРОД НЕМА ШТА ДА ЧЕКА“
  • Потврдио: „Политичка воља у Републици Српској таква да ће Српска одбити све што је ван Устава БиХ и повући своје сагласности које су раније дате, а то су војска, индиректни порези и Високи судски и тужилачки савјет
  • Позивам све да станемо иза тога, ово није никаква авантура, него одсудна борба за наша права. Мислим да свако ко буде изван тога да ће сам себе обиљежити као неко ко се не бори за народне и националне интересе и Републику Српску
  • „Преко амбасадора из ЕУ је затражено да Изетбеговић посредује и организује састанак мене, Изетбеговића и Човића. Пристајем на тај састанак само под условом да нема никога од странаца... Не бјежим од тога да разговарамо, али не у атмосфери, не у капацитету странаца који су овдје све своје показали према Србима

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска жели да се врати на слово Устава БиХ и да је то једини начин на који може остати у БиХ, те поручио да, ако то не буде могуће, онда српски народ ту нема шта да чека.

Додик је истакао да је политичка воља у Републици Српској таква да ће Српска одбити све што је ван Устава БиХ и повући своје сагласности које су раније дате, а то су војска, индиректни порези и Високи судски и тужилачки савјет.

Најавио је да ће руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова упознати, између осталог, са радом Уставног суда БиХ.

„Видимо да све оно што су у атмосфери притиска, наметања, пријетњи које су спроводили, прије свега Американци и неки западни Европљани, српски народ није добио ништа од тога што су се развластила наша права која смо имали по Уставу“, навео је Додик.

Додик је поновио да одлуке у коме три странца и два Бошњака одузимају српском народу шуме, земљиште воде ка томе да ће сутра рећи да Влада Републике Српске нема право да има буџет већ да мора бити одобрен од БиХ, те довести у питање, као што већ најављују, „име и презиме, као што су довели у питање и дан оснивања Републике Српске“.

„Позивам све да станемо иза тога, ово није никаква авантура, него одсудна борба за наша права. Мислим да свако ко буде изван тога да ће сам себе обиљежити као неко ко се не бори за народне и националне интересе и Републику Српску“, истакао је Додик у Новој Тополи код Градишке.

Додик, који је и лидер СНСД-а, нагласио је да је спреман да разговара са свима у Републици Српској о томе. Он је напоменуо да су се СНСД и коалициони партнери усагласили о том питању и да је у току израда докумената који ће доћи на парламент.

„Имам намјеру упознати о томе представнике међународне заједнице. Ми не радимо ништа тајно, радимо оно што је неопходно да бисмо одбранили своја права“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, у Републици Српској постоје они који упорно покушавају да прикажу неку другу ситуацију.

„Без обзира на индуковане приче, афере како то они зову, велику галаму, народ мора да разумије да је то искључиво за то да се одврати пажња са суштинских тема, а то је Република Српска и питања које сам навео“, каже Додик.

Састао бих се са Изетбеговићем и Човићем, али без странаца

Додик је изјавио да је спреман да разговара са било којим домаћим политичарем у БиХ, али без присуства странаца.

Додик је истакао да није тачна тврдња лидера СДА Бакира Изетбеговића да је одбио састанак са њим.

“Прије два дана је неко примијетио изјаву Изетбеговића, који је рекао да је одбио са мном неки састанак. То, наравно, није тачно. Истина је да је у оквиру амбасадора из ЕУ затражено да Изетбеговић посредује и организује састанак мене, Изетбеговића и Човића”, рекао је Додик новинарима у Новој Тополи код Градишке.

Он је навео да пристаје на тај састанак само под условом да нема никога од странаца и додао да је вјероватно Изетбеговић одбио тај састанак.

“Ја нисам заказивао никакав састанак. Ја не знам шта је Изетбеговићу, мада не бјежим од тога да разговарамо, али не у атмосфери, не у капацитету странаца који су овдје све своје показали према Србима”, рекао је Додик.

Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, указао да странци нису добронамјерни према Србима и Републици Српској.

“Понашају се подсмјешљиво и игноришу све проблеме на које смо указивали у вези са Уставним судом БиХ и високим представником. Они и даље сматрају да требају да управљају нама. Ја то одбацујем и зато нисам хтио да се у једном аранжману који креирају странци нађем ни са ким”, нагласио је Додик.

Он је истакао да не зове на састанке, али ће прихватити сваки позив Изетбеговића, Човића и било кога од лидера ради разговора о актуелној ситуацији у БиХ, али без странаца.

Братски договор са Србијом о уступању струје

Додик је изјавио данас да Република Српска и Србија имају братски договор да заједно дјелују и међусобно се помажу у вријеме када је Европа суочена са великим поскупљењем гаса и електричне енергије.

“Дешава се да Република Српска у овом тренутку има вишкове електричне енергије. Ми ту енергију не желимо да продајемо Србији, да искористимо овај тренутак и нешто зарађујемо, већ ћемо је уступити уз договор да нам се то врати у истим количинама”, рекао је Додик новинарима у Новој Тополи код Градишке.

Додик је поручио да је то фер и братски договор, усмјерен искључиво да се обезбиједи стабилна енергетска ситуација и у Републици Српској и у Србији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар