Главно Странке

Главне странке Срба и Хрвата се договориле у 2018. усаглашавају ставове на свим нивоима БиХ

ДЕЛЕГАЦИЈЕ СНСД И ХДЗ НА ЈАХОРИНИ ПРЕДВОДИЛИ МИЛОРАД ДОДИК И ДРАГАН ЧОВИЋ
  • Милорад ДОДИК: СНСД и ХДЗ ће још више побољшати међусобно повјерење кроз заједничко дјеловање које ће ускладити на што је могуће вишем нивоу, а све у интересу једног и другог народа
  • Драган ЧОВИЋ: Креирали смо активности за наредни период јер ни у БиХ нити у ФБиХ нема скупштинске већине
  • ДОДИК: „Српски народ је заинтересован да се та пракса успостави у ФБиХ и да, тамо гдје живе у већини, Срби могу да утичу на избор политичких представника из српског народа“

ПРЕДВОЂЕНЕ својим лидерима Милорадом Додиком и Драганом Човићем, делегације СНСД и ХДЗ БиХ договориле су се на Јахорини да на свим нивоима у БиХ усаглашавају ставове и у наредној години.

Притом су констатовале да међу двјема странкама нема отворених питања, те да се различити ставови о одређеним питањима поштују.

Истакнуто је задовољство досадашњом сарадњом двију странака и најављено да ће она још јаче бити настављена у наредној години.

Додик је рекао да између СНСД-а и ХДЗ-а БиХ нема ниједно отворено питање и да ове двије партије желе да допринесу стабилизацији укупних прилика у БиХ у којој криза предуго траје.

„Заједничке вриједности су нам европске интеграције. У наредној години наставићемо разговоре и сарадњу о свим питањима“, додао је Додик.

Он је поновио да у БиХ не постоји скупштинска већина.

„Констатовали смо данас да је стање у БиХ што се тиче инструмената одлучивања у значајном застоју и кризи и да у том погледу не постоји ни скупштинска нити било каква друга већина која би могла да буде делотворна“, рекао је Додик, пренијеле су бањалучке Независне новине.

Према његовим ријечима, постоје и неке спекулативне намјере окупљања неких ад хок већина које би могле да усвоје нешто што није интерес свих и на тај начин нанесу штету.

Додик је изразио наду да ће Представнички дом парламента БиХ подржати Изборни закон који је предложио ХДЗ БиХ, а који подржава СНСД јер он предвиђа да конститутивни народи бирају своје представнике.
„Српски народ је заинтересован да се та пракса успостави у ФБиХ и да, тамо гдје живе у већини, Срби могу да утичу на избор политичких представника из српског народа“, рекао је Додик.

Навео је да је на састанку било ријечи и о Уставном суду и пракси која је допринијела дестабилизацији у БиХ, те нагласио да је начин одлучивања тог суда потпуно неприхватљив, а улога странаца веома сумњива и непотребна.

Према његовим ријечима, потребно је учинити да конститутивни народи доминантно одлучују у том органу.

Додик је нагласио да ће СНСД и ХДЗ још више побољшати међусобно повјерење кроз заједничко дјеловање које ће ускладити на што је могуће вишем нивоу, а све у интересу једног и другог народа.

„Ми желимо да изградимо наше односе који ће јасно дати до знања да су ове двије партије незаобилазне као представници воље народа и у будућим процесима у БиХ“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да постоје и неке разлике, јер је ХДЗ посвећен НАТО интеграцијама, а СНСД промовише процес војне неутралности, али да поштују ставове једни других.

Лидер СНСД-а је рекао да је одлука „Сејдић и Финци“ „мртво слово на папиру“ и оцијенио да не треба ни да се спроводи у будућности ако то до сада није учињено.

Што се тиче избора чланова Предсједништва БиХ, Додик каже да мора остати да се бирају Србин, Хрват и Бошњак и да ће имати заједнички став о тој теми.

Човић је рекао да су делегације двије странке на данашњем састанку креирале активности за наредни период јер ни у БиХ нити у ФБиХ нема скупштинске већине.

Он је истакао да су се договорили да на свим нивоима усаглашавају ставове јер је „довољно кризе у БиХ“.

Лидер ХДЗ-а је рекао да су СНСД и ХДЗ БиХ опредијељени за европски пут, да желе кандидатски статус који мора заживјети кроз механизам координације, „који мора дјеловати већ данас и не може се избјегавати“.

Говорећи о изборном закону, Човић је рекао да ХДЗ БиХ и СНСД желе легитимно представљање у складу са Уставом БиХ и да други не могу бирати представнике једном народу.

Он наглашава да је презадовољан комуникацијом и сарадњом са СНСД-ом и да вјерује да ће у наредној години на најпрактичнији начин показати још већу усаглашеност око свих питања, а тамо гдје немају заједнички став да ће се разумјети и као прави партнери тражити рјешења.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/region/2971428/dodik-i-covic-usaglasavanje-stavova-i-u-narednoj-godini.html

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар