Странке

Грујичић подноси кривичне пријаве против свих који криминализују изборе у Сребреници

ОПШТИНСКА ИЗБОРНА КОМИСИЈА САОПШТИЛА ДА ЈЕ СВЕ БИЛО РЕГУЛАРНО
  • Младен ГРУЈИЧИЋ: Не прича се о изборном криминалу у Градачцу, гдје се гласало за Сребреницу и не помиње се да је у Скеланима за Алију Табаковића гласало 15 бирача иако је на том биралишту регистровано само осам Бошњака, а проблем је што је за њега у Сућесци гласало 19 Бошњака
  • Постављам питање (члану ЦИК Суаду) Арнаутовићу: на основу чега ће прогласити нерегуларним изборе ако ни са једног бирачког мјеста посматрачи и чланови мултиетничких бирачких одбора нису доставили никакве примједбе и притужбе на регуларност Општинској изборној комисији (ОИК)

ЗАЈЕДНИЧКИ кандидат српских странака за начелника општине Сребреница Младен Грујичић најавио је подношење кривичних пријава против свих који неаргументовано и неосновано криминализују изборе у Сребреници и њега као кандидата за начелника ове општине да би оправдали изборни пораз и изгубљени углед код својих бирача, односно у свом народу.

Према његовим ријечима, не прича се о изборном криминалу у Градачцу, гдје се гласало за Сребреницу и не помиње се да је у Скеланима за Алију Табаковића гласало 15 бирача иако је на том биралишту регистровано само осам Бошњака, а проблем је што је за њега у Сутјесци гласало 19 Бошњака.

Он каже да је потребно објективно сагледати како су избори у Сребреници спроведени и, уколико је на неком биралишту било неправилности, које доводе у питање регуларност избора, нека се понове избори на том бирачком мјесту.

Грујичић је оцијенио неприхватљивим, непрофесионалним и тенденциозним изјаве бошњачког члана Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ Суада Арнаутовића да у Сребреници треба поновити изборе:

Арнаутовићева изјава дата ‘Н1’ телевизији да треба поништити и поновити изборе у Сребреници је тенденциозна и унапријед показује његову опредијељеност, уколико уопште дође до разматрања тог питања, што он својим медијским иступима прејудицира и намеће“, сматра Грујичић.

И укртује да је Арнаутовић већ најавио како ће гласати у случају изјашњавања о регуларности избора у Сребреници, без обзира на чињенице које се утврде, те на закон и правила рада ЦИК-а БиХ, што показује његову непрофесионалност и субјективност, односно пристрасност.

Постављам питање Арнаутовићу: на основу чега ће прогласити нерегуларним изборе ако ни са једног бирачког мјеста посматрачи и чланови мултиетничких бирачких одбора нису доставили никакве примједбе и притужбе на регуларност Општинској изборној комисији (ОИК)“, рекао је Грујичић на конференцији за новинаре у Сребреници.

Грујичић додаје да би то била политичка, а не одлука донесена на основу закона и чињеница.

Он истиче да су избори протекли мирно и да су посматрачи или чланови бирачких одбора у сваком тренутку могли реаговати и прекинути бирачки процес на биралишту да су се евентуално појавиле неке нерегуларности.

„До тога није дошло јер није било разлога. А, Арнаутовић не помиње Градачац, гдје су кутије прије почетка изборног процеса до пола биле напуњене, српским посматрачима нису дозволили да прате изборе на биралишту гдје се у одсуству гласало за Сребреницу и на којем је излазност била екстремно висока, виша него на било којем другом бирачком мјесту у БиХ. Он наше примједбе на те нерегуларности не помиње и то је неприхватљиво“, упозорава Грујичић.

Данас се саопштењем огласио и ОИК Сребреница истичући да ради у складу са надлежностима независно и непристрасно и демантује све спекулације везане за изборе у овој општини које се износе у појединим медијима.

ОИК истиче да су избори спроведени успјешно иако у отежаним условима због пандемије ковида 19, а то потврђује чињеница да комисија није примила ниједан приговор или неки други акт који доводи у сумњу регуларност избора у овој локалној заједници.

Арнаутовић је изјавио Н1 да су, према његовом мишљењу, велике шансе да избори у Сребреници и Добоју буду поновљени „због нарушавања изборног процеса“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар