Странке

Ковачевић: Икона поклоњена Лаврову дуже од 15 година је била у власништву једне бањалучке породице

„ТА ПОРОДИЦА ЈЕ ИЗРАЗИЛА ЖЕЉУ ДА БУДЕ ПОКЛОЊЕНА ШЕФУ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ“
  • Портпарол СНСДРадован КОВАЧЕВИЋ за РТРС: „Не постоји потрага за том иконом било гдје у било каквој евиденцији или било каквој бази података“
  • „Поклоњена икона није никада представљала било какву културну баштину нити се ради о било каквом украденом културном благу. Све су то најобичније спекулације, за које нико није понудио било какав доказ, али је потпуно јасно да је намјера била искључиво политичка“
  • „Како се понаша Сарајево – тако се понаша и опозиција у Републици Српској. И ово са иконом је то потврдило. То није добро за Републику Српску, али је битно да смо ми тога свјесни и да су грађани тога свјесни“

ИКОНА коју је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поклонио министру иностраних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову дуже од 15 година била је у власништву једне бањалучке породице, која је изразила жељу да је поклони Лаврову, рекао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

Истакао је да икона није украдена, као и да је апсолутна неистина да је ријеч о културном благу и о нечему што је отуђено за вријеме некаквих ратних дејстава.

„Икона има одређену сентименталну вриједност, али и вриједност на основу тога што је у питању православна освештана икона, али нема никакву значајнију материјалну вриједост“, рекао је Ковачевић за РТРС.

Навео је да свако може лако провјерити да таквих икона има много на интернету и на еБаy, те да је њихова цијена око 100 до 200 евра.

„Оно што је посебно важно у свему овоме јесте да не постоји потрага за том иконом било гдје у било каквој евиденцији или било каквој бази података. Јавности је познато да постоји Интерполова база од 1951. године, успостваљена након Другог свјетског рата када је велики број умјетнина отуђен и за којим је трагано. Та база је и те како детаљна и на њој се налази хиљаде артефаката из БиХ, али ове иконе ту нема“, објаснио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, икона није никада представљала било какву културну баштину нити се ради о било каквом украденом културном благу.

„Све су то најобичније спекулације, за које нико није понудио било какав доказ, али је потпуно јасно да је намјера била искључиво политичка“, истакао је Ковачевић.

Нагласио је да односи Републике Српске и Русије дефинитивно нису нарушени, те да је посјета Лаврова била доказ добрих односа Српске и Руске Федерације.

Он је подсјетио да је Амбасада Украјине у БиХ упутила дипломатску ноту Министарству иностраних послова у Савјету министара, које је Предсједништво упознало с том нотом.

„Ми смо одговорили Министарству и од њих тражили да питања која смо доставили у том одговору предоче у виду ноте Амбасади Украјине. Ми Украјину сматрамо пријатељском земљом, никада нисмо урадили било шта против Украјине, али јако је битно истаћи да сматрамо да ништа од свега онога што је наведено у ноти Амбасаде Украјине није потркијепљено чињеницама“, рекао је Ковачевић.

Из тог разлога, каже Ковачевић, тражи се и да одговоре на основу чега тврде да је у питању икона која је културно благо Украјине.

„Све од информација које су они у тој ноти написали је засновано на спекулацијама и искључиво на ономе што су људи без икаквих доказа и поткрепљујућих чињеница писали на интернету. Колико је нама познато, прегледавајући све могуће базе, та икона се не налази ни у каквој бази културних блага или блага која су отуђена и за којима се трага“, нагласио је Ковачевић.

Он је напоменуо да је приликом извјештавања о том поклону направљена материјална грешка када је нетачно написано да је икона из Луганска, те да су на основу тога многи почели да пишу.

Ковачевић је указао на чињеницу да се сваки пут кад год се помињу односи Руске Федерације са Републиком Српском и БиХ појављује прича о такозваном малигном руском утицају у БиХ, који, како је навео, не постоји.

„У том контексту је креирана и цијела ова афера и хајка у вези с поклоном Милорада Додика Сергеју Лаврову. Нама је јасно да је (министар иностраних послова) Бисера Турковић једва дочекала да направи нову аферу и сакрије своју аферу када је Додика упоредила с Адофлом Хитлером, а сав народ Републике Српске с нацистима“, објаснио је Ковачевић.

Он је додао да је потпуно јасно да су „политичка и обавјештајна структура у Сарајеву“ једва дочекале да прикрију дипломатски скандал који су изазвали друга два члана Предсједништва Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, када су одбили да се појаве на договореном састанак с Лавровом.

„Оно што нас је мало изненадило јесте реакција опозиције из Републике Српске која је брже боље потрчала да стане у ред оних који су пљували на односе Републике Српске и Руске Федерације“, рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, како год се понаша Сарајево тако се понаша и опозиција у Републици Српској.

„То није нешто што је добро за Републику Српску, али је битно да смо ми тога свјесни и да су грађани тога свјесни“, истакао је Ковачевић.   

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар