Странке

Ковачевић: Предсједништво БиХ усвојило Програм реформи БиХ, а не АНП за НАТО

„НИ НА КОЈИ НАЧИН НИСМО ОДСТУПИЛИ ОД РЕЗОЛУЦИЈЕ О ВОЈНОЈ НЕУТРАЛНОСТИ“
  • Портпарол СНСД Радован КОВАЧЕВИЋ: Годишњи национални програм нити је усвојен, нити је договорено да ће бити усвојен. Програм реформи ће дан послије именовања Савјета министара у Представничком дому бити послан у Брисел. Он не предвиђа чланство у НАТО и не може се сматрати АНП-ом, чиме престаје процес приближавања БиХ НАТО савезу
  • Програм реформи БиХ предвиђа сарадњу БиХ и НАТО-а по принципу који имају земље које нису чланице овог савеза, нити имају амбицију да то буду. Ни БиХ, а ни Република Српска, неће сарађивати са НАТО савезом више него што сарађује Србија

ПРОГРАМ реформи БиХ, који је усвојен на данашњој ванредној сједници Предсједништва БиХ, представља први документ од 2005. године који је усвојен на званичном нивоу а да не тежи нити прејудицира да БиХ постане чланице НАТО савеза, што се може сматрати великим успјехом Републике Српске, изјавио је Срни портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

„Предсједништво БиХ је усвојило Програм реформи БиХ, а не Годишњи национални програм /АНП/. Тај документ нити је усвојен, нити је договорено да ће бити усвојен. Чланови Предсједништва БиХ договорили су да ће Програм реформи дан послије именовања Савјета министара у Представничком дому бити послан у Брисел. Он не предвиђа чланство у НАТО и не може се сматрати АНП-ом, чиме престаје процес приближавања БиХ НАТО савезу“, нагласио је Ковачевић.

Он је појаснио да Програм реформи БиХ предвиђа сарадњу БиХ и НАТО-а по принципу који имају земље које нису чланице овог савеза, нити имају амбицију да то буду, укључујући и Републику Србију.

„Ни БиХ, а самим тим ни Република Српска, неће сарађивати са НАТО савезом више него што сарађује Србија и ово је први документ од 2005. године који је усвојен на званичном нивоу а који не тежи нити прејудицира да БиХ постане чланице тог савеза“, истакао је Ковачевић.

Он је додао да ће за сваки будући аранжман БиХ са НАТО савезом бити потребна сагласност свих у БиХ.

„СНСД је све вријеме говорио да не подржава чланство Републике Српске и БиХ у НАТО, али није против сарадње и од тога нисмо одступили ни данашњим договором у Предсједништву БиХ, нити смо на било који начин прекршили Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности“, нагласио је Ковачевић.

Он је поновио да је договорено да БиХ наставља сарадњу са НАТО, али да не иде у чланство.

Ковачевић је рекао и да је данашњим именовањем Зорана Тегелтије као кандидата за предсједавајућег Савјета министара потврђено да је годину дана узалуд кочена имплементација изборне воље грађана Републике Српске.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар