Странке

Ковачевић: Шаровић је политички пироман који се лажно представља као ватрогасац

„СДС ЈЕ – УЗ ПДП – ЈЕДИНА СТРАНКА У СРПСКОЈ КОЈА ЈЕ УВИЈЕК ГЛАСАЛА ЗА НАТО“

Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

  • „У Републици Српској је 2005. године, за вријеме власти СДС-а и ПДП-а, у Народној скупштини усвојена Декларација о стратешком опредјељењу Републике Српске у систему одбране БиХ у којој је јасно дефинисано да је стратешки циљ и БиХ и Републике Српске интеграција у НАТО… За четири године, колико су представници СДС-а и ПДП-а сједили у Савјету министара, никада нису смјели да ставе на дневни ред АНП и гласају против њега
  • „Истина је и да су посланици СНСД, тада као представници опозиције, подржали ту декларацију, а и да су представници Српске из СНСД у заједничким институцијама БиХ поштовали ту декларацију из 2005. године. Међутим, све је то, на срећ,у зауставио Милорад Додик који је МАП и АНП заувијек послао у прошлост и усвојио документ којим је односе БиХ и НАТО у потпуности преформулисао и свео их искључиво на сарадњу и јасно дефинисао да се пут БиХ према НАТО више не прејудицира, те да би за евентуално чланство БиХ у НАТО морала бити потребна нека нова одлука Републике Српске и њених представника у заједничким институција БиХ

ИЗЈАВЕ Мирка Шаровића и СДС-а о односу према НАТОда нису трагичне биле би смијешне и звуче као да се пироман лажно представља како је у ствари ватрогасац, изјавио је Срни портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Суштина је у томе да је СДС, уз ПДП, једина политичка странка у Републици Српској која је гласала за НАТО, а никада против НАТО-а. Морамо подсјетити јавност у Републици Српској да је 2005. године, за вријеме власти СДС-а и ПДП-а, у Народној скупштини усвојена Декларација о стратешком опредјељењу Републике Српске у систему одбране БиХ у којој је јасно дефинисано да је стратешки циљ и БиХ и Републике Српске интеграција у НАТО“, подсјетио је Ковачевић.

Он је навео да је касније у заједничким институцијама БиХ, тадашњи члан Предсједништва БиХ Борислав Паравац, који је долазио из СДС-а, званично на Предсједништву и у институцијама БиХ поставио НАТО интеграције као највиши спољнополитички приоритете БиХ.

То је истина и то су чињенице. Морам да будем до краја искрен и да кажем да су и посланици СНСД-а, тада као представници опозиције, подржали ту декларацију и да су касније представници Републике Српске који су долазили из СНСД-а у заједничким институцијама БиХ поштовали ту декларацију Народне скупштине из 2005. године“, рекао је Ковачевић.

Он је навео да је тако било све до 2017. године када је Народна скупштина Републике Српске усвојила Резолуцију о заштити уставног поретка Републике Српске и проглашењу војне неутралности, за коју су тада гласали посланици СНСД-а и свих владајућих странака из Републике Српске, за разлику од посланика СДС-а и ПДП-а који су тада напустили парламент Српске, јер како каже, „нису смјели ни да гласају о томе из страха од својих страних ментора и тутора“.

У том смислу, истакао је Ковачевић, потпуно је лицемјерно слушати Мирка Шаровића о томе да су он или СДС за војну неутралност, с обзиром на то да су увијек гласали за НАТО интеграције, а да су „побјегли из сале Народне скупштине када су имали прилику да гласају о војној неутралности“.

Ковачевић је оцијенио да је веома битно подсјетити да за четири године, колико су представници СДС-а и ПДП-а сједили у Савјету министара, никада нису смјели да ставе на дневни ред АНП и гласају против њега и тиме јасно покажу какав је њихов однос према том питању.

Напротив, истакао је портпарол СНСД-а, оно што су они урадили јесте да је /тадашњи члан Предсједништва БиХ/ Младен Иванић у Стретегији спољне политике БиХ, послије усвајања Резолуције о проглашењу војне неутралности у Народној скупштини Републике Српске, рекао да су МАП и АНП дио консензуса у БиХ и стратешки циљ БиХ.

Све то је на срећу зауставио Милорад Додик који је МАП и АНП заувијек послао у прошлост и усвојио документ којим је односе БиХ и НАТО у потпуности преформулисао и свео их искључиво на сарадњу и јасно дефинисао да се пут БиХ према НАТО више не прејудицира, те да би за евентуално чланство БиХ у НАТО морала бити потребна нека нова одлука Републике Српске и њених представника у заједничким институција БиХ“, нагласио је Ковачевић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар