Странке

Крајишник посавјетовао врху СДС да прво консолидује странку па нешто мијења у руководству

БИВШИ ПРЕДСЈЕДНИК СКУПШТИНЕ РС ОБРАТИО МУ СЕ ПИСМОМ У ИМЕ ГРУПЕ ОСНИВАЧА СТРАНКЕ
  • „Постоји велика опасност да би, ако би извршили замену само председника, поделили Странку. Најмање што би нам се могло приговорити да је сјахао Мурта узјахао Курта“
  • „Ко да врши консолидацију Странке? Пошто постоје две стране добро би било да буду у тиму за консолидацију по два члана из једне и из друге стране + један (ако би могло да буде условно речено) неутралан. Препоручљиво је да би требало у тој групи свакако да буду г. Говедарица и г. Бјелица, који су сад у јавности најекспониранији“

НА БУРНОЈ сједници Скупштине СДС-а, Вукота Говедарица је читао писмо Момчила Крајишника, бившег предсједника Народне Скупштине Републике Српске и једног од оснивача СДС-а.

Поједини чланови СДС-а су замјерили Говедарици на одлуци да забрани улазак члановима странке из Челинца јер је то супротност онога што је Крајишник поручио у писму.

Текст писма Момчила Крајишника

„ГРУПА оснивача СДС-а, забринута за стање у странци, с најбољом намером, да би се стање поправило, предлаже члановима Скупштине следеће активности.

Први задатак би требао бити да се нађе одговор на питање: „Хоћемо ли се наставити свађати, или постићи СДС-ово јединство?“

Одговор изгледа једноставан јер би тешко било оправдали став да смо се определили за свађу и рат. За рат се опредељују људи који су исцрпили све могућности да на миран начин реше неки конфликт.

У нашем случају би то значило да смо опредељени да постигнемо „СДС-овско помирење“. И то помирење између оних који би желели да дође до промене на челу Странке и оних који се са променом не слажу.

Да би се то постигло изабран је начин да се о поверењу изјасни Скупштина Странке. Нејасно је да ли би се само гласало о поверењу председнику странке или целом председништву. И није спорно, да се у ситуацији, када су поремећени односи у Странци, тражи арбитража чланова Скупштине. Питање је само кад то чинити и да ли би требало вршити проверу само председника или свих чланова Председништва?

У ситуацији кад би одлучили да заменимо све чланове Председништва, онда се поставља питање: ко ће их заменити?

Једини логичан одговор је да би до сада најугледније и најафирмисаније наше чланове морали заменити са мање афирмисаним.

А у ситуацији када би се одлучили да се замени само председник, онда би, осим председника, сви потпредседници остали на својим местима а само један од њих евентуално изабран за председника. Постоји велика опасност да би, ако би извршили замену само председника, поделили Странку. Најмање што би нам се могло приговорити да је сјахао Мурта узјахао Курта.

Све указује да проверу ни самом председнику него и свим члановима председништва не би требало вршити сада него после консолидације Странке и проведених нових избора на којима би сви имали једнаке шансе.

Ко да врши консолидацију Странке? Пошто постоје две стране добро би било да буду у тиму за консолидацију по два члана из једне и из друге стране + један (ако би могло да буде условно речено) неутралан. Препоручљиво је да би требало у тој групи свакако да буду г. Говедарица и г. Бјелица, који су сад у јавности најекспониранији.“

(атв)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар