Странке

Постизборни протест опозиције у Бањалуци у знаку „отпорашких песница“

ОКУПИЛО СЕ МАЊЕ ОД 5.000 ЉУДИ, ОРГАНИЗАТОРИ МАХАЛИ СА 30.000
  • Бранислав БОРЕНОВИЋ: „Нема прекрајања изборне воље грађана. Треба отворити све вреће и утврдити истину“
  • Јелена ТРИВИЋ: Трајаће ова борба. Ја немам право да будем уморна и да одустанем. Немам право да се повучем и нећу им се повући!
  • Небојша ВУКАНОВИЋ Обратио се и Кристијану Шмиту зато што је рекао да су на изборима биле само мање неправилности: „Иди у Њемачку. Аусвајс! За правду ћу се борити блокадом путева, ауто-путева, ако треба“

УЈЕДИЊЕНА опозиција, која је покушала да свог кандидата за председника Републике Српске Јелену Тривић прогласи за побједника прије завршетка бројања гласова, исту `радњу` наставила је у виду постизборног протеста својих присталица.

У сентру Бањалуке их се окупило мање од 5000. То је било у Парку Младен Стојановић, након чега је формирана колона која је мирном шетњом дошла до Трга Крајине, гдје су наступили опозициони лидери.

На протесту су, поред Тривић, били предсједници СДС-а Мирко Шаровић, ПДП-а Бранислав Бореновић.

Многи учесници протеста демонстративно су уздизали своје „отпорашке песнице“, а аједничка порука им је била: Тривић је изборни побједник, али је покрадена – не одустајемо.

Бореновић је рекао да „треба издржати у правној и демократској борби до коначног циља“

– Нема прекрајања изборне воље грађана. Треба отворити све вреће и утврдити истину – нагласио је.

И наставио: „Хајде да цијела Српска каже да је предсједник Републике Српске Тривић Јелена! Дошли су наши пријатељи из цијеле Српске. Велика захвалност народној полицији која је издржала притисак и није забранила овај скуп !“

Узевши ријеч, Тривић је поручила „да крађу никада признати неће“:

– Нисам покрадена ја већ народ Републике Српске. Захваљујем се свима који су изашли вечерас да бране уставни поредак Српске. Трајаће ова борба. Ја немам право да будем уморна и да одустанем. Немам право да се повучем и нећу им се повући!“

Навела је да су она и њен изборни штаб „поднијели низ пријава због изборне крађе“, а да је „вечерашње окупљање чин слободне воље грађана“.

Додала је да ће „искористити сваку могућност у доказивању истине“.

– Живјела Република Српска – поручила је Тривићева.

Замјеник предсједника СДС Милан Радовић рекао је да су се „окупили овдје због Јелене Тривић како би одбранили гласове које је она добила“.

– Овдје се брани воља народа. Желим да им поручим да смо прошетали јер нико не може зауставити народ и борбу за правду – рекао је Радовић.

Предсједник Листе За правду и ред Небојша Вукановић нагласио је да никада неће издати подршку народа.

Обратио се и Кристијану Шмиту који је рекао да су на изборима биле само мање неправилности.

– Иди у Њемачку. Аусвајс! – поручио је.

Рекао је да ће се „за правду борити блокадом путева, ауто-путева, ако треба“.

– Раније сам рекао да сам спреман 13 дана бити у притвору. Сада вам кажем, можете ми дати 30 дана притвора, али ме нећете зауставити. Нека буде борба непрестана – поручио је Вукановић.

Присутнима су се обратили и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, члан Предсједништва СДС-а Милан Миличевић, градоначелник Бањалуке и предсједник бањалучког Градског одбора ПДП-а Драшко Станивуковић, те посланик СДС-а у Народној скупштини Српске Дарко Бабаљ.

Из Полицијске управе Бањалука саопштено је током одржавања скупа да, према процјенама, скупу присуствује око 2.500 учесника, а Бореновић је рекао да их је 30.000.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић и Јелена Тривић јуче су Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ предали захтјев за поновно бројање гласова за предсједника Српске.

У трци за предсједника Републике Српске, на основу 97,28% одсто обрађених бирачких мјеста води кандидат СНСД Милорад Додик са освојених 287.662 гласа, односно 48.18 одсто. Јелена Тривић освојила је 259.326 гласа или 43.43 одсто

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар