Странке

Радојичић: Сарајевски политички круг насрће на Српску јер се узда у међународну интервенцију

МОГУЋЕ СУ И ДРУГЕ КОМПЛИКАЦИЈЕ ЗБОГ ОДБИЈАЊА СРПСКЕ И СРБИЈЕ ДА ИДУ У НАТО
  • Функционер СНСД и градоначелник Бањалуке Игор РАДОЈИЧИЋ: „Уставни суд може да оцјењује усклађеност са Уставом БиХ, а не да оцјењује Устав. Република Српска је у Уставу БиХ, уставна категорија и категорија у Дејтонском споразуму. Са тог аспекта таква врста захтјева према Уставном суду би била недопуштена или би је требало одбацити“
  • Према његовим ријечима, могло би доћи до нечега  сличног ономе што се дешавало у случају „Сејдић и Финци“, до обраћања Европском суду за људска права који је већ обарао одређене одредбе Устава БиХ када је ријеч о избору члана Предсједништва БиХ. Претпостављам да је то крајња инстанца према којој жели да иде сарајевски политички круг, надајући се да ће међународна политика, посредством Европског суда за људска права, утицати на овај случај“

ГРАДОНАЧЕЛНИК Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да најаву СДА да ће покренути иницијативу за преиспитивање назива Република Српска пред Уставним судом БиХ види као надање сарајевског политичког круга у међународну интервенцију.

Радојичић је истакао да међународна интервенција може бити у три облика.

„Један облик је путем међународних судија у Уставном суду који би, као и у неким другим одлукама, изашли ван оквира мандата и радили нешто што не би требало“, рекао је Срни Радојичић.

Према његовим ријечима, други облик би био сличан ономе што се дешавало у случају „Сејдић и Финци“, а то је обраћање Европском суду за људска права који је већ обарао одређене одредбе Устава БиХ када је ријеч о избору члана Предсједништва БиХ.

„Претпостављам да је то крајња инстанца према којој жели да иде сарајевски политички круг, надајући се да ће међународна политика, посредством Европског суда за људска права, утицати на овај случај“, нагласио је Радојичић, који је и функционер СНСД-а.

Он је додао да је то у вези са трећим обликом, који подразумијева повећан притисак за улазак БиХ у НАТО.

„Повећан отпор Србије и Републике Српске том покушају ће изазивати друге врсте политичких проблема, укључујући и напад на назив Република Српска и разне друге политичке компликације које су могуће. Сви облици се своде на међународну политику и међународни утицај у БиХ. Мислим да ће у том случају над правним одлукама потпуно доминирати међународни политички интереси“, оцијенио је Радојичић.

Он је подсјетио да ово није нова тема, те да је више пута актуелизована, али да до сада није био поднесен захтјев у формалном смислу.

„Не видим пријетњу у првој степеници, односно у формалноправном аспекту, иако са Уставним судом БиХ никада не знате јер се тамо налази троје страних судија. Са формалноправног аспекта, Уставни суд може да оцјењује усклађеност са Уставом БиХ, а не да оцјењује Устав. Република Српска је у Уставу БиХ, уставна категорија и категорија у Дејтонском споразуму. Са тог аспекта таква врста захтјева према Уставном суду би била недопуштена или би је требало одбацити“, самтра Радојичић.

СДА је јуче саопштила да ће путем својих представника у институцијама БиХ покренути правну процедуру пред Уставним судом БиХ ради преиспитивања назива Република Српска.

(Срна)

 

1 коментар

Кликни овде да поставиш коментар