Одабрано Странке

СДС и ПДП чекају приједлоге власти поводом „Инцковог закона“

МАЗАЛИЦА: НИКАД НЕМАЈУ НИКАКАВ ПРИЈЕДЛОГ – СТАЛНО САМО КРИТИКУЈУ
  • Нећемо да пренесемо одговорност на опозицију. Има да се испрси онај ко је ово све предложио и да нам каже шта ћемо сад. А ми ћемо онда одговорити шта ћемо радити – поручио је Мирко Шаровић, предсједник СДС
  • ПДП: Приједлог Александра Вучића је разуман. Потребно је обезбиједити несметано функционисање институција БиХ, али само рјешавањем питања измјена Кривичног закона, које су наметнуте Инцковом одлуком. Док се то не деси и док не буде пронађено рјешење прихватљиво за Српскунеће бити створени услови за повратак у заједничке институције

О МОГУЋЕМ повратку српских представника у заједничке институције огласили су се и из опозиционих СДС и ПДП, међутим поново без јасног става.

Кажу да о томе може одлучити једино Народна скупштина, а да приједлог о наредним корацима очекују од Милорада Додика и владајуће коалиције. Тек након тога ће се одредити, а све њихове одлуке биће, кажу, координисане.

Лидери СДС-а и ПДП-а, Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић, након састанка страначких делегација, нису понудили рјешење за враћање у заједничке институције. То траже да уради СНСД, заједно са СДА и ХДЗ.

Конкретан приједлог, о којем би се изјаснили, кажу, још нису добили.

– Нећемо да пренесемо одговорност на опозицију. Има да се испрси онај ко је ово све предложио и да нам каже шта ћемо сад. А ми ћемо онда одговорити шта ћемо радити – поручио је Мирко Шаровић, предсједник СДС-а.

У ПДП-у сматрају да је приједлог Александра Вучића разуман и да је потребно обезбиједити несметано функционисање институција БиХ, али само рјешавањем питања измјена Кривичног закона, које су наметнуте Инцковом одлуком. Док се то не деси и док не буде пронађено рјешење прихватљиво за Српску, неће, кажу, бити створени услови за повратак у заједничке институције.

– Немамо нити један приједлог како да формално заобиђемо питање наметнутог Инцковог закона и са те стране позивам владајућу коалицију СНСД-СДА-ХДЗ да нам дају приједлог – истакао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

У владајућој коалицији кажу да СДС и ПДП бјеже од одговорности и да зато немају никакав конкретан приједлог.

– Нису рекли ниједан приједлог како да дођемо до измјена Кривичног закона, да направимо можда договор са представницима Бошњака, него су само рекли – ми ћемо чекати приједлог. Па да ли можемо од њих некада очекивати приједлог или само критику и то у ситуацијама када смо изложени притисцима? – пита се Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Коначну ријеч даће Народна скупштина, која би, према најавама, требало да буде одржана у наредном мјесецу.

Опозиција најављује да ће, каква год да буде, ту одлуку поштовати.

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=460386

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар