Одабрано Странке

Скупштинска већина у Бањалуци више него резервисана према Станивуковићевом плану задуживања

ГРАДОНАЧЕЛНИК ИНИЦИРАО УЗИМАЊЕ ШЕСТ МИЛИОНА КРЕДИТА ЗА СЕДАМ ПРОЈЕКАТА
  • Драган МИЛАНОВИЋ, шеф Клуба одборника ПДП у Скупштини Бањалуке: Задуживање је потребно јер је саобраћајна и комунална инфраструктура недовољно развијена и опредјељење Градске управе је да се што брже и што више уради у што краћем року
  • Одборник СП у Скупштини града Драган БАЊАЦ: Парадоксално је што је у градској каси од претходне администрације остало 17 милиона суфицита, а град се задужује додатних шест милиона. А на реализацију предложених пројеката ће се чекати бар двије године. А до почетка рада багера град ће морати да плати 480-500 хиљада камата

ГРАД Бањалука задужиће се шест милиона реализацију седам пројеката, а почетак радова могућ је тек за двије године.

За делегиране пројекте, које назива капиталним, градска администрација нема пројектно-техничку документацију, упозоравају из скупштинске већине.

Додају да Станивуковић иступа исхитрено и без договора, не ослушкује потребе грађана. Представници мјесних заједница потврђују – нисмо питани за кључне проблеме.

До бањалучке мјесне заједнице Доња Кола, удаљене 10 километара од центра Бањалуке, аутобус долази само ако возило из супротног смјера сиђе са асфалтираног дијела коловоза.

– Имамо путни правац Српске Топлице-МЗ Доња Кола-Дедић локва који је никакав. Ту пролази аутобус, доводи ђаке у школу Српске Топлице, раднике враћа, путем не може проћи луксузно ауто, а камоли аутобус – каже Милан Ђукић предсједник Савјета МЗ Доња Кола.

Мјештани Доњих Кола муку муче и са водом. Годинама воду црпу из оближњег базена чија кубикажа није довољна за сва домаћинства. Протеклог љета без капи воде били су два мјесеца.

– Ове године је преко 100 цистерни воде уплаћено, довозили су ватрогасно и водовод, тако да се одмах види колики је проблем вода – сматра предсједник Савјета МЗ Доња Кола.

О овим проблемима, Ђукић је, заједно са представницима 56 градских и приградских мјесних заједница, разговарао са предсједником градске скупштине, Младеном Илићем. Станивуковић није слушао, нити тражио глас грађана.

За унапређење саобраћајне и комуналне инфраструктуре, градска каса, како је планирано, у овој години требало би да буде тежа за шест милиона. Задужење града продајом обвезница предвиђено је нацртом ребаланса буџета, за шта је Станивуковић припремио и приједлог Одлуке.

– Разлог за то је што је саобраћајна и комунална инфраструктура недовољно развијена и опредјељење Градске управе је да се што брже и што више уради у што краћем року – рекао је Драган Милановић, шеф Клуба одборника ПДП-а у Скупштини града Бањалука.

Парадоксално је, каже одборник СП у Скупштини града, Драган Бањац, што је у градској каси, захваљујући претходној администрацији, 17 милиона суфицита, а град се задужује додатних шест милиона. За њихов утрошак није консултована ни скупштинска већина. Исхитрене Станивуковићеве одлуке које се сервирају без договора, упозорава Бањац, резултују „пројектима без пројеката“.

Реконструкција улица у бањалучким приградским насељима, каже, јесте приоритет, али за то град нема пројектно-техничку документацију. Бањалучани ће на почетак радова, објашњава Бањац, чекати бар двије године.

– Ови путни правци, понављам, у наредне двије године се то не може урадити кад би све ишло како треба: кад би грађани били сагласни да дају своје парцеле за проширење, кад би Влада дала сагласност да је утврђен јавни интерес, кад би била урађена грађевинска дозвола и расписана процедура за израду пројекта – рекао је Драган Бањац, одборник СП у Скупштини града Бањалука.

А без стечених услова, то јест – пројектне документације, нема ни предрачуна. Ипак, Станивуковић је пред одборнике бацио округле цифре.

Бањац пита откуда пројекције без предрачуна? Подсјећа да ће до првих багера Бањалучани отплатити камату од 500 хиљада марака:

– Ми сада да се задужимо шест милиона по четири посто камате, да имамо грејс период од двије године на који плаћамо само камату. То значи да ћемо до почетка радова вратити између 480 и 500 хиљада камата, а нећемо почети ништа да радимо – додао је Бањац.

Представници Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града незадовољни су Нацртом ребаланса буџета, јер, како наводе, приказује самовољу појединца, а не потребе грађана.

Градоначелника позивају на договор прије сједнице градског парламента, која је заказана за уторак, 21. септембар.

https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=446101

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар