Странке

СНСД ће предложити закон о поријеклу имовине и порезу на незаконито стечену

ДОДИК: РАЗЛОГ ЗА ДОНОШЕЊЕ ЗАКОНА ЈЕ И ТО ДА СЕ СТАНЕ НА ПУТ СПЕКУЛАЦИЈАМА
  • Према приједлогу закона, лица која су под сумњом да су незаконито стекла имовину – требало би сама да доказују поријекло такве имовине, а ако се утврди да је незаконито стечена – слиједи судски поступак
  • Као и у Србији, на удару ће се наћи сви они за које се посумња или утврди да, за највише три узастопне календарске године, имају разлику изнад 150.000 евра између увећања имовине и пријављених прихода

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД-а, рекао је да ће ова странка предложити доношења закона о поријеклу имовине и порезу на незаконито стечену имовину сличан ономе какав се у Србији већ примјењује.

Утврђена је прва верзија Приједлога закона о поријеклу имовине, а његов нацрт би се већ у марту нашао на сједници Народне скупштине Републике Српске„, рекао је Додик додајући да је повод доношења оваквог закона то да би се прекинуле бројне спекулације о таквој имовини.

Према приједлогу, она лица која су под сумњом да су незаконито стекла имовину требало би сама да доказују поријекло такве имовине, а ако се утврди да је незаконито стечена, слиједи судски поступак.     

Додик је рекао да очекује да овај закон буде примјењив већ од маја те да ће онај за кога се утврди да има нелегално стечену имовину платити порез на ту имовину, а онда бити и кривично гоњен.

Подсјећања ради, „Независне новине“ су још у августу прошле године објавиле да је Радна група Владе Републике Српске за израду закона о испитивању поријекла имовине урадила радну верзију закона на основу којег ће бити могуће испитати имовину становника Републике Српске, а у највећем дијелу такво законско рјешење слично је ономе у Србији.

Као и у Србији, у Републици Српској закон о испитивању поријекла имовине требало би да спроводи Пореска управа Републике Српске, у оквиру које ће бити формирано и посебно одјељење.

Једна од дилема када је закон рађен у Републици Српској била је да ли се тај закон о испитивању поријекла имовине односи на све грађане или само на функционере, а на крају је одлучено да се односи на све, јер, примјера ради, функционери у неком тренутку могу своју имовину преписати на неко треће лице, мада је то још могуће промијенити, односно да Влада Републике Српске као предлагач тражи да се то само односи на функционере.

Према закону о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу који је усвојен у Србији, на удару ће се наћи сви они за које се посумња или утврди да, за највише три узастопне календарске године, имају разлику изнад 150.000 евра између увећања имовине и пријављених прихода, а ко ће бити провјераван, биће утврђено годишњим смјерницама које доноси директор Пореске управе.

Иначе, прича о закону о испитивању поријекла имовине траје већ неколико година, а већ једном је обаран пред Народном скупштином Републике Српске, када га је предложила опозиција, која је инсистирала на његовом усвајању. Након тога, власт је обећала да ће предложити и усвојити закон о испитивању поријекла имовине, а у новембру 2019. године Влада Републике Српске формирала је и радну групу којој је задатак био да предложи нацрт таквог закона.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар