Странке

СНСД и Српски клуб упутили Представничком дому ПС БиХ приједлог закона о забрани злоупотребе појма геноцид

КАЗНЕ ОД ШЕСТ МЈЕСЕЦИ ДО ПЕТ ГОДИНА ЗА ПОЈЕДИНЦЕ, А НАЈМАЊЕ ТРИ ГОДИНЕ ЗА ФУНКЦИОНЕРЕ
  • Шеф клуба посланика СНСД Сњежана Новаковић Бурсаћ: Предвиђено је да санкцијама подлијеже свако ко на било који начин учини јавно доступним текстове, слике или неко друго представљање идеја о геноциду омаловажавајући или излажући поругама било који ентитет, БиХ или чланове групе лица или народ, те у неприличан контекст доведе тај појам у контекст ентитета, народа или државе

ШЕФ Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да су СНСД и Српски клуб данас у парламентарну процедуру упутили Приједлог закона о забрани злоупотребе појма геноцид.

„Ријеч је о поштовању закључка Народне скупштине Републике Српске, а суштински о покушају да се манипулације и злоупотреба овог појма спријечи и законски регулише и забране злоупотребе и манипулације овим појмом које се дешавају годинама, нарочито у политичке сврхе и када се жели потпуно неправедно и неприлично квалификовати како један ентитет, тако и један народ“, навела је Новаковић Бурсаћева.

Она је појаснила да је законским приједлогом предвиђено да санкцијама подлијеже свако ко на било који начин учини јавно доступним неке текстове, слике или неко друго представљање идеја о геноциду омаловажавајући или излажући поругама било који ентитет, БиХ или чланове групе лица или народ, те у неприличан контекст доведе тај појам у контекст ентитета, народа или државе.

„Уколико је ријеч о неком, условно речено, обичном грађанину подлијеже једној врсти санкција, а тежој врсти санкција уколико је потенцијални починилац тог кривичног дјела неко изабрано, односно именовано лице или функционер или запослено лице у институцијама“, навела је Новаковић Бурсаћева.

Она је прецизирала да су предвиђене казне од шест мјесеци до пет година за грађане, а од најмање три године за изабрана или именована лица или службенике.

„Ријеч је о посебном закону, законском рјешењу лекс специјалис из различитих разлога и заиста ћемо видјети да ли су заиста искрене изјаве појединих политичара да су спремни да једну од тема које нам се у јавности презентују на веома лош начин и да та тешка питања ставимо у законске оквире“, напоменула је Новаковић Бурсаћева.

Коментаришући тврдње предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Дениса Звиздића да је ријеч о „новом облику негирања геноцида јер не постоји идеја о геноциду како то стоји у закону него да постоји само злочин геноцида, те да је претварање пресуђеног геноцида у идеју о геноциду, негирање геноцида“, Новаковић Бурсаћева је истакла да је ријеч о Звиздићевој перцепцији.

„Звиздићева перцепција је једно, а историјски утврђене чињенице су нешто друго. У историјско утврђивање чињеница спадају и анализе пресуда, али прије свега научно заснован приступ и квалификације које из тог научног приступа произилазе. Видјећемо колико ко има искрене ставове о томе, укључујући и Звиздића када се буде расправљало о овом закону“, напоменула је Новаковић Бурсаћева.

Она је нагласила да очекује да ће се овај законски приједлог наћи на наредној сједници Представничког дома и да не види разлога да се о њему не расправља.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар