Странке

СНСД поднио жалбу Апелационом вијећу Суда БиХ на „срамну и незакониту одлуку ЦИК“

КОВАЧЕВИЋ: ПОДНИЈЕЛИ СМО И КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ ПЕТ ЧЛАНОВА ЦИК КОЈИ СУ ЗА ЊУ ГЛАСАЛИ
  • Портпарол СНСД Радован КОВАЧЕВИЋ: Људи који су блиски СДА и ДФ-у Жељка Комшића онакву одлуку су донијели зато што је СНСД умјесто „Осмице“ одабрао Осморку. СНСД очекује да ће Апелационо вијећа Суда БиХ доказати да није под политичком контролом поменуте коалиције и да ће барем једном донијети одлуку у складу са правом и законом. У том случају ће бити потпуно јасно да ће уважити жалбу и потврдити избор четири делегата из СНСД у Клуб Срба у Дому народа парламента БиХ
  • На гласању за Дом народа била су 82 важећа и један неважећи листић. На неважећем листићу, који је поништен, умјесто у предвиђени квадратић крај назива ПДП-а као странке, био је прецртан назив те партије. ЦИК БиХ признао је тај спорни 12. глас за ПДП-овог делегата Ненада Вуковића

СНСД је 7. децембра званично предао Апелационом вијећу Суда БиХ жалбу на срамну и незакониту одлуку Централне изборне комисије БиХ у процесу избора делегата из Републике Српске у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, као и кривичне пријаве против пет чланове ЦИК-а који су за такву одлуку гласали, рекао је портпарол ове странке Радован Ковачевић.

Нагласио је да је у потпуности увјерен да је ријеч о искључиво политичкој одлуци на какву ЦИК према закону није имао право.

– Потпуно је сигурно да је ријеч о томе да су људи који су блиски СДА и ДФ-у Жељка Комшића овакву одлуку донијели зато што је СНСД умјесто „Осмице“ одабрао Осморку – истакао је Ковачевић.

Он је рекао да СНСД очекује да ће Апелационо вијећа Суда БиХ доказати да није под политичком контролом поменуте коалиције и да ће барем једном донијети одлуку у складу са правом и законом.

– У том случају ће бити потпуно јасно да ће уважити жалбу СНСД-а и да ће се потврдити избор четири делегата из СНСД-а у Клубу Срба у Дому народа парламента БиХ – рекао је Ковачевић за Срну.

Посланици Народне скупштине Републике Српске су на посебној сједници у четвртак, 1. децембра, одлучили да ће делегати у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из реда српског народа бити СНСД-ови Средоје Новић, Сњежана Новаковић Бурсаћ, Радован Ковачевић и Никола Шпирић, те СДС-ов Желимир Нешковић.

Предсједник Комисије Народне скупштине Српске за избор и именовања Илија Таминџија је, подносећи извјештај о гласању, рекао да су била 82 важећа и један неважећи листић. Сви посланици су гласали, односно њих 83.

На једном листићу, који је поништен, умјесто у предвиђени квадратић крај назива ПДП-а као странке, био је прецртан назив те партије.

ЦИК БиХ признао је тај спорни 12. глас за ПДП-овог делегата Ненада Вуковића, што значи да ће, ако жалба не буде уважена, о петом делегату из Републике Српске у Дому народа парламента БиХ одлучивати жријеб.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар