Stranke

Stevandić: BiH ne može biti suverena države sa stranim sudijama kao tutorima u pravosuđu

DODIK: MOGUĆE DA ĆE SRPSKA FORMIRANJE VLASTI USLOVITI ODLASKOM STRANACA IZ USTAVNOG SUDA BiH
  • Šef Srpskog kluba Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad STEVANDIĆ: „Ovi koji su nas uslovljavali stvarima koje ne postoje u Ustavu, kao što ne postoji godišnji nacionalni program /ANP/, sada treba da obrate pažnju na to da mi tražimo poštovanje Ustava i samim poštovanjem Ustava strane sudije moraju da odu“

PREDSJEDNIK Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je da je najava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će srpska strana, najvjerovatnije, usloviti formiranje vlasti odlaskom stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, zasnovana na Ustavu, kao i da nema suverene države sa stranim sudijama kao tutorima u pravosuđu.

„Ovi koji su nas uslovljavali stvarima koje ne postoje u Ustavu, kao što ne postoji godišnji nacionalni program /ANP/, sada treba da obrate pažnju na to da mi tražimo poštovanje Ustava i samim poštovanjem Ustava strane sudije moraju da odu“, rekao je Srni Stevandić povodom izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da „Dodik više ni sam ne zna gdje goni“ nakon što je rekao da će formiranje vlasti na nivou BiH, najvjerovatnije, usloviti odlaskom stranih sudija.

Stevandić je podsjetio da je predviđeno da nakon pet godina parlament BiH izglasa zakon kojim strane sudije više ne bi bile u Ustavnom sudu BiH, ali da nije ispoštovano to ustavno načelo.

„Njima se stalno produžava mandat, a da Parlamentarna skupština nije izglasala taj zakon. Produžavanje mandata uz saglasnost članova Predsjedništva BiH i Evropskog suda za ljudska prava nije ispoštovano do kraja i, prema tome, riječ je o kršenju Ustava“, rekao je Stevandić, koji je predsjednik Ujedinjene Srpske.

Prema njegovim riječima, osnovna stvar je da onaj ko hoće strane sudije neće vlastiti suverenitet.

On smatra i da onaj ko za to vrijeme nije izvršio obavezu da Parlamentarna skupština BiH izglasa zakon kojim će biti definisano na koji način će se birati trojica sudija u Ustavnom sudu BiH, nego i dalje taj suverenitet drži posredstvom stranaca, ne može da bude ozbiljan partner u državi.

Stevandić je naglasio da, kada se to riješi, onda mogu biti ozbiljni partneri.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar