Одабрано Свијет

Абазовић: Обновили смо захтјев Србији да нам изручи Светозара Маровића

ИНСИСТИРА ДА СЕ ТЕМЕЉНИ УГОВОР СА СПЦ ПОТПИШЕ НАКОН ИЗБОРА АМФИЛОХИЈЕВОГ НАСЉЕДНИКА
  • „За Црну Гору је од изузетне важности да води добросусједску политику са свима, а нарочито са Србијом. Током наредних мјесеци ћемо посјетити све земље региона“

ПОТПРЕДСЈЕДНИК Владе Црне Горе Дритан Абазовић оцијенио је да би најбоље било да се Темељни уговор са Српском православном цркву (СПЦ) потпише након избора митрополита црногорско-приморског, јер је то, како је указао, била жеља и преминулог митрополита Амфилохија.

Најважније је да се то питање ријеши на најбољи могући начин и у складу са Уставом Црне Горе“, рекао је Абазовић за београдски лист „Данас“.

Што се тиче уговора, како каже, намјера Владе је била – и приликом доношења актуелног Закона о слободи вероисповијести, да све вјерске заједнице – укључујући и СПЦ, буду дио јединственог правног поретка Црне Горе.

Потписивање уговора је корак у том правцу, а вјерујем да ће Влада – која уговор потписује у име свих грађана, схватити потребу да такав Уговор постане јаван и прије чина потписивања“, каже Абазовић.

Најважније је, истиче, да се то питање ријеши на најбољи могући начин и у складу са Уставом Црне Горе.

Абазовић је истакао да је за Црну Гору од изузетне важности да води добросусједску политику са свима, а нарочито са Србијом.

Радујем се скоријој посјети свим земљама региона, а жао ми је што пандемија корона вируса и рестрикције путовања успоравају те билатералне сусрете. Вјерујем да ћемо, већ до краја године, обићи све земље региона и важне партнерске земље у свијету. Као мала земља, Црна Гора може и треба да буде искрени пријатељ са свима“, рекао је Абазовић.

На питање како се ипак догодило да прије Србије посјети Косово, потпредсједник црногорске владе одговара да је на Косову боравио приликом одласка у службену посјету Републици Сјеверној Македонији.

Очекујем ускоро посјету свим земљама региона и позивам све грађане тих земаља да посјете Црну Гору током љетње туристичке сезоне“, каже Абазовић, не прецизирајући да ли је из Србије стигао било какав позив.

Када је ријеч о случају некадашњег високог функционера Црне Грое и предсједника Државне заједнице Србије и Црне Горе Светозара Маровића Абазовић каже да је Влада обновила захтјев за његово изручење и да се нада да ће са државом Србијом бити пронађен заједнички језик, а Маровић приведен правди.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар