Одабрано Свијет

Абазовић одбацио примједбе на текст Темељног уговора са СПЦ

ЊЕГОВА ВЛАДА ИМА ПОДРШКУ 45 ПОСЛАНИКА, А У СКУПШТИНИ ЦРНЕ ГОРЕ ИХ ЈЕ 81
  • Влада Црне Горе је на сједници 18. јула верификовала Темељни уговор који је усвојила 8. јула, иако су из Социјалдемократске партије (СДП) и Демократске партије социјалиста (ДПС) најавили повлачење своје подршке Влади уколико се то деси
  • У Уговору се, између осталог, за СПЦ признаје правни субјективитет и континуитет од 1219. године, СПЦ се дају јавно-правна овлаштења, а држава се обавезала да укњижи и неуписане непокретности у власништву епархија те цркве у Црној Гори

ПРЕДСЈЕДНИК црногорске Владе Дритан Абазовић одбио је све примједбе и сугестије на текст Темељног уговора са Српском православном црквом (СПЦ).

Из Кабинета премијера Црне Горе су појаснили да се на основу достављених примједби и сугестија на нацрт Темељног уговора као кључна спорна правна питања могу идентификовати природа уговора у смислу његове уставности и законитости, назив уговора, питање јавно-правних овлаштења и питање наводне „екстратериторијалности“.

Супротно досадашњој пракси, према којој процеси регулисања односа државе са другим вјерским заједницама нису били подвргнути било каквој врсти јавне расправе, нити су изазвали већу пажњу било стручне или лаичке јавности, питање регулисања односа са СПЦ-ом је одавно изашло из струковне сфере и постало предимензионирано политичко питање, наводи се у саопштењу.

Приједлог текста припремило је ресорно Министарство правде и усвојен је на сједници Владе 8. јула, а у саопштењу напомињу да је послије тога дошло до разних интерпретација текста, „како од стране стручних правника, тако и од лаичке јавности“.

На иницијативу црногорског предсједника Мила Ђукановића, Абазовић је прихватио да текст приједлога Темељног уговора још једном анализира радни тим правника који би у разумном року дао одређене коментаре о свим могућим спорним питањима.

У Влади подсјећају да тим није формиран јер су чланови које је кандидовао Ђукановић одустали, али је и након тога Кабинету предсједника Владе достављено неколико правних мишљења које се баве анализом текста приједлога Темељног уговора.

Кабинет је захвалио свима за сугестије, те поручио да је вријеме да се у потпуности посвете животним темама, те навео да ће на порталу Владе ће бити објављена сва три достављена мишљења да би се јавност увјерила да се овај процес одвијао уз пуно поштовање правног поретка и интереса државе.

Влада Црне Горе је на сједници 18. јула верификовала Темељни уговор који је усвојила 8. јула, иако су из Социјалдемократске партије (СДП) и Демократске партије социјалиста (ДПС) најавили повлачење своје подршке Влади уколико се то деси.

У Уговору се, између осталог, за СПЦ признаје правни субјективитет и континуитет од 1219. године, СПЦ се дају јавно-правна овлаштења, а држава се обавезала да укњижи и неуписане непокретности у власништву епархија те цркве у Црној Гори.

Такође је отворена могућност увођења вјеронауке у јавним образовним установама.

Мањинска Влада премијера Дритана Абазовића је изгласана 28. априла гласовима 16 посланика партија – Грађанског покрета УРА, просрпске Социјалистичке народне партије (СНП), СДП и националних странака Албанаца, Бошњака и Хрвата.

Подржава је и 29 посланика ДПС-а црногорског предсједника Мила Ђукановића, која нема своје представнике у Влади.

Владу је подржало 45 од укупно 81 посланика.

Преговори Владе Црне Горе и СПЦ-а о Темељном уговору, уз прекиде, трају од 2012. године.

Спорови између државних институција и Српске православне цркве о њеном статусу у Црној Гори резултирали су падом двије посљедње Владе.

https://www.slobodnaevropa.org/a/crna-gora-abazovic-temeljni-ugovor-srpska-crkva/31969277.html

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар