Свијет

Амбасада Русије: Што прије укинути спољни протекторат јер је неспојив са суверенитетом БиХ

„НИСМО ПОДРЖАЛИ КОМИНИКЕ PIC ЈЕР ЈЕ НА РУБУ МИЈЕШАЊА У УНУТРАШЊЕ СТВАРИ БиХ“
  • Принуђени смо са жаљењем констататовати да је улога међународне заједнице у унутрашњем животу БиХ на рубу мијешања и понекад чак прелази ту границу
  • „Овакав облик комуникације с институцијама суверене земље је упитан са становишта општеприхваћених норми међународног права… Нису добри покушаји да се својом агендом замијене сасвим ефикасни дејтонски механизми за функционисање БиХ, који већ четврт вијека осигуравају крхку етничку равнотежу у земљи“
  • Из саопштења Амбасаде РФ: „Полазимо од тога да је независност правосудних институција БиХ од спољних и унутрашњих утицаја темељни правни постулат. Увјерени смо да ово треба бити искључиво унутрашњи процес. Категорички је неприхватљив сваки покушај вршења политичког притиска на институте правосуђа у БиХ

АМБАСАДА Русије у БиХ није подржала коминике Управног одбора Савјета за спровођење мира (PIC) јер сматра да је низ порука дијела међународне заједнице у том документу на рубу мијешања у унутрашња питања суверене земље и да то више личи на политички алат за промовисање агенде која нема никакве везе с примјеном мировног споразума.

„Овај облик комуникације с институцијама суверене земље је упитан са становишта општеприхваћених норми међународног права“, саопштено је из руске Амбасаде у БиХ.

У саопштењу се истиче да Русија, као гарант Општег оквирног споразума за мир у БиХ, досљедно заговара суверенитет и територијални интегритет БиХ, неповредивост темељних дејтонских принципа равноправности три конститутивна народа и два ентитета са широким уставним овлаштењима.

„Нажалост, наши партнери су избјегли да јасно изразе пуну подршку овим принципима“, додају из Амбасаде РФ у БиХ.

Напоменули су да је задатак међународне заједнице подстицање дијалога у духу међусобног поштовања и разумијевања међу народима БиХ по свим важним за њих питањима, подршка и подстицај позитивних процеса, а не покушаји да својом агендом замијене сасвим ефикасне дејтонске механизме за функционисање БиХ, који већ четврт вијека осигуравају крхку етничку равнотежу у земљи.

Сматрамо да је кључно независно рјешење локалних страна свих проблема с којима се суочава БиХ на основу компромиса и консензуса, позивамо да се сконцентришемо на уједињавајућој агенди, те да радимо на успостављању истинског националног помирења, снажно одбацујемо страно мијешање у унутрашње ствари БиХ“, наводе из Амбасаде Русије У БиХ.

Из Амбасаде додају да препознају значај реформи, укључујући и ону у правосуђу.

Међутим, полазимо од тога да је независност правосудних институција БиХ од спољних и унутрашњих утицаја темељни правни постулат. Увјерени смо да ово треба бити искључиво унутрашњи процес. Категорички је неприхватљив сваки покушај вршења политичког притиска на институте правосуђа у БиХ. Њима је неопходно гарантовати могућност независне и непристране дјелатности“, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да Русија не дијели приступе својих партнера у вези проблема економских миграната који пролазе кроз БиХ „балканском рутом“ до западноевропских земаља.

Признајемо важност напора ЕУ да пружи материјалну помоћ БиХ по овом питању, али сматрамо да ова подршка не би требало да буде усмјерена на њихово задржавање у БиХ, већ на проналажење дугорочног и свеобухватног рјешења овог озбиљног проблема, који већ има трагичне посљедице по БиХ“, додаје се у саопштењу.

Из Амбасаде Русије у БиХ наглашавају да је 25 година од потписивања Дејтонског споразума прекретница за процјену улоге међународне заједнице у сувереној, савременој БиХ.

Принуђени смо са жаљењем констататовати да је улога међународне заједнице у унутрашњем животу БиХ на рубу мијешања и понекад чак прелази ту границу. Полазимо од потребе да се што прије укине спољни протекторат неспојив са суверенитетом БиХ, који представља Канцеларија високог представника и који не само не доприноси процесима стабилизације у земљи, већ често постаје и извор локалних проблема“, истичу из Амбасаде Русије у БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар