Свијет

Амбасада Русије у Сарајеву: Реаговаћемо на зближавање БиХ и НАТО

УПОЗОРИЛА ДА ЋЕ ПРАКТИЧНО ЗБЛИЖАВАЊЕ СМАТРАТИ „НЕПРИЈАТЕЉСКИМ КОРАКОМ“
  • Одреаговала на „бројне публикације које хвале предности чланства БиХ у НАТО“, не наводећи на које се публикације мисли
  • Амбасаде Русије у саопштењу за јавност нагласила: „Позивамо БиХ пријатеље да добро размисле, да извагају све ‘за’ и ‘против’, да узму у обзир мишљење свих становника земље који су далеко од консензуса о том питању
  • Саопштење се појавило дан након што је конституисана Комисија Босне и Херцеговине за сарадњу са НАТО-ом

„У СЛУЧАЈУ практичног зближавања Босне и Херцеговине (БиХ) и НАТО-а, наша земља ће морати реаговати на тај непријатељски корак“, саопштила је 18 марта Амбасада Русије у БиХ поводом, како су навели, „реакција на бројне публикације које хвале предности чланства БиХ у НАТО“.

У саопштењу није појашњено на које се публикације мисли.

Босна и Херцеговина је 5. децембра 2018. године примљена у Акциони програм за чланство (МАП).

Годину након тога, Предсједништво БиХ је донијело одлуку о прихватању документа названог Програм реформи који је требао значити и наставак пута земље према чвршћој интеграцији у Сјеверноатлантски савез (НАТО).

Програм реформи се не разликује од Годишњег националног плана (АНП) који припрема свака држава која жели да постане чланица НАТО савеза. Ради се о плану постигнућа и планиране реформе у више области између, осталог политичких, сигурносних, правних и одбрамбених реформи.

„Позивамо БиХ пријатеље да добро размисле, да извагају све ‘за’ и ‘против’, да узму у обзир мишљење свих становника земље који су далеко од консензуса о том питању“, наводи се у саопштењу за јавност из Амбасаде Русије у Босни и Херцеговини.

Саопштење Руске амбасаде у БиХ долази дан након што је конституисана Комисија Босне и Херцеговине за сарадњу са НАТО-ом.

Ова комисија је конституисана на основу одлуке Вијећа министара од 24. фебруара 2021.

Задатак комисије је да утврђује приоритете у реализацији обавеза које произлазе из учешћа Босне и Херцеговине у НАТО програму Партнерство за мир и из документа Програм Реформи Босне и Херцеговине.

Такође, мандат комисије је да организује и руководи израдом годишњих докумената Програма реформи у оквиру сарадње Босне и Херцеговине и НАТО-а и да их доставља Вијећу министара на разматрање и усвајање.

Ерик Фолкестад

Командант НАТО Штаба у Сарајеву, бригадни генерал Ерик Фолкестад је, након конституирајуће сједнице, 17. марта, нагласио како све одлуке везане за Сјеверноатлантски савез доноси држава БиХ.

„НАТО је рекао да врата за БиХ остају отворена и да само ова земља може одлучити да ли ће се прикључити, да ли ће ући. Важна ствар за обје стране је да постоје међусобни односи. Ни једна земља се не може сама супротставити сигурносним изазовим данашњице, било да се ради о одговору на глобалну пандемију, на природне катастрофе, организовани криминал, илегалне мигарције или неки други сигурносни проблем. Нема сумње да смо заједно јачи“, истакао је Фолкестад.

Колико је БиХ далеко од чланства у НАТО-у?

Амбасада Сједињених Америчких држава у Босни и Херцеговини поздравила је успоставу Комисије за сарадњу с НАТО-ом као и Програм реформи које је усвојило Вијеће министара БиХ на сједници 24. фебруара.

„Ова комисија ће омогућити БиХ да ефикасније координира и имплементира Програм реформи. Ове реформе крећу од модернизације одбране до боље управе и владавине права, те су комплементарне с европским путем БиХ“, наведено је у званичној објави амбасаде САД у БиХ.

Такође се наводи да ће Сједињене Државе наставити подржавати реформе усмјераване процесом Програма реформи.

Вијеће министара БиХ је 24. фебруара усвојило документ „Реализација Програма реформи БиХ 2019 – 2020“, који садржи табеларни приказ проведених активности надлежних институција у БиХ у вези са политичким и економским питањима, одбрамбеним и питањима сигурности, те ресурсима и правним питањима.

Министарство вањских послова је добило задатак да у сарадњи са Министарством одбране БиХ започне процедуру израде „Програма реформи Босне и Херцеговине 2020 – 2021“.

Тренутно Босна и Херцеговина учествује у Акцијском плану за чланство (МАП) и једина је држава у том статусу, након што су у чланство примљене Сјеверна Македонија у марту 2020. године и Црна Гора у јуну 2017.

https://www.slobodnaevropa.org/a/31158239.html

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар