Одабрано Свијет

Амерички генерал: Британија више није врхунска војна сила, можда није ни на нивоу Немачке и Италије

СУНАК МУ УЗВРАТИО ДА ЈЕСТЕ, АЛИ ЈЕ И МИНИСТАР ОДБРАНЕ БЕН ВОЛАС ПРИЗНАО ДА - НИЈЕ
  • Шеф одбора британског парламента за одбрану Тобијас ЕЛВУД оценио да је британска војска „у крајње жалосном стању“: „Имамо тенкове Challenger 2, борбена возила пешадије Warrior и извиђачка возила Scimitar, али све је то старо 20-30 до 50 година. И, све је без икакве модернизације. Сада имамо само 148 тенкова иако смо пре неколико деценија имали 900“

Извор: Факти

ЈЕДАН високопозиционирани амерички генерал рекао је британском министру одбране Бену Воласу да се британска војска више не сматра врхунском борбеном силом.

Ово је објавио је британски телевизијски канал Sky News, наводећи да се то догодило прошле јесени.

Чак је прецизирао да је Сједињене Државе, Русију, Кину и Француску означио као „земље са врхунском војном снагом“. А да је Британију поставио у „други ред“. Заједно са „земљама попут Немачке и Италије“.

Наводно је Воласу директно рекао: „Нисте први ниво. Тешко да сте и тај други ниво“.

Одмах за овим је шеф одбора британског парламента за одбрану Тобијас Елвуд оценио да је британска војска „у крајње жалосном стању“.

„Имамо тенкове Challenger 2, борбена возила пешадије Warrior и извиђачка возила Scimitar, али све је то старо од 20-30 до 50 година. И, све је без икакве модернизације“.

Открио је да Британија сада има само 148 тенкова иако је пре неколико деценија имала 900.

Реагујући на ово, британски премијер Риши Сунак верује да су оружане снаге његове земље и даље „војна сила највишег ранга“ борбена снага“, колико год „неки амерички генерал“ тврдио супротно.

Оговарајући на накнадно питање – сматра ли Сунак британску војску врхунском борбеном силом, његов портпарол је одговорио: „Да“.

Нагласио је да влада Уједињеног Краљевства оружаним снагама обезбеђује опрему и за суочавање са будућим претњама, а да се 10-годишњи план наоружавања, вредан 242 милијарде фунти, у потпуности финансира.

Са поносом је додао: “Велика Британија има највећи одбрамбени буџет у Европи“.

После свега се огласио и Волас.

Британски министар одбране признао је да његовља земља има војску која заостаје за другима па су јој „потребна додатна улагања“.

Напоменуо је да је Сунакова влада уложила 34 милијарде фунти у опремање војске до 2033. године.

Па додао: „Нема чаробног штапића, нема фабрика у којима само притиснете дугмад и производња се наставља. Континуирану војну производњу могу да одржавају само Кина и САД“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар