Одабрано Свијет

Амерички научници: Над Калифорнијом ће дуже од три недеље падати киша – уследиће мега-поплаве

ТАКВА КАТАКЛИЗМА СЕ ДОГОДИЛА 1861-1862, А ЗА ПРОТЕКЛИХ 1800 ГОДИНА БИЛО ЈЕ ШЕСТ ЈОШ ГОРИХ

У срцу Калифорније поново се може појавити привремено море-језеро

  • ABC-NEWS: То ће донети три до шест метара падавина и са том количином воде би се суочили и Сан Франциско, Лос Анђелес, Сан Дијего и Сакраменто. Појавила би се опасна клизишта, биле пробијене велике бране и уништена пољопривреда
  • Климатолог Данијел СВЕЈН: Пре 160 година је администрација Калифорније морала да буде привремено премештена из Сакрамента, у Централној долини се било појавило цело море широко 65 км и дугачко 240 км. Калифорнија је тада изгубила 1% становништва од укупно 400.000. Данас би 1% значио смрт 400 хиљада људи

АМЕРИЧКИ научници предвиђају да ће Калифорнију криликом наредне сезоне киша погодити мега-олуја која ће трајати данима и изазвати мега-поплаве чије последице ће бити страшније од земљотреса и шумских пожара са којима се та држава САД носи откад постоји.

Њихове прогнозе пренео је и телеканал  ABC News. Овако:

„Замислите да се Калифорнија са почетком кишне сезоне 2020. године  читав месец нађе под пљусковима и да тако буде на читавој западној обали. То би јој донело од три до шест метара падавина и са том количином воде би се суочио сваки од њених највећих градова  – Сан Франциско, Лос Анђелес, Сан Дијего и Сакраменто. Појавила би се опасна клизишта,  биле пробијене велике бране и уништена пољопривреда“.

ABC News је пренео и ове речи сеизмолога Луси Џонс: „Ово можда некима изгледа  као призор из филмова катастрофе, али таква олуја није само могућа, већ се већ и догодила у зиму 1861.-1862. Тада је четвртина кућа у Калифорнији била поплављена, а трећина опорезивог земљишта уништена, што је државу довело до банкротства“.

Овако је било у зиму 1861-1862.

А климатолог Данијел Свејн подсетио да је тада администрација Калифорније морала да буде привремено премештена из Сакрамента, да се у Централној долини било појавило цело море широко 65 км и дугачко 240 км. Такође: да је Калифорнија тада изгубила 1% становништва од укупно 400.000.

Џонс и Свејн упозоравају да се сада све може поновити: да киша може непрекидно падати дуже од три недеље и проузроковати билион долара штете.

По њиховом мишљењу, мега-олуја је неизбежна, а Калиформија ће морати да евакуише  најмање милион и по становника.

Навели су да је Калифорнија током протеклих 1.800 година доживела најмање шест мега-поплава горих од поменуте природне катастрофе 1861-1862.

Ако би опет страдало 1% становништва број жртава би био око 400 хиљада људи, што би била највећа природна катастрофа у историји САД.

Калифорнију су и ове године захватили пожари због којих је своје куће морало да напусти више од 100 хиљада људи.

http://fakti.org/alter-america/americki-naucnici-nad-kalifornijom-ce-duze-od-tri-nedelje-padati-kisa-usledice-mega-poplave

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар